Live

Video&Foto Cum a apărut ideea mega proiectului noii capitale administrative a Egiptului. Mare parte din investiție este acoperită de China

Data actualizării: Data publicării:
Noul oraş va include un district guvernamental, un district al afacerilor, parcuri mari şi un district diplomatic. Sursa foto: Profimedia Images

Noua capitală administrativă a Egiptului ar urma să fie inaugurată în luna iunie a acestui an, a declarat în cadrul emisiunii Pașaport diplomatic, ambasadorul țării la București, Moayad Fattalah El Dalie. Acolo vor fi mutate întâi toate ministerele şi birourile oficiale, iar apoi afacerile, a spus el. În ceea ce privește vechea capitală, ea va rămâne acolo așa cum este, dar ar urma să fie ca un centru cultural sau centru comercial, nu i se va diminua importanţa.

Noul Egipt este proiectul lui Abdel Fattah el Sisi, care doreşte o transformare a ţării într-un stat modern. Se construieşte o nouă capitală administrativă, la câţiva kilometri de Cairo, s-au făcut multe investiţii în infrastructura rutieră, se doreşte dezvoltarea transportului feroviar de mare viteză, dar şi o mai bună colaborare cu vecinii în diferite privinţe. Toate acestea îl vor ajuta pe Sisi să îşi consolideze puterea pe termen lung, are deja sprijinul armatei, dar acum atrage de partea sa şi sprijinul comunităţii de afaceri. Rămâne de văzut dacă egipteanul obişnuit va avea de beneficiat consistent de pe urma acestor investiţii.

Cristina Cileacu: Când a venit la putere în 2014, președintele Sisi a insistat să creeze un Nou Egipt, așa cum a spus el, aceasta a fost ideea generală a mandatului său. Și, desigur, Egiptul și-a schimbat politica față de restul Africii, a vrut o imagine mai bună, încearcă să aibă o relație bună cu vecinii și așa mai departe. Dar, pe de altă parte, aveți probleme cum ar fi securitatea, o economie fragilă, disputa asupra Nilului cu restul vecinilor africani și așa mai departe. Cum arată acest Nou Egipt, acum, în 2022?

Moayad el Dalie, ambasadorul Egiptului la București: Pot spune că este total diferit de ceea ce a fost în 2017. Nu știu dacă ai citit recent, Egiptul a fost considerat a treia economie în creștere, din zonă și, de asemenea, în lume, și indiferent de ceea ce spun sondajele, pot spune că aproape tot ce înseamnă Egipt se schimbă. Am avut proiecte uriașe de infrastructură, iar aceste proiecte nu sunt doar la Cairo pentru prima dată aceste proiecte se concentrează asupra Egiptului Superior, unde nu am avut deloc dezvoltare până acum. Și nu este doar Egiptul Superior, este tot Egiptul, după cum știi, infrastructura, și putem spune că transportul este de mare interes în proiectele președintelui Sisi, s-au construit drumuri multe, pasarele, tuneluri, avem mega proiecte pentru trenurile electrice. Ne concentrăm pe proiectele care sunt în beneficiul oamenilor. Desigur, sunt și alte proiecte în desfășurare, cum ar fi cel al noii capitale, nu ştiu dacă ştii...

Cristina Cileacu: Da, capitala financiară.

Moayad el Dalie: Da, cred că ar trebui să fie inaugurată în luna iunie a acestui an. Toate ministerele şi birourile oficiale vor fi mutate acolo. Aceasta este fi prima fază. Şi după aceea, alte afaceri se pot muta acolo. Este deschis pentru toată lumea. Acest proiect este un mega proiect și are în vedere scoaterea populației din vechea capitală, pentru că în vechiul Cairo totul este foarte, foarte aglomerat acum. Este foarte aglomerat, foarte poluat. Prin urmare, credem că această nouă capitală va ușura dificultățile cu care se confruntă vechea capitală. Vechea capitală va rămâne acolo așa cum este, dar ar fi ca un centru cultural sau centru comercial, nu i se diminuează importanţa sau ceva de genul. De asemenea, avem și alte proiecte în sectorul sănătății. Avem proiecte, de asemenea şi în privinţa Noului Canal Suez, cred că ştii despre asta și zona economică a Canalului Suez, pe care o promovăm acum, ca să atragem investitori.

