Live

Video&Foto Bombe de o tonă. Cum a acționat Israelul pentru a-l elimina pe Hassan Nasrallah, care era baricadat într-un buncăr din Beirut

Data actualizării: Data publicării:
Ruinele rămase în urma loviturilor IDF în Beirut, avându-l ca țintă pe liderul Hezbollah Foto: Profimedia

Israelul a folosit, probabil, bombe de cel puțin o tonă fiecare, de fabricație americană, în lovitura care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, conform unei analize a imaginilor publicate de Forțele de apărare israeliene. Analiștii care au examinat, la cererea The Washington Post, înregistrările video ale atacului și ale consecințelor acestuia au declarat că pagubele au fost în concordanță cu utilizarea mai multor bombe, însă numărul lor exact nu e clar.

Trei analiști care au analizat o înregistrare video difuzată sâmbătă de forțele aeriene israeliene au declarat că aceasta arată avioane de luptă care transportă mai multe bombe de o tonă, dintre care cel puțin unele sunt BLU-109 și kituri de ghidare JDAM fabricate în SUA.

În videoclip, opt avioane F-15 care transportă cel puțin 16 bombe de câte o tonă fiecare decolează. „Avioane ale forțelor aeriene îl elimină pe Hasan Nasrallah și sediul Hezbollah din Liban”, se arată în textul descriptiv care însoțește videoclipul.

Fotografiile publicate de IDF arată avioane individuale echipate cu cel puțin trei și până la șase BLU-109 fiecare.

Potrivit lui Trevor Ball, fost tehnician în domeniul neutralizării munițiilor explozive în cadrul armatei americane, focoasele sunt concepute pentru a penetra până la doi metri de beton armat.

Potrivit fotografiilor și înregistrărilor video, atacul a nivelat cel puțin două clădiri mari și a provocat pagube importante pe o suprafață de 90 de metri pătrați.

Generalul-maior Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a trimis întrebări despre operațiune către IDF. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru The Post că „zeci de bombe au lovit ținta în câteva secunde, cu o precizie foarte mare, iar acest lucru face parte din ceea ce este necesar pentru a lovi situri subterane la această adâncime”. Aceștia au refuzat să facă alte comentarii cu privire la atac. Oficialii americani au declarat că nu au primit niciun avertisment prealabil din partea israelienilor cu privire la atac.

„Este un loc distrus”, a spus Ball despre urmările atacului. „Este posibil să fi fost folosite zeci de bombe de o tonă”, a adăugat el, după ce a analizat noi înregistrări video ale unui crater mare în care se aflau anterior cele două clădiri.

Un videoclip, filmat de la o fereastră, arată cel puțin patru coloane distincte care se ridică deasupra suburbiei Dahiyeh din sudul Beirutului. Coloanele par să aibă zeci de metri lățime și înălțime, ridicându-se deasupra clădirilor de dedesubt. În fundal se aud țipete.

Avioanele de război au lansat apoi cel puțin cinci bombe suplimentare, potrivit unui al doilea videoclip verificat de The Post. După ce acestea ating solul, izbucnește o minge de foc. Nu a fost imediat clar din videoclip ce muniție a fost folosită.

Tactica folosită

„Primele înregistrări video disponibile ale atacului arată că au fost folosite numeroase bombe mari lansate din aer”, a scris N.R. Jenzen-Jones, directorul Armament Research Services, într-un mesaj către The Post. Jenzen-Jones a adăugat că impactul repetat al mai multor muniții sugerează că acestea vizau penetrarea unui spațiu puternic protejat.

Acest tip de succesiune rapidă a exploziilor este adesea denumită „daisy chaining”, a declarat pentru The Post un oficial al Departamentului Apărării, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta cu sinceritate strategia de țintire. Acesta a adăugat că lovirea cu bombe în lanț este o tactică comună în loviturile de decapitare: se lovește clădirea cu bombe de distrugere a buncărelor și apoi se lansează o încărcătură de demolare cu explozie de mare putere.

O înregistrare video filmată în perioada imediat următoare arată cel puțin două cratere, ambele pline cu cantități semnificative de moloz. Focul este vizibil în fundal, în timp ce echipele de salvare îmbrăcate în veste galben neon traversează peisajul de materiale de construcție carbonizate în căutarea supraviețuitorilor.

În mai, administrația Biden a suspendat expedierea a mii de arme către Israel, inclusiv a controversatelor bombe de o tonă, în semn de protest față de utilizarea acestora în zonele puternic populate din Gaza. De atunci, Statele Unite au reluat trimiterea de muniții de 225 de kilograme.

Israelul a ucis 1.030 de persoane în Liban de la jumătatea lunii septembrie, potrivit Ministerului Sănătății din Liban, care nu face distincție între combatanți și civili. Au fost rănite 6.352 de persoane, a declarat ministrul sănătății Firass Abiad într-o conferință de presă sâmbătă.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Fiica lui Schumacher s-a căsătorit! Invitația a venit cu o interdicție clară. ”Nu aș fi participat”. Fostul pilot, prezent?

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scenariul incredibil prezentat de saudiți: Hassan Nasrallah a fost marcat cu o substanță pentru a fi localizat

Ședință de urgență a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană

100.000 de persoane au fugit din Liban în Siria, după bombardamentele israeliene

Liderul Hamas din Liban a fost ucis, anunță organizația, în timp ce Israelul a reluat raidurile

Partenerii noștri