Live

Criza din Golf se încheie după aproape 4 ani. Țările arabe care acuzau Qatar de susținerea terorismului au renunțat la blocadă

Data publicării:
Reprezentanții țărilor participante la summit-ul din Golf. Foto: Profimedia Images

Relațiile diplomatice dintre Qatar și alte patru țări arabe care îl boicotau, Arabia Saudită EAU, Egipt și Bahrain, au fost reluate după un embargo care a durat vreme de trei ani, a anunțat ministrul saudit de Externe, marți, relatează BBC.

Prințul Faisal bin Farhad a spus că cele cinci țări au decis să renunțe la conflicte. Declarațiile au fost făcute în cadrul sumitului Consiliului de Cooperare a țărilor din Golf. Anterior, și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman s-a întâlnit cu emirul din Qatar.

„Astăzi s-a decis, datorită înţelepciunii liderilor din Golf şi Egiptului, să întoarcem pagina şi să restabilim toate relaţiile diplomatice cu Qatarul”, a declarat ministrul saudit de Externe, în cadrul unui summit organizat între mai multe țări din Golf. La deschiderea acestui summit, țările participante au semnat un acord pentru „solidarite și stabilitate”.

Qatarul a dezmințit, anterior, acuzațiile făcute de cele patru țări, susținând constant că îi este încălcată suveranitatea și că este victima unei blocade.

Pe parcursul ultimelor luni, mediatori din partea Statelor Unite și Kuweitului și-au accentuat eforturile de a încheia conflictul dintre aceste țări arabe, într-o încercare de a menține țările din Golf într-un front comun împotriva Iranului.

Ce a provocat conflictul dintre țările arabe

Din iunie 2017, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au rupt legăturile cu Qatar, acuzând această țară că susține grupuri islamiste și că este prea apropiată de Iran și Turcia.

Atunci, cele patru țări au rupt relațiile diplomatice și comerciale cu Qatar, iar Arabia Saudită a închis singura graniță terestră a Qatarului, izolând practic țara. Vasele sub pavilion al Qatarului nu au mai putut intra în porturi, iar spațiul aerian din regiune a fost și el închis aeronavelor din această țară.

Cele patru țări arabe au pus, atunci, 13 condiții Qatarului pentru revenirea la relații normale, printre acestea numărându-se și închiderea postului Al Jazeera, reducerea relațiilor diplomatice cu Iranul și închiderea unei baze militare turce de pe teritoriul său.

Qatar a refuzat acuzând cele patru state arabe că încalcă legea internațională și că nu își va ceda suveranitatea. Pentru a putea supraviețui blocadei, țara și-a stabilit noi rute comerciale cu Turcia și Iran și s-a folosit de resursele sale de petrol și gaz pentru a își consolida economia.

Deși la începutul conflictului Donald Trump a fost de partea saudiților și a denunțat Qatarul, în ultimii ani a luat o poziție ceva mai neutră, iar începând cu sfârșitul anului trecut, administrația sa a început o campanie de presiune direcționată spre ambele părți ale conflictului pentru soluționarea acestuia.

Jared Kushner, ginerele lui Trump, a participat personal la summitul țărilor din Golf.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia dezminte că Hamas și-ar fi mutat biroul politic din Qatar pe teritoriul său

Qatar confirmă că și-a suspendat medierea între Israel și Hamas pentru încetarea focului în Fâșia Gaza

Locuitorii Qatarului au votat cu 90% un referendum pentru suprimarea alegerilor legislative

Război în Ucraina. Kievul și Kremlinul au început negocieri: care este principalul subiect de discuție și cine mediază înțelegerea

Partenerii noștri