Live

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică și a provocat alertă în Japonia. SUA "au condamnat ferm" acest test

Data actualizării: Data publicării:
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în Marea Japoniei. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Coreea de Nord a lansat joi o rachetă balistică, declanşând o scurtă alertă în insula Hokkaido din nordul Japoniei ai cărei locuitori au fost rugaţi să se adăpostească ca măsură de precauţie. Statele Unite au "condamnat cu fermitate" acțiunea Coreei de Nord.

Gărzile de coastă japoneze şi oficialii locali din Hokkaido au avertizat însă la scurt timp că nu există niciun pericol.

Racheta balistică lansată joi dimineaţă de Coreea de Nord "nu a căzut pe teritoriul japonez", a declarat prim-ministrul Fumio Kishida. Ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că proiectilul, "probabil" o rachetă balistică de clasă ICBM", nu pare să fi aterizat în Zona Economică Exclusivă a Japoniei. (ZEE).

Statul Major Interarme sud-coreean a anunţat că Phenianul "a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea de Est", denumirea coreeană pentru Marea Japoniei, fără a oferi alte detalii, scrie Agerpres.

Washington "condamnă ferm" testul cu rachetă balistică

Statele Unite "condamnă cu fermitate" lansarea de joi de către Coreea de Nord a unei "rachete balistice cu rază lungă", a transmis Casa Albă.

"Această lansare constituie o încălcare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, creşte în mod inutil tensiunile şi riscă destabilizarea securităţii în regiune", a declarat Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate naţională al preşedinţiei americane.

Racheta balistică, lansată joi de Phenian, este "posibil cu combustibil solid", a spus armata sud-coreeană, o tehnologie de propulsie creată cu prioritate strategică de liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Coreea de Nord a intensificat testarea de arme în ultimele luni, sporind tensiunea în relaţia cu SUA şi Coreea de Sud, care, la rândul lor, şi-au consolidat cooperarea militară şi au efectuat manevre comune extinse în regiune.

Luni, liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut creşterea capacităţilor de descurajare ale ţării sale pentru a contracara "escaladarea manevrelor imperialiştilor americani şi ale marionetelor trădătoare din Coreea de Sud pentru a declanşa un război de agresiune", potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA.

Din 23 martie, Phenianul a susţinut că a efectuat trei teste ale unei drone de atac nuclear subacvatic capabile să "producă un tsunami radioactiv de mare amploare". De asemenea, regimul nord-coreean a mai spus că a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe 16 martie. Anul trecut, Coreea de Nord s-a declarat putere nucleară "ireversibilă".

Militarii nord şi sud coreeni comunică de două ori pe zi prin intermediul unei linii specifice, însă Coreea de Nord nu mai răspunde la apeluri din 7 aprilie, potrivit Ministerului sud-coreean al Unificării.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Momentul în care Forțele speciale ucrainene resping un atac nord-coreean în regiunea Kursk. Mai mulți morți și răniți

Partenerii noștri