Kim Jong Un critică aspru cadre ale regimului din cauza ineficienţei
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a criticat aspru cadre ale regimului, în cursul unor inspecţii, din cauza ineficienţei unui număr de instalaţii, ceea ce arată, consideră unii analişti, voinţa Phenianului de a pune accentul pe o dezvoltare economică, relatează AFP.
„Vizitele de orientare pe teren” sunt pâinea zilnică a presei oficiale nord-coreene, care publică imagini cunumărul unu însoţit de oficiali atenţi, cu carnete de luat notiţe în mână.
Ziarul Rodong Sinmun şi-a dublat numărul de pagini şi a consacrat nouă din cele 12 pagini turneului de săptămâna trecută a lui Kim în provincia Hamgyong Nord, în nord-estul ţării.
La centrala electircă Orangchon, care este finalizată în proporţie de 70%, Kim s-a declarat „fără glas, atât de nemulţumit a fost”, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA.
„El i-a mustrat pe membri de cel mai înalt rang ai Guvernului din cauză că au delegat proiectul provinciei, fără să ocupe de el” şi a dispus să fie încheiat până în octombrie 2019, potrivit agenţiei.
Liderul nord-coreean a tunat, de asemenea, la vederea unor săli de baie murdare în staţiunea de vacanţă Onpho, care se laudă că l-a găzduit pe tatăl şi bunicul săi - Kim Jong Il şi Kim Il Sung -. „mai rele ca acvariile”, în opinia sa.
Asemenea critici izbucnesc frecvent în acest fel de vizite „de teren”, însă virulenţa declaraţiilor de marţi este neobişnuită.
Comitetul partidului unic din provincia Hamgyong Nord este criticată de KCNA, care o acuză „că nu acceptă cu sinceritate” politica oficială care constă în a construi o nouă fabrică de producţie de pungi în fiecare provincie.
Fabrica existentă are „săli dărăpănate” şi i-a provocat lui Kim „o mare nelinişte”.
„Liderul suprem a subliniat că Comitetul provincial al partidului lucrează fără convingere”, continuă KCNA, după care aplicăloitura de graţie - „comitetul nu are spirit revoluţionar”.
În opinia profesorului Yang Moo-jin de la Universitatea de Studii Nord-Coreene, liderul nord-coreean caută să transmită acasă şi în străinătate mesajul că Nordul se concentrează asupra economiei, după summitul cu preşedintele american Donald Trump la Singapore.
Kim a promis atunci să acţioneze în vederea „denuclearizării” peninsulei - un eufemism diplomatic supus la tot felul de intrepretări.
Phenianul nu a făcut vreo precizare publică referitoare la dispoziţia sa de a renunţa la arsenalul său nuclear.
„Pentru oameni, el proiectează o imagine de lider care se preocupă de condiţiile lor de trai”, a declarat pentru AFP profesorul Yang.
„Iar restului lumii el îi trimite un mesaj potrivit căruia este serios în promisiunea sa de denuclearizare”, adaugă el.
Sursa: News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News