Live Text Tragedie aviatică lângă Kiev. Putin anunță noul obiectiv al Rusiei în Ucraina și spune că „victoria e inevitabilă”
Un elicopter s-a prăbușit miercuri dimineață lângă o grădiniță și o clădire rezidențială din orașul ucrainean Brovary din regiunea Kiev. Ministrul de Interne ucrainean și-a pierdut viața în accident. Printre victime sunt și copii. A crescut bilanțul tragediei din Dnipro, unde o rachetă anti-portavion a lovit un bloc de locuințe. 45 de oameni au murit, pentru care și 6 copii. Alți 79 au fost răniți, a anunțat Volodimir Zelenski, care a spus că prin astfel de crime Rusia s-a transformat într-un dușman al întregii omeniri. Între timp, Comisia Europeană se gândeşte la înfiinţarea unui parchet internaţional care să strângă dovezi ale infracţiunii de agresiune comise de Rusia în Ucraina înaintea unei eventuale creări a unui tribunal special. Premierul olandez, Mark Rutte, dă asigurări că ajutorul acordat Ucrainei nu se va opri până când războiul nu va lua sfârșit.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
AIEA trimite o misiune permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl
ACTUALIZARE 21.00 Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor menţine o prezenţă permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, pentru a preveni orice nou atac asupra acestei zone puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986, a anunţat miercuri directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
Observatorii AIEA şi-au început deja activitatea la faţa locului. Zona de excludere a fostei centrale a fost ocupată de trupele ruse în debutul invaziei asupra Ucrainei lansate pe 24 februarie, relatează DPA, citată de Agerpres.
Cât timp fosta centrală şi zona adiacentă s-au aflat sub controlul trupelor ruse, autorităţile ucrainene au semnalat creşteri ale nivelului radioactivităţii, despre care experţii cred că au fost provocate de împrăştierea de pe sol a prafului contaminat în urma deplasărilor prin zonă. După cinci săptămâni, trupele ruse au părăsit zona odată cu retragerea lor din partea de nord a Ucrainei.
„Sperăm, desigur, că nu va mai exista nicio altă ocupaţie sau vreun atac asupra centralei. Acesta este scopul eforturilor mele”, iar prin instalarea unor observatori permanenţi AIEA acolo „facem un pas foarte concret în această direcţie”, a spus Rafael Grossi.
Zelenski cere „viteză” în deciziile privind ajutorul oferit Ucrainei
ACTUALIZARE 20.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat miercuri un "apel la viteză" în luarea deciziei pentru ajutorarea Ucrainei într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Forumul de la Davos, în condiţiile în care Germania ezită, de exemplu, să autorizeze livrarea de tancuri Leopard Ucrainei.
"Tirania avansează mai repede decât democraţiile", şi-a exprimat el regretul în cursul acestei intervenţii la reuniunea Forumului Economic Mondial care se desfăşoară în această săptămână în Elveţia.
"Mobilizarea lumii trebuie să meargă mai repede decât viitoarea mobilizare militară a inamicului nostru comun", a insistat el, potrivit AFP, citată de Agerpres.
"Rusia a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a începe războiul. Lumea a avut nevoie de zile pentru a reacţiona cu primele sancţiuni", a spus el, amintind că în trecut lumea a "ezitat" să reacţioneze la acţiuni "fără ezitare" ale Moscovei, ca de exemplu ocuparea Crimeii.
Volodimir Zelenski i-a trimis lui Xi Jinping o scrisoare în care îl invită la „dialog”
ACTUALIZARE 19.15 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a scris o scrisoare omologului său chinez, Xi Jinping, invitându-l la „dialog”, a afirmat miercuri soţia sa Olena Zelenska, care a înmânat acest mesaj delegaţiei chineze, prezentă la Forumul de la Davos, informează AFP.
„Este vorba de un gest şi de o invitaţie la dialog”, a declarat Olena Zelenska într-o conferinţă de presă în Elveţia, după ce s-a referit puţin mai devreme la această scrisoare, adăugând că ea „speră sincer că va exista un răspuns la această invitaţie”.
