Live

Cotaţia grâului pe burse a crescut după ce rușii au tras asupra unei nave-cargo în Marea Neagră

Data publicării:
Nava Vasili Bîkov a flotei ruse din Marea Neagră. Foto: Profimedia

Cotaţia grâului a crescut luni pe pieţele din Asia, după ce duminică o navă militară rusă a deschis focul asupra unei nave-cargo în Marea Neagră.

Ministerul rus al Apărării a precizat că nava Vasili Bîkov a tras tiruri de avertizare cu arme automate asupra navei „Sukru Okan” după ce căpitanul nu a răspuns la apelul de a se opri pentru inspecţie.

Militarii ruşi au urcat apoi la bordul navei-cargo cu ajutorul unui elicopter Ka-29, iar după încheierea inspecţiei „Sukru Okan şi-a continuat drumul către portul Izmail”, se precizează în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Luni, cotaţiile futures la grâu au crescut cu până la 1,2%, după care avansul s-a mai moderat la 0,3% astfel că un bushel de grâu era cotat la 6,56 dolari, după ce vineri cotaţiile au scăzut cu 1,5%, scrie Agerpres, preluând Bloomberg.

Estimări îmbunătățite pentru producția Rusiei

Sâmbătă, Departamentul american al Agriculturii şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la livrările de cereale ale Rusiei în sezonul 2023-24 până la 48 de milione de tone. Asta înseamnă că un sfert din comerţul mondial cu grâu ar urma să provină din Rusia.

Livrările de cereale din regiunea Mării Negre au început să fie puse sub semnul întrebării după expirarea unui acord în luna iulie care permitea trecerea în siguranţă a navelor care exportau cereale şi alte produse alimentare din Ucraina.

Îngrijorările rămân la un nivel ridicat şi după atacurile cu dronă ale ucrainenilor asupra unui tanc petrolier rusesc în urmă cu o săptămână. Chiar şi aşa, cotaţiile la grâu au scăzut cu aproape 17% de la începutul anului pe fondul recoltelor consistente.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Dezastru ecologic”. Putin spune că 40% din țițeiul transporat de petrolierele scufundate în zona Krasnodar s-a vărsat în Marea Neagră

Când ar putea fi gata cablul submarin de mare tensiune prin Marea Neagră care va lega UE de Azerbaidjan. Anunțul președintelui Aliyev

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Cum răstălmăcește ambasada rusă un comunicat MapN despre pericolele la adresa României. Studiu de caz: minele din Marea Neagră

Partenerii noștri