Contracandidatul lui Viktor Orban promite, la Bruxelles, că va elibera țara de corupție și va restabili democrația
Peter Marki-Zay, candidatul comun al opoziţiei împotriva actualului premier Viktor Orban, a promis, joi, la Bruxelles că va „elibera” ţara de corupţie şi va restabili democraţia printr-o nouă Constituţie, în cazul unei victorii la alegerile din Ungaria, programate în aprilie anul viitor, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Peter Marki-Zay s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulţi comisari europeni, printre care vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, și a ținut apoi o conferință de presă.
„Dacă vom reuşi alungarea lui Orban de la putere, va trebui să luăm totul de la început”, a afirmat el, citat de AFP. „Nu există democraţie, nu există libertate a presei, nu există stat de drept în Ungaria”, a spus el, luându-și angajamentul să le restabilească. Marki-Zay a subliniat că în cazul unei victorii a opoziției în alegeri, va fi vorba despre „o schimbare de regim, nu doar despre o schimbare de guvern”.
Cine este Peter Marki-Zay
În vârstă de 49 de ani, Peter Marki-Zay a intrat cumva pe neașteptate în prim-planul politicii din Ungaria, după ce a fost ales, luna trecută, candidat comun al opoziției, în ciuda faptului că alte nume, precum primarul Budapestei, erau considerate favorite.
Peter Marki-Zay se descrie drept un politician de dreapta dezamăgit de FIDESZ și până să fie desemnat principal contracandidat al lui Viktor Orban, principala lui reușita lui politică a fost, în 2018, aceea de a fi ales primar într-un oraş cu 44.000 de locuitori, Hodmezovasarhely, din sud-est, care era considerat un bastion al majorităţii de la putere.
Fost alegător al FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, Peter Marki-Zay a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.
Marki-Zay vrea anularea legii anti-LGBT
Joi, la Bruxelles, el l-a calificat pe Viktor Orban drept un „dictator corupt şi trădător al valorilor europene, trădător al creştinismului” denunţând „campaniile de ură împotriva LGBT, a romilor, evreilor şi altor minorităţi”.
Marki-Zay s-a pronunţat, de altfel, pentru anularea legii anti-LGBT votate în vară şi care a provocat indignare la Bruxelles şi s-a angajat să le fie acordate cuplurilor de acelaşi sex drepturi egale cu ale cuplurilor heterosexuale, în special cel la căsătorie.
„Pregătim o nouă Constituţie şi, după victoria noastră electorală în care sper, vom organiza un referendum pe acest subiect pentru a construi o Ungarie democratică”, a promis Marki-Zay, deși este un catolic practicant şi tată a şapte copii.
„Există părţi ale Constituţiei cu care nu avem probleme. Însă tot ceea ce FIDESZ (partidul lui Orban - n.red.) a făcut în aceşti ultimi zece ani pentru a-şi consolida puterea şi a-l face pe Orban imbatabil este nevalid”, a adăugat el.
Candidatul opoziţiei consideră, în schimb, că Viktor Orban a avut dreptate să ridice un gard pentru a împiedica sosirile de imigranţi în 2015, Marki-Zay văzând în aceasta un „mijloc legitim pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale”.
Luptă strânsă între Viktor Orban și Peter Marki-Zay
Observatorii prognozează o luptă strânsă cu Viktor Orban şi chiar Marki-Zay a recunoscut că va fi „extrem de dificil” de învins liderul suveranist, aflat la putere între 1998-2002 şi apoi fără întrerupere din 2010. Alegerile nu vor fi „nici democratice, nici libere, nici echitabile”, a avertizat Marki-Zay, dar a adăugat: „Însă şansa noastră (de a-l învinge pe Viktor Orban) nu a fost niciodată atât de mare în ultimul deceniu”.
Întrebat despre riscurile ca, în cazul unei victorii a opoziţiei, în Ungaria să se producă tulburări similare invadării Capitoliului din SUA în ianuarie, Peter Marki-Zay a răspuns că „nu îşi imaginează masele coborând în stradă pentru a apăra drepturile unor infractori”.
Ultimele sondaje dădeau partidul de guvernământ FIDESZ cu trei puncte procentuale sub opoziție în intențiile de vot, iar experții susțin că Viktor Orban va apela puternic la mita electorală pentru a-și crește șansele.
Viktor Orban trece la măsuri populiste: plafonează prețul carburanților
O măsură controversată a fost luată de guvernul său chiar zilele acestea: Ungaria plafonează prețurile carburanților. Decizia intră în vigoare de luni, 15 noiembrie, timp de trei luni.
Prețul maxim va fi de 480 de forinți, adică 1,31 euro pe litru. Acest nivel maxim este cu 4 la sută mai mic decât cel actual din piață. Plafonarea se va face fără a acorda compensații. Statul va subvenționa consumul cu banii companiilor, ceea ce înseamnă, de fapt, o naționalizare parțială a profiturilor.
După anunțarea deciziei, acțiunile grupului MOL au scăzut cu 6,5% la bursă.
Măsura ar fi doar temporară, valabilă până la 15 februarie, dar plafonarea este citită în cheie populistă. Ungaria va avea alegeri în primăvara anului viitor, iar Viktor Orban și FIDEZ se vor confrunta cu o opoziție unită.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News