Delegaţia chineză la Davos este condusă de vicepremierul Liu He.
În luna august, preşedintele ucrainean a declarat ziarului South China Morning Post că a „cerut oficial un dialog” cu preşedintele Xi, estimând că acest schimb de opinii ar fi „util”.
Șeful Grupului Wagner atacă administrația lui Putin pentru că nu a blocat accesul la YouTube
ACTUALIZARE 18.10 Șeful din ce în ce mai influent al grupului de mercenari Wagner a atacat miercuri admininstrația de la Kremlin pentru că nu a blocat încă site-ul YouTube, informează Reuters. „YouTube este ciuma informațională a timpurilor noastre”, a spus Evgheni Prigojin într-o postare pe Telegram.
Cel căruia i se spune „Bucătarul lui Putin” a susținut, fără să ofere dovezi, că 40% dintre videoclipurile care apar pe YouTube sunt „politizate și îndreptate împotriva Rusiei”.
„Avem un număr uriaș de oameni în Piața Staraya din Administrația Prezidențială care se gândesc la un singur lucru: Rusia să piardă războiul cât mai repede, americanii să vină și să ne reglementeze cât mai repede”, a spus Prigojin.
„Cei care se împotrivesc închiderii YouTube-ului sunt, după părerea mea, oameni care sunt trădători ai poporului și ai țării lor, trădători ai fostelor și viitoarelor generații de ruși”, a spus Prigojin. „Ei locuiesc în străinătate, își fac vacanțe în străinătate, cresc copii în străinătate, susțin valori înalte, dar, oricum, susțin Occidentul în toate felurile posibile și se hrănesc din acest lucru”.
Canada trimite 200 de transportoare blindate Ucrainei
ACTUALIZARE 16:50 Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a anunţat miercuri, în timpul unei vizite la Kiev, că guvernul său va furniza Ucrainei 200 de transportoare blindate Senator, în cadrul unui nou pachet de asistenţă militară, transmite Reuters.
Ministerul canadian al Apărării a indicat, într-un comunicat, că Ucraina a cerut în mod specific aceste vehicule şi că Anita Anand se întâlneşte la Kiev cu oficiali ucraineni, printre care omologul său Oleksii Reznikov.
'Acest ajutor este în valoare de peste 90 milioane de dolari SUA şi este alocat ca parte a celor 500 milioane de dolari SUA suplimentari de ajutor militar pentru Ucraina anunţat de prim-ministrul Trudeau în noiembrie 2022', a precizat ministerul canadian.
Putin: Victoria Rusiei în Ucraina este „inevitabilă”
ACTUALIZARE 16:10 Adresându-se unor muncitori de la o fabrică din Sankt Petersburg, Vladimir Putin a spus miercuri că „nu are nicio îndoială” că o victorie rusă în Ucraina este „inevitabilă”, scrie The Guardian.
Mai devreme, tot miercuri, liderul rus a susținut că acțiunile Moscovei în Ucraina au fost menite să oprească un „război” care are loc în estul Ucrainei încă din 2014.
Bilanțul morților după prăbușirea elicopterului lângă Kiev a crescut la 17
ACTUALIZARE 15:00 În urma prăbușirii elicopterului în Brovary, 17 persoane au murit, inclusiv patru copii. 25 de persoane au fost rănite, dintre care 11 copii, potrivit Serviciului de Urgență al Ucrainei .
As a result of a helicopter crash in #Brovary, 17 people died, including four children. 25 people were injured, 11 of them were children. This was reported by the State Emergency Service of #Ukraine. pic.twitter.com/MbsGrGKkkH
— NEXTA (@nexta_tv) January 18, 2023
Putin spune că noul obiectiv al Rusiei în Ucraina este „oprirea ostilităților din Donbas” „Am fost pur și simplu duși de nas”
ACTUALIZARE 14:48 În timpul unui discurs ținut la Sankt Petersburg în fața veteranilor ruși din al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin a anunțat miercuri că un nou obiectiv pentru „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei este „oprirea ostilităților din Donbas”, scrie agenție rusă de presă Interfax.
