Live

Copiii erau „aruncați la grămadă și împușcați”: Ultimul oraș din Darfur controlat de armata sudaneză, amenințat cu un nou masacru

Data publicării:
De când a izbucnit războiul civil din Sudan, în aprilie 2023, peste 8 milioane de oameni au fugit din calea violențelor, declanșând una dintre cele mai mari crize umanitare din ultimele decenii. Foto: Profiemdia Images

Noi mărturii îngrozitoare descriu detaliile uneia dintre cele mai cumplite atrocități comise în războiul civil din Sudan: un masacru la scară largă în care civilii au fost uciși în timp ce încercau să fugă din calea măcelului din Darfur de vara trecută, relatează The Guardian. Acum, ultimul oraș controlat de armata sudaneză în vestul țării este încercuit de forțele rebele care își continuă campania de epurare etnică.

Martorii descriu cum copiii, încă în viață, erau „aruncați la grămadă și împușcați” de paramilitarii din Forțele de Sprijin Rapid (RSF) în timp ce încercau să scape din capitala regională El Geneina în iunie, anul trecut. Mii de civili au fost uciși în violențele etnice care au avut loc atunci.

Cele 221 de mărturii noi reprezintă încă o dovadă că trupele arabe RSF au orchestrat o campanie de epurare etnică de 12 luni împotriva tribului Masalit din Darfurul de Vest.

ONU și Uniunea Africană ar trebui, potrivit Observatorului pentru Drepturile Omului (HRW), să impună de urgență un embargo împotriva Sudanului pentru a opri importul de arme și să trimită trupe de menținere a păcii în Darfur pentru a-i proteja pe civili.

Raportul HRW cere impunerea de sancțiuni împotriva celor ce se fac responsabili de comiterea de crime de război, inclusiv asupra comandantului RSF din Darfurul de Vest, Abdel Rahman Joma'a Barakallah, infamului comandant al RSF, Mohamed „Hemedti” Hamdan Dagao, și a fratelui său, Abdel Raheem.

Cei doi generali rivali din Sudan. Foto: Profimedia Images

De când au izbucnit luptele dintre RSF și armata Sudanului, în aprilie 2023, peste 8 milioane de oameni au fugit din calea violențelor, declanșând una dintre cele mai mari crize umanitare din ultimele decenii, potrivit ONU.

Punctul cel mai fierbinte din acest moment este El Fasher, ultimul oraș controlat de armata sudaneză în Darfur. Localitatea este încercuită de trupele RSF, iar diplomații se tem că se află la un pas de un „masacru la scară largă”.

Unul dintre cele mai grave evenimente din timpul războiului civil din Sudan a avut loc în iunie, atunci când RSF și aliații lor au atacat un convoi, care se întindea pe mai mulți kilometri, format din civili care încercau să scape din El Geneina și escortați de luptători ai tribului Masalit.

Martorii au descris cum trupele RSF i-au vânat, adunat și împușcat pe bărbații, femeile și copiii care fugeau pe străzi sau care încercau să treacă înot râul Kaja, care trece prin oraș. Mulți dintre ei s-au înecat.

Hemedti are la dispoziție cea mai mare armată privată din Africa și deține mai multe mine de aur foarte valoroase. Foto: Profimedia Images

Un băiat de 17 ani a povestit cum 12 copii și 5 adulți au fost uciși pe 15 iunie: „Doi luptători RSF i-au înșfăcat pe copii de lângă părinții lor, iar când părinții au început să urle, alți doi luptători RSF i-au împușcat pe părinți, omorându-i.”

„Apoi i-au aruncat la grămadă pe copii și i-au împușcat”, a povestit martorul. „Le-au aruncat cadavrele în râu, împreună cu lucrurile lor.”

Pentru tot restul zilei și în zilele următoare, atacurile au continuat asupra a zeci de mii de civili care încercau să ajungă la granița cu statul Ciad.

Tot în ziua de 15 iunie, RSF a atacat și o clinică medicală improvizată din El Geneina, acolo unde 25 de pacienți răniți primeau tratament.

Masacrul din 15 iunie 2023 comis de Forțele de Sprijin Rapid a fost descris ca fiind unul dintre cele mai oribile incidente din istoria regiunii Darfur. Captură foto: Twitter

Ali, care a fost împușcat în picior în timpul unui atac precedent, a povestit: „Au început să tragă asupra noastră și au omorât pe toți, în afară de mine și o femeie care a fost și ea rănită. Pe mine m-au împușcat în brațul drept. M-am prăbușit prefăcându-mă că sunt mort.”

Ali și femeia care a supraviețuit atacului au stat nemișcați timp de 10 ore, înconjurați de cadavre, în timp ce RSF și-a continuat asaltul asupra orașului.

În jurul orei 5 după-masa, șapte bărbați înarmați în uniforme au intrat în clinică și au început să îl bată folosind insulte rasiale: „Nu vă vom ucide! Vrem să vă torturăm!”

Ali a fost salvat de membri ai familiei sale câteva ore mai târziu, după ce trupele RSF au plecat.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

În timp ce se omoară în Donețk și Kursk, Rusia și Ucraina au ajuns să susțină aceeași parte în războiul din Sudan (Financial Times)

200 de elefanți vor fi sacrificați în Zimbabwe pentru a hrăni populația afectată de secetă

30 de oameni au murit în Sudan după ce un baraj s-a rupt din cauza ploilor. 50.000 de persoane au fost afectate de inundații

„Familia mea a murit sub ochii mei”: Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor unui masacru din Myanmar (BBC)

Partenerii noștri