Live

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune, după ce SUA au trimis un bombardier strategic în regiune

Data publicării:
Rachetele nord-coreene au fost lansate la două zile după exercițiile militare Coreea de Sud - SUA - Japonia. Foto: Profimedia

Coreea de Nord a lansat marţi cel puţin şapte rachete balistice cu rază scurtă de acţiune de pe coasta de est, a anunţat Ministerul Apărării de la Tokyo. Lansările Phenianului au loc la puțin timp după ce Statele Unite au trimis un bombardier strategic să participe la exerciții comune cu Coreea de Sud și Jaaponia.

Agenţia de stat nord-coreeană KCNA transmisese cu puţin timp înainte că Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong Un - conducătorul de la Phenian - a condamnat exerciţiile militare comune desfăşurate recent de Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud. Potrivit KCNA, acestea sunt ameninţări la adresa Coreei de Nord şi justifică înarmarea nucleară mai puternică a ţării.

Ministrul apărării japonez, Gen Nakatani, a precizat că rachetele nord-coreene au zburat la altitudinea de 100 de km, pe o distanţă de 400 de km, şi au căzut în ocean în afara zonei economice exclusive a Japoniei, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Statul-major al Coreei de Sud a informat că lansările au avut loc marţi la ora 7:30 (luni ora 22.30 GMT) din apropiere de Sariwon, în provincia Hwanghae de Nord.

Forţele armate americane au comunicat că în urma evenimentului SUA se consultă îndeaproape cu Japonia, Coreea de Sud şi alţi aliaţi din regiune. Nord-coreenii au acţionat cu numai câteva ore înaintea deschiderii urnelor pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

„Ultimele rachete balistice sunt pentru Coreea de Sud”

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, de dimensiuni foarte mari, cu combustibil solid, numită Hwasong-19.

Preşedintele Universităţii de Studii Nord-Coreene de la Seul, Yang Moo-jin, a apreciat că, „în timp ce racheta balistică intercontinentală este destinată Statelor Unite, ultimele rachete balistice sunt pentru Coreea de Sud”.

El a adăugat că „direct, este vorba de un protest împotriva exerciţiilor aeriene comune ale Coreei de Sud, Statelor Unite şi Japoniei. Indirect, este pentru a-şi etala prezenţa în ultimul moment înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA”.

Profesorul adaugă că Phenianul a intenţionat de asemenea să abată atenţia comunităţii internaţionale de la trimiterea de militari nord-coreeni în sprijinul Rusiei, în războiul cu Ucraina.

Înainte de lansare, preşedintele rus Vladimir Putin a primit-o luni pe Choe Son Hui, şefa diplomaţiei nord-coreene. Cei doi şi-au strâns mâinile timp de un minut, remarcă Reuters în legătură cu episodul neaşteptat în relaţiile dintre Moscova şi Phenian.

În aceeaşi zi, SUA au criticat Rusia şi China în Consiliul de Securitate al ONU pentru „protejarea neruşinată” şi încurajarea Coreei de Nord să încalce în continuare sancţiunile Naţiunilor Unite prin continuarea programelor de înarmare nucleară, cu rachete balistice şi alte mijloace de distrugere în masă.

Luna trecută, ministrul apărării sud-coreean, Kim Yong-hyun, observa că Coreea de Nord „ar dori să îşi sublinieze existenţa în preajma alegerilor prezidenţiale din SUA, înainte şi după scrutin”, prin etalarea forţei, de exemplu prin testarea unei rachete intercontinentale sau printr-un nou test nuclear.

Citește și: După ce și-a aruncat în aer drumurile, Coreea de Nord înalţă movile și sapă șanțuri pentru a rupe complet legăturile cu Coreea de Sud

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fermele de troli dirijate de Kremlin vor semăna discordie în SUA și după ziua alegerilor prezidențiale (Politico)

Cum se pregătește Donald Trump să conteste alegerile dacă le pierde

Donald Trump: Biografia celui mai controversat candidat din istoria alegerilor prezidențiale din SUA. Cum a revenit din abisul politic

Kamala Harris: Biografia primei femei vicepreședinte din istoria SUA. Drumul unei fiice de imigranți spre Casa Albă

Partenerii noștri