Aflat într-o vizită pentru comemorarea a 80 de ani de la spargerea asediului armatei Germaniei Naziste asupra Leningradului, numele din perioada sovietică pentru orașul-port de la Marea Baltică, Putin a declarat că Rusia încearcă să pună capăt „ostilităților” din Donbas, despre care a spus că nu s-au oprit din 2014.
„De fapt, ostilitățile la scară largă în Donbas nu s-au oprit din 2014, cu utilizarea de echipamente grele, artilerie, tancuri și avioane. Tot ceea ce facem astăzi, inclusiv într-o operațiune militară specială, este o încercare de a opri acest lucru”, a declarat Vladimir Putin.
„Acesta este sensul operațiunii noastre. Să ne protejăm poporul care trăiește acolo, în aceste teritorii”, a mai subliniat liderul de la Kremlin. Putin a mai spus că Rusia „nu a putut să nu reacţioneze” la evenimentele care au avut loc în Ucraina din 2014.
Misiunea secretă a Bulgariei. Cum a reușit cea mai săracă țară din UE să salveze pe ascuns Ucraina (Politico)
ACTUALIZARE 14:16 Armata ucraineană rămăsese aproape fără combustibilul și muniția de calibru sovietic de care avea nevoie ca să se lupte cu rușii, scrie Politico. Salvarea a venit dintr-un loc neașteptat: Bulgaria, acolo unde autoritățile au fost nevoite să livreze pe ascuns proviziile vitale pentru Kiev din cauza politicienilor proruși din guvernul de la Sofia.
Citește continuarea AICI.
Vezi și VIDEO Cum a furat o dronă ucraineană o stație radio de la un soldat rus, mort pe front
Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță de lângă Kiev. Trei copii au murit. Zelenski: „O tragedie teribilă într-o dimineață neagră”
ACTUALIZARE 13:22 Cel puțin 16 persoane, inclusiv ministrul de interne Denys Monastyrskiy, au murit în accidentul de elicopter. Printre victime se numără și copii.
Oficialii nu au dat relatări imediate despre cauza accidentului și nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut.
Monastyrskiy, care era responsabil pentru poliția și securitatea din interiorul Ucrainei, este cel mai înalt oficial ucrainean care a murit de la începutul războiului.
Șeful poliției naționale, Ihor Klymenko, a declarat că Monastyrskiy a fost ucis împreună cu adjunctul său și alți înalți oficiali ai ministerului.
Geoană: Trebuie să ne pregătim pentru potențiale viitoare războaie
ACTUALIZARE 13:10 „Pe măsură ce învățăm lecțiile acestui război, trebuie să ne pregătim pentru potențialele viitoare războaie și să continuăm să transformăm NATO pentru era digitală”, a spus miercuri Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul Reuniunii Șefilor Militari ai Apărării din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
Geoană spune că aliații trebuie să-și întărească apărarea și că sunt necesare sisteme defensive moderne, pentru a face față oricăror amenințări viitoare. „Trebuie să investim mai mult în apărare. Ținta de 2% care a fost decisă acum două decenii este un pas de la care să începem, nu maximum pentru sistemele noastre defensive. Avem nevoie de sisteme moderne, mai rapide, care să poată fi trimise oriunde. Pentru asta, aliații trebuie să continue să progreseze și să se gândească mai departe de 2024.(...) Pe măsură ce învățăm lecțiile acestui război, trebuie să ne pregătim pentru potențialele războaie viitoare și să continuăm să transformăm NATO pentru era digitală. Alianța trebuie să-și păstreze capacitățile și capabilitățile pentru a se apăra împotriva oricăror amenințări de acum sau din viitor, a spus secretarul general adjunct al NATO.
