Live

Coreea de Nord are suficient uraniu și plutoniu pentru „câteva zeci de arme nucleare”, spun serviciile de informaţii sud-coreene

Data actualizării: Data publicării:
Coreea de Nord continuă să se înarmeze și să amenințe. Foto: Profimedia

Coreea de Nord dispune de suficient plutoniu şi uraniu pentru a produce cel puţin câteva zeci de arme nucleare, a declarat joi un parlamentar sud-coreean, citând serviciile de informaţii ale ţării, relatează Agerpres.

Potrivit serviciilor de informaţii sud-coreene, există de asemenea posibilitatea ca Phenianul să efectueze un al şaptelea test nuclear după alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie, a menţionat Lee Seong-kweun, care face parte din comisia parlamentară pentru informaţii.

În iulie a.c., un raport al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani a conchis că Phenianul ar fi produs suficient material fisionabil pentru a construi până la 90 de focoase nucleare şi că probabil că a asamblat aproape 50.

Lee a mai spus că a fost un fapt neobişnuit ca presa de stat nord-coreeană să relateze despre vizita liderului Kim Jong Un la o instalaţie de îmbogăţire a uraniului, sugerând că ştirea în acest sens publicată la începutul acestei luni a avut probabil ca scop trimiterea unui mesaj către Washington înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.

Lee, care a discutat cu presa după un briefing al Serviciului naţional de informaţii din Coreea de Sud, a apreciat totodată că relatarea despre vizita lui Kim ar fi putut avea şi scopuri interne. "S-a spus că situaţia economică (din Coreea de Nord, n.r.) este dezastruoasă, aşa că (ştirea despre vizită) ar putea fi interpretată ca un gest menit să insufle încredere locuitorilor", a explicat legislatorul sud-coreean.

Phenianul susţine că arsenalul său de arme nucleare şi rachete balistice sunt necesare pentru a contracara ameninţările din partea Statelor Unite şi a aliaţilor lor, dar de asemenea de multe ori prezintă armele ca fiind o chestiune de prestigiu naţional şi o dovadă a puterii ţării.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Și-a oficializat relația cu o prietenă apropiată a defunctului său fiu. Diferența de vârstă dintre ei este de 25 de ani

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moscova consideră că statutul nuclear al Coreei de Nord este o „problemă închisă”. Argumentele lui Lavrov

Reacția SUA după ce Putin a amenințat că va folosi armele nucleare dacă Rusia e atacată

Reacția Ucrainei, după ce Rusia și-a schimbat doctrina nucleară: „Nu mai are alte instrumente”

Un nou cvartet al haosului amenință Occidentul: Ce presupune alianța tot mai strânsă dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord

Partenerii noștri