Live

Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, de Camera Reprezentanților din Congresul SUA, după luni întregi de tergiversări și în contextul unei situații extrem de complicate pentru apărătorii ucraineni pe front, relatează BBC.

Este un moment de cotitură pentru Ucraina, a cărei situație pe front era tot mai dificilă și mai vulnerabilă.

Rezultatul final al votului a fost de 311 la 112, voturile contra fiind ale republicanilor trumpiști. Democrații au votat alături de o parte a conferinței republicane pentru deblocarea ajutorului.

Este de așteptat ca Senatul SUA să aprobe și el pachetul de ajutor în zilele următoare, urmând să fie, apoi, promulgat de președintele Joe Biden.

Conform oficialilor americani familiarizați cu subiectul, o parte din ajutoare vor ajunge pe frontul din Ucraina în cel mult o săptămână.

Joe Biden salută decizia din Congres

Preşedintele Joe Biden a salutat, sâmbătă, adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a fondurilor, un „ajutor crucial” pentru Ucraina şi Israel, la „întâlnirea cu istoria”. Pachetul de 95 de miliarde de dolari „trimite un mesaj clar despre puterea leadership-ului american în întreaga lume”, a spus liderul american. El a cerut Senatului să aprobe aceste programe de ajutor cât mai curând posibil.

Pe lângă ajutorul pentru Ucraina, Camera Reprezentanţilor a adoptat și un nou pachet de sprijin militar de mai multe miliarde de dolari pentru Israel, care este în război cu teroriștii Hamas, în ciuda preocupărilor internaţionale cu privire la situaţia civililor din Gaza. Cele două ajutoare trebuie, acum, aprobate de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump va numi „în curând” un emisar ucrainean pentru pace, pentru a negocia sfârșitul războiului

Ucraina nu intenționează să construiască arme nucleare. „Nu avem, nu dezvoltăm şi nu dorim”, transmite guvernul de la Kiev

SUA, îngrijorate de relația tot mai strânsă dintre Kim și Putin. Ce măsuri a luat Washingtonul

Polonia ar putea accepta să predea avioanele MiG - 29 Ucrainei. Condițiile puse de președintele Duda forțelor NATO

Partenerii noștri