Lavrov spune că America subjugă Europa pentru a distruge Rusia și o acuză de o abordare comparabilă cu „soluția finală” a lui Hitler
ACTUALIZARE 11:50 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Statele Unite au adunat o coaliție de țări europene pentru a rezolva „chestiunea rusă”, în același mod în care Adolf Hitler a căutat o „soluție finală” pentru eradicarea evreilor din Europa, scrie Reuters. Pe de altă parte Lavrov a mai spus că nu a vazut nicio propunere serioasă din partea Ucrainei pentru pace.
Ministerul britanic al Apărării: Forțele ucrainene s-ar fi retras din orașul Soledar
ACTUALIZARE 11:51 În evaluarea de miercuri a frontului, Ministrul britanic al Apărării a transmis că este foarte probabil ca la sfârșitul zilei de 16 ianuarie forțele ucrainene să se fi retras din Soledar din Donbas, lăsând orașul sub controlul trupelor militare rusești și al forțelor Grupului Wagner.
Este foarte probabil ca forțele ucrainene să fi stabilit noi linii defensive spre vest, notează britanicii.
De asemenea, Londra mai spune că avansul Rusiei asupra Soledar a fost făcut în principal cu forțele Wagner și a fost o operațiune de sprijin menită să permită eventuala învăluire a Bahmutului, un oraș mai mare. Una dintre cele două rute principale de aprovizionare ucrainene pentru Bahmut se află acum sub o presiune tot mai mare, se mai arată în evaluare.
Imaginile (din satelit) arată că, de la începutul lunii ianuarie 2023, sudul și estul orașului Bahmut au continuat să fie supuse unui bombardament intens de artilerie. Este aproape sigur că forțele ucrainene continuă să se apere împotriva forțelor rusești la periferia orașului, mai punctează Ministrul britanic al Apărării.
(3/3) Imagery shows that since the start of January 2023, the south and east of Bakhmut has continued to be subjected to intense artillery bombardment. Ukrainian forces almost certainly continue to defend against Russian forces on the outskirts of the city. pic.twitter.com/f2qEt5qDeX
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) January 18, 2023
Putin ar putea anunța miercuri un al doilea val de mobilizare
ACTUALIZARE 11:30 În cea mai recentă evaluare a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis că Vladimir Putin ar putea anunța un al doilea val de mobilizare zilele acestea - posibil chiar miercuri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că Putin va ține miercuri un discurs la Sankt Petersburg, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la ieșirea forțelor sovietice din asediul nazist al Leningradului, orașul natal al lui Putin.
Putin este adeptul folosirii unor date simbolice pentru a se adresa poporului rus, iar unii milbloggeri ruși pro-război au afirmat că el va profita de această ocazie pentru a declara fie mobilizarea, fie trecerea la un război oficial cu Ucraina.
Serviciile secrete ucrainene și occidentale au avertizat, de asemenea, în repetate rânduri, cu privire la pregătirile de mobilizare ale lui Putin, ce ar putea avea loc la mijlocul lunii ianuarie, notează ISW.
Statele Unite au trimis în Ucraina muniţii stocate în Israel
ACTUALIZARE 11:00 Statele Unite au trimis în Ucraina muniţii de rezervă, stocate în Israel, pentru a fi folosite în războiul contra Rusiei, relatează The New York Times. Decizia a fost luată atunci când premier al Israelului era Yair Lapid, informează Reuters.
Pentagonul a stocat în ultimii zeci de ani muniţii în Israel pentru a servi ca rezerve de urgenţă pentru SUA pe timp de război sau pentru a fi livrate altor aliaţi ai Statelor Unite. 300.000 de proiectile de artilerie de calibru 155 mm, un model pe care forţele ucrainene îl folosesc pe scară largă, sunt în prezent stocate, scrie The New York Times.
Un oficial israelian a confirmat informaţia pentru agenţia de presă britanică, afirmând că Yair Lapid a aprobat transferul, chiar dacă SUA nu au nevoie în mod oficial de acest consimţământ, scrie Agerpres.
