Live

Contraofensiva Ucrainei va continua și în timpul sezonului rece. Budanov: „Este mai dificil să lupţi”

Data publicării:
Un tanc ucrainean în noroi (estul Ucrainei). Foto: Profimedia Images

Contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti va continua și după debutul vremii reci şi umede de la sfârşitul acestui an, chiar dacă va deveni mai greu de luptat, a declarat sâmbătă şeful serviciului militar de informaţii (GUR) de la Kiev, Kirilo Budanov, relatează Reuters.

Ucraina a lansat în această vară o contraofensivă mult aşteptată, care a recucerit mai multe sate din sud şi est în decurs de trei luni, dar a fost complicată de câmpurile minate vaste şi de forţele ruseşti puternic consolidate în spatele liniilor de apărare.

„Acţiunile de luptă vor continua într-un fel sau altul. În frig, umezeală şi noroi, este mai dificil să lupţi. Luptele vor continua. Contraofensiva va continua”, a declarat Budanov.

Comentariile, făcute la o conferinţă la Kiev găzduită de Fundaţia Victor Pinciuk, oferă cel mai puternic indiciu de până acum că Ucraina nu intenţionează să îşi oprească ofensiva atunci când vremea se va schimba în cursul acestui an.

Occidentul a furnizat echipamente militare în valoare de miliarde de dolari şi a antrenat mii de luptători ucraineni pentru contraofensiva menită să ajute Kievul să încerce să recâştige teritoriul. Însă progresul lent al contraofensivei a stârnit îngrijorări în rândul susţinătorilor Kievului că Occidentul ar putea avea dificultăţi în a menţine amploarea ajutorului militar pentru ca Ucraina să continue să lupte la aceeaşi intensitate.

Vadim Skibiţki, un alt oficial din cadrul agenţiei de spionaj militar ucrainean, a declarat sâmbătă că Rusia are în prezent 420.000 de militari în interiorul Ucrainei.

Înaintarea în regiunea sud-estică Zaporojie, centrată acum în jurul satelor Robotîne şi Verbove, este considerată o parte crucială a unei operaţiuni care urmăreşte să împartă în două forţele de ocupaţie ale Rusiei în sud, dar rămâne departe de acest obiectiv.

„Contraofensiva noastră se desfăşoară în mai multe direcţii”, a declarat Budanov, recunoscând că progresul a fost mai lent decât şi-ar fi dorit şi descriind situaţia ca fiind dificilă.

În afară de concentraţia uriaşă de mine ruseşti, el a menţionat şi numărul mare de drone ruseşti „kamikaze” ca fiind un factor cheie ce a încetinit progresul Ucrainei până acum.

Rusia, care şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022, a declarat că actuala contraofensiva ucraineană a eşuat.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Ucraina pierde teren, dar nici Putin nu dispune de rezerve infinite: Unul din marile depozite de blindate ale Rusiei s-a golit complet

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Partenerii noștri