Live

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

Data publicării:
Lansator de rachete Grad, al forțelor ruse, în regiunea Kursk Foto- Profimedia

Contraofensiva rusă pentru recucerirea zonelor din regiunea Kursk aflate sub control ucrainean a fost oprită, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al comandamentului regional ucrainean pentru AFP, adăugând că în zonă se află „câteva mii” de civili ruși. Rușii „au încercat să atace din flancuri, dar au fost opriți, situația s-a stabilizat și astăzi totul este sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt Oleksiï Dmitrașkivski, citat de Le Figaro.

Confruntate cu o invazie rusă de doi ani și jumătate și aflate sub presiune de luni de zile în estul Ucrainei, forțele ucrainene au lansat la 6 august un atac surpriză în regiunea Kursk de la frontiera rusă, luând Moscova prin surprindere și cucerind câteva sute de kilometri pătrați și zeci de orașe. Armata rusă a anunțat la 12 septembrie că a recâștigat teren prin lansarea unei contraofensive în regiune.

”Succesul rușilor s-a transformat într-o încercuire virtuală”

„Ei au obținut câteva succese minore, dar acest succes s-a transformat acum într-o încercuire virtuală pentru ei”, a declarat Oleksiï Dmitrașkivski. „Rușii au intrat într-un oraș. Au început să lupte pentru un alt oraș, dar asta e tot”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că pe teritoriul controlat de Ucraina se mai află „câteva mii” de civili ruși. „În unele localități, sunt mai mult de o sută de persoane”, în altele, ”mai mult de două sute, mai mult de cinci sute”, a spus el.

“Acestea sunt în principal persoane în vârstă, dar sunt și copii”, a continuat Oleksiï Dmitrașkivski, adăugând că o femeie a dat naștere unui băiat în acest teritoriu.

De asemenea, el a acuzat armata rusă că a lansat lovituri aeriene asupra zonei controlate de trupele ucrainene, raportând că cel puțin „23 de civili au fost uciși” de la sfârșitul lunii august. AFP nu a fost în măsură să confirme veridicitatea acestor informații, scrie Le Figaro.

Purtătorul de cuvânt a negat orice maltratare a civililor de către trupele ucrainene. „Ei primesc apă, alimente și pâine, militarii nu îi jignesc”, a susținut el, adăugând că magazinele și farmaciile nu funcționează.

Într-un comunicat, armata rusă a anunțat că este în ofensivă în anumite zone din regiunea Kursk, respingând atacurile ucrainene în altele. Această incursiune ucraineană pe teritoriul Rusiei, prima a unei armate străine de la al Doilea Război Mondial, este o palmă pentru Vladimir Putin, comentează analiștii străini.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consiliul Europei, îngrijorat de un amestec al Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Letonia limitează folosirea limbii ruse pe piaţa muncii şi o interzice pe ecranele ATM-urilor bancare

Cum a ajuns Ucraina să-și repare infrastructura energetică distrusă de ruși cu bani proveniți din rezerva valutară a Rusiei lui Putin

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Partenerii noștri