„Americanii nu au nevoie de permisiunea noastră pentru a muta aceste muniţii. Ele sunt proprietate americană”, a explicat David Ivry, fost director general în Ministerul Apărării israelian şi fost general în forţele aeriene israeliene. Oficialul israelian citat nu a menţionat dacă asemenea transferuri americane dinspre Israel sunt de aşteptat şi în mandatul actualului premier Benjamin Netanyahu, care şi-a preluat funcţia în 29 decembrie şi care în precedentele sale mandate a cultivat o relaţie personală cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Ambasadorul ucrainean în Israel, Evghen Korniciuk, a declarat telefonic pentru Reuters că nu are „nicio idee” dacă informaţiile publicate de cotidianul american sunt corecte. Ambasada Rusiei a refuzat să facă vreun comentariu pe acest subiect.
Deşi a condamnat invazia rusă în Ucraina, Israelul şi-a limitat asistenţa pentru Kiev la ajutor umanitar şi echipament de protecţie, excluzând posibilitatea unor livrări directe de arme.
Dezvăluirile unui dezertor rus urmărit de Wagner, Prigojin și FSB. "Mi-e teamă să nu mor în agonie"
ACTUALIZARE 08:40 Mercenarii Wagner își împușcă propriii camarazi. Este un mod de a-i instrui pe noii recruți - adică pe condamnații scoși din închisorile rusești și trimiși pe front. Dezvăluirile sunt făcute de un dezertor care a reușit să fugă în Norvegia, unde cere azil politic în schimbul promisiunii că va spune tot ce știe despre grupul Wagner și despre șefull său, Evgheni Prigojin.
Este vorba despre un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner Andrei Medvedev, care a reuşit să fugă din Rusia pe 12 ianuarie, traversând frontiera către Norvegia în apropierea localităţii de graniţă Nikel, în regiunea Murmansk.
"Am fost repartizat la Escadrila 7 de asalt, plutonul 4, unde am fost numit comandant al plutonului 1. Acolo, în august, au început să aducă prizonieri din diferite închisori din Federația Rusă pentru a servi în armată. În general, atitudinea lor (față de noi) s-a schimbat când au sosit prizonierii. Nu ne mai considerau ființe umane.", a povestit Medvedev.
Citește continuarea AICI
Vladimir Putin vrea rezilierea tratatelor cu Consiliul Europei
ACTUALIZARE 08:20 Preşedintele rus Vladimir Putin doreşte ca rezilierea tratatelor cu Consiliul Europei să fie consacrată prin lege, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres.
Sunt vizate, printre altele, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană pentru Reprimarea Terorismului şi Carta Socială Europeană. Acesta este rezultatul unui proiect de lege pe care preşedintele Putin l-a introdus marţi în parlament. Adoptarea proiectului de lege este considerată o formalitate.
Totodată, săptămâna trecută, liderul de la Kremlin a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care denunţa Convenţia Penală privind Corupţia a Consiliului Europei, menţionând, de asemenea, intenţia de a renunţa la calitatea de membru deplin al Rusiei în cadrul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), care monitorizează implementarea Convenţiei.
Convenţia Europeană a Drepturilor Omului a încetat oficial să se aplice Rusiei în luna septembrie. Rusia s-a retras preventiv din Consiliul Europei după ce organizaţia cu sediul la Strasbourg a anunţat că acest stat se confruntă cu expulzarea din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei.
Cu toate acestea, câteva mii de dosare împotriva Rusiei sunt încă pe rol la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acestea au fost depuse înainte ca Rusia să fie exclusă oficial şi, prin urmare, trebuie să fie examinate de instanţă. Potrivit Convenţiei, Rusia este obligată contractual să pună în aplicare hotărârile acestor procese, dar Moscova a comunicat deja că nu se va conforma.
Mark Rutte: „Dacă Putin va câștiga, nu se va opri la Ucraina”
ACTUALIZARE 08:15 După întâlnirea cu președintele american Joe Biden la Casa Albă, premierul olandez Mark Rutte a promis că ajutorul acordat Ucrainei nu se va opri până la finalul războiului. El avertizează că o victorie a lui Putin este o amenințare pentru soarta Occidentului.