Cristina Cileacu: Să sperăm că creșterea economică va fi, să zicem, resimţită şi la nivelul oamenilor simpli, pentru că acolo încă nu a ajuns, și sigur sunteți conștient de acest lucru. Dar din moment ce ați menționat noua capitală, a fost construită în principal cu ajutorul chinez, cu bani chinezi. China este un partener pentru Egipt în privinţa schimbărilor climatice, pentru că în acest an, în Sharm el-Sheikh, va fi Cop 27, reuniunea Organizației Națiunilor Unite pentru discuții climatice. De ce investește China atât de mult în economia egipteană şi care este prețul acestor investiții?

Moayad el Dalie: Nu se poate spune că este o investiţie 100% chineză, banii nu sunt 100% din China. Avem doar companiile private care investesc. Finanţarea nu este 100% chinezească.

Cristina Cileacu: Nu am spus că este 100%, ci că sunt în mare parte bani din China.

Moayad el Dalie: Avem oferte de investiţii de la diferite companii și alegem cele mai bune oferte. În ceea ce priveşte clima din Egipt, ceea ce ne dorim, pentru că anumite oferte poate au preţuri prea ridicate, sa nu sunt ceea ce ne dorim. Relația cu China este istorică, nu este nouă. Și, după cum știi, politicile chineze sunt interesate de Africa acum. Egiptul este un fel de poartă spre Africa. În afară de noua capitală avem multe alte investiții chineze și aceste investiţii sunt în beneficiul ambelor părți, Egipt și China. Pentru că aceste investiții, trec înspre restul Africii prin Egipt. Investiţiile chinezeşti în Africa sunt uriaşe acum. Am fost în Sudanul de Sud când a devenit independent, și pot să spun că investițiile chineze au fost primele care au venit în Sudanul de Sud. Ei sunt interesați nu doar de Egipt, ci de Africa ca un întreg și prezenţa lor Egipt le facilitează restul investițiilor.Nu cred că plătim vreun preţ Chinei.

Cristina Cileacu: Nimic nu este gratis pe lumea asta.

Moayad el Dalie: Avem beneficii, beneficiem de pe urma lor. Ei beneficiază de pe urma noastră. Și acest beneficiu reciproc guvernează politicile noastre.

Un oraş inteligent cu înalte tehnologii

Guvernul egiptean a început în decembrie procesul de transferare a birourilor sale în noua capitală administrativă localizată la est de Cairo.

Noua capitală este descrisă ca un "oraş inteligent cu înalte tehnologii" în care vor locui 6,5 milioane de oameni şi care va permite decongestionarea Cairo.

Orașul, cunoscut pur și simplu ca Noua Capitală Administrativă, este proiectat să funcționeze cu tehnologie inteligentă pe terenuri virgine, departe de dezordinea și haosul din Cairo. Noua capitală va avea universităţi, numeroase stabilimente recreative şi un sector diplomatic.

Centrele de control vor monitoriza electronic infrastructura și securitatea, acoperișurile vor fi acoperite cu panouri solare, iar plățile vor fi fără numerar.

Primii 50.000 de funcționari publici care se așteaptă să se mute în noua capitală din această vară vor primi autobuze de transfer pentru a ajunge acolo.

Aproximativ 5.000 din 20.000 de unități locative au fost vândute în primul cartier rezidențial care se așteaptă să se deschidă în luna mai.

Costul proiectului este estimat la cel puțin 40 de miliarde de dolari.

Întregul interviu cu ambasadorul Egiptului la București îl puteți urmări AICI.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Predoiu cere dotarea MAI cu tehnologie modernă, în ciuda austerității anunțate de Guvern: Zona de siguranță publică devine critică

Egipt și Qatar vor să încheie un acord de armistițiu în Gaza înainte de învestirea lui Donald Trump la Casa Albă

Un turist italian a fost ucis de un rechin în Marea Roșie. Un alt bărbat a fost rănit

Ce putem face dacă inteligența artificială devine conștientă. Planul cercetătorilor pentru a evita scenariul „Frankenstein”

Partenerii noștri