Live

Coreea de Nord acceptă să discute cu Coreea de Sud

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Coreea de Nord a acceptat vineri propunerea sud-coreeană de discuţii, iar întâlnirea a fost stabilită pentru 9 ianuarie, într-o localitatea de la frontiera celor două țări, acolo unde a fost semnat și armistițiul după războiul din 1950-1953.

Anunțul a fost făcut de Ministerul sud-coreean al Unificării, responsabil pentru relaţiile intercoreene. Răspunsul Coreei de Nord a venit prin fax, după ce miercuri cele două capitale au restabilit linia telefonică dintre ele, suspendată din 2016 ca urmare a înrăutățirii relațiilor.

„Coreea de Nord ne-a transmis în această dimineaţă un mesaj, indicând că acceptă propunerea de discuţii pentru 9 ianuarie, făcută de Sud", a declarat pentru AFP un oficial al ministerului, relatează Agerpres.

Întâlnirea va avea loc la Panmunjom, satul de la frontiera celor două ţări unde a fost semnat armistiţiul în războiul intercoreean.

Purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean al Unificării, Baek Tae-Hyun, a declarat jurnaliştilor că aceste discuţii vor aborda în principal Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, care se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie, şi „chestiunea îmbunătăţirii relaţiilor intercoreene”.

Acest dialog va avea loc după doi ani de degradare a climatului în peninsulă, perioadă în care Phenianul a efectuat trei teste nucleare şi şi-a sporit numărul încercărilor de lansare a rachetelor balistice.

În prezent, regimul nord-coreean afirmă că şi-a atins obiectivul militar, acela de a fi în măsură să ameninţe cu lovituri nucleare întreg teritoriul continental american.

Liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, s-a folosit, luni, de mesajul său de Noul An pentru a întinde o mână Seulului, care a răspuns propunând organizarea pe 9 ianuarie de discuţii la înalt nivel la Panmunjom.

Între timp, cele două state coreene şi-au repus în funcţiune, miercuri, legătura lor telefonică, tăiată din 2016.

Pe de altă parte, Washingtonul şi Seulul au convenit joi seara să-şi amâne manevrele militare prevăzute în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă, un semnal de aplanare a tensiunilor dat regimului nord-coreean. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NYT: Cât câștigă Phenianul de pe urma alianței cu Moscova. Și ce riscă Kim Jong-un

Război în Ucraina: Ajutorul acordat de Coreea de Nord Rusiei este o extindere periculoasă a conflictului, spun SUA și aliații

ISW: Nord-coreenii, rușii și cecenii nu pot coopera eficient din cauza barierei lingvistice. Cazuri în care aliații se împușcă între ei

Rusia şi Coreea de Nord au redeschis calea ferată dintre cele două țări, închisă în 2020. „În total, au fost doi pasageri ruşi”

Partenerii noștri