„Trebuie să spun că președintele Biden este foarte concentrat pe acest lucru. Am fost total de acord că ne putem opri doar atunci când războiul se finalizează cu un rezultat de succes pentru Ucraina. Deci, războiul trebuie să se încheie cu victoria Ucrainei ”, a declarat Rutte, potrivit CNN.
Premierul olandez a subliniat că doar Ucraina poate decide dacă se angajează în discuții de pace. „Singurul care poate hotărî este Volodimir Zelensky, care stă la Kiev, președintele Ucrainei. Nu pot fi Țările de Jos, SUA sau alte țări care hotărăsc asta pentru Ucraina". El a lăudat SUA pentru că a furnizat Ucrainei echipamente militare, precizând că ajutorul este „impresionant” și reprezintă „o schimbare a jocului”. El a adăugat că în război este în joc soarta Occidentului, motiv pentru care Olanda s-a angajat să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. „Dacă Putin ar câștiga, nu se va opri la Ucraina. Va continua și apoi, în cele din urmă, siguranța colectivă a întregului Occident este amenințată", a spus Rutte.
Comisia Europeană adună dovezi ale infracţiunii de agresiune comise de Rusia în Ucraina
ACTUALIZARE 08:10 Comisia Europeană a anunţat că se gândeşte la înfiinţarea unui parchet internaţional care să strângă dovezi ale infracţiunii de agresiune comise de Rusia în Ucraina înaintea unei eventuale creări a unui tribunal special, informează AFP.
„Înainte ca discuţiile cu privire la un tribunal special să poată obţine suficient consens şi sprijin internaţional, ar putea fi luat în considerare mai întâi un mecanism de anchetă”, a declarat comisarul UE pentru Justiţie, Didier Reynders, în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit Agerpres.
„Comisia are în vedere posibilitatea înfiinţării unui parchet internaţional în vederea declanşării unor anchete privind infracţiunea de agresiune cu scopul de a păstra şi stoca probe în vederea unor eventuale procese viitoare„, a spus acesta. „Discuţiile sunt în desfăşurare (...), acesta va fi un prim nivel în lupta împotriva impunităţii”, a spus Reynders, insistând, de asemenea, asupra „angajamentului impecabil al Comisiei” pentru ca crimele comise în Ucraina „să nu poată rămâne nepedepsite” .
La sfârşitul lunii noiembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus să se lucreze la crearea unui tribunal special „sprijinit de ONU” pentru a judeca „infracţiunile de agresiune” ale Rusiei în Ucraina, aşa cum solicită Kievul. Luni, la sediul sediul Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, ministrul german de externe Annalena Baerbock, a cerut, de asemenea, un „nou format” de tribunal pentru „aducerea liderilor ruşi în faţa justiţiei”.
CPI are jurisdicţie doar asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu asupra „infracţiunilor de agresiune” ale Rusiei, întrucât Moscova şi Kievul nu sunt semnatare ale Statului de la Roma de înfiinţare a Curţii. În timp ce Ucraina a acceptat jurisdicţia CPI, care i-a permis în februarie să deschidă o anchetă privind crimele de război şi crimele împotriva umanităţii, „continuăm să credem că Ucraina ar trebui să ratifice Tratatul de la Roma”, a insistat Didier Reynders.„Acesta ar fi un semnal important din partea Ucrainei”, a adăugat comisarul european.
Rusia își vrea înapoi portavionul sovietic pe care China l-a cumpărat de la ucraineni în anii '90 pentru „câteva sticle de vodcă”
ACTUALIZARE 8.05 Singurul portavion al Rusiei, nava Amiral Kuznețov, este într-o stare atât de proastă încât s-ar putea ca rușilor să le fie mai ușor să cumpere un înlocuitor decât să repare nava pe care o au deja, scrie Insider. În acest scop, un partid politic rusesc a propus ca guvernul de la Moscova să cumpere portavionul ex-sovietic care a fost achiziționat de Beijing de la ucraineni în anii '90.
Când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat, Ucraina a vândut Chinei portavionul Variag din clasa Kuznețov. Acum, Serghei Karginov, un deputat rus din Duma de Stat a Rusiei, a propus ca Moscova să cumpere vechiul portavion de la chinezi. Karginov este un membru al formațiunii de dreapta Partidul Liberal Democrat, a sugerat ca portavionul să fie redenumit după fostul lider al partidului, Vladimir Jirinovski, care a murit anul trecut, și să devină noua navă amiral a flotei rusești de la Marea Neagră.
„Nava urma să devină una dintre principalele [nave] ale Uniunii Sovietice”, a spus Karginov. „După prăbușirea țării, Ucraina a preferat să o vândă în schimbul câtorva sticle de vodkă, la prețul fierului vechi”.
Citește continuarea AICI
Putin a încercat să îl asasineze pe Zelenski înainte să invadeze Ucraina. Întâlnire secretă între șeful CIA și președintele ucrainean
ACTUALIZARE 8.00 Directorul CIA Bill Burns s-a întâlnit în secret cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev înainte ca Putin să declanșeze invazia anul trecut ca să îl informeaze despre un subiect care l-a luat prin surprindere pe liderul ucrainean: rușii complotau să îl asasineze, informează Insider.
În cartea sa recent publicată, „The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House”, autorul Chris Whipple scrie că, în timp ce Zelenski respingea public avertismentele venite din partea oficialilor americani conform cărora Moscova urma în curând să lanseze cea mai mare invazie terestră de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele ucrainean era informat de directorul CIA de faptul că viața sa este în pericol, scrie The Independent.
Planul lui Zelenski cu privire la avertismentele americanilor era să le infirme și să sugereze că SUA riscau să creeze panică și efecte negative pentru economia Ucrainei. Dar, potrivit lui Whipple, Burns s-a deplasat la Kiev ca să îi explice președintelui ucrainean cum stau lucrurile cu adevărat.
Dezvăluirile făcute de americani au fost foarte neobișnuite întrucât oficialii Statelor Unite rareori împărtășeau informații secrete în public, ceea ce sugerează faptul că Washintonul avea mare încredere în evaluarea lor a intențiilor Rusiei.
Citește continuarea AICI
A crescut bilanțul tragediei din Dnipro
ACTUALIZARE 07:50 A crescut bilanțul tragediei din Dnipro, unde o rachetă anti-portavion a lovit un bloc de locuințe. 45 de oameni au murit, pentru care și 6 copii. Au apărut și imagini cu momentul în care proiectilul lovește blocul, filmate de o cameră de supraveghere dintr-o mașină parcată în apropiere. Iar la Moscova, patru oameni au fost arestați în timp ce depuneau flori, în memoria victimelor atacului din Dnipro, la monumentul unei scriitoare de origine ucraineană.
A video has surfaced showing a Russian missile’s direct strike at the Dnipro apartment building.
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) January 16, 2023
📹https://t.co/L7AnNRfAvJ pic.twitter.com/x7Koy6R3e2
Ce au pățit rușii de la Moscova care i-au plâns pe morții din blocul bombardat de armata lor în Dnipro
ACTUALIZARE 07:45 Mai multe persoane au fost arestate la Moscova, în timp ce încercau să depună flori în memoria celor cel puţin 45 de persoane ucise în atacul rusesc cu rachete asupra oraşului ucrainean Dnipro, susțin mai mulți activişti pentru drepturi civile.
În total, au fost efectuate patru arestări în centrul capitalei Rusiei marţi seara, a informat organizaţia pentru drepturi civile OVD-Info, informează dpa citată de Agerpres. Un mic memorial fusese ridicat luni seara la baza unui monument dedicat poetei ucrainene Lesia Ukrainka, amplasat într-un parc din Moscova o fotografie alb-negru cu blocul distrus din Dnipro şi mai multe flori. În orele care au urmat, tot mai mulţi oameni au adus flori, unele în culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean. Au fost aduse şi jucării din pluş în memoria copiilor morţi. Mai mulţi trecători s-au oprit şi au plâns.
Editor : Loredana Bancăș | Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News