Live

Confruntări între poliția din Kosovo și civilii sârbi, soldate cu răniți de ambele părți

Data publicării:
Trupele de poliție din Kosovo au lansat gaze lacrimogene împotriva civililor sârbi, a relatat presa, citând surse de la fața locului. Foto: Profimedia

Mai multe confruntări au avut loc miercuri între poliţiştii kosovari şi civilii sârbi în nordul Kosovo, soldate cu răniți de ambele părți, ca urmare a unor operaţiuni de combatere a activităţii de contrabandă efectuate de poliţia kosovară. Deși Serbia şi Kosovo au încheiat un acord pentru a pune capăt tensiunilor la frontieră, situația este în continuare tensionată.

Forţele de ordine kosovare au recurs la gaze lacrimogene, potrivit unor surse poliţieneşti şi medicale, într-un nou puseu de tensiune în relaţiile şi aşa acutizate între Belgrad şi fosta sa provincie, notează agenţia de presă AFP, citată de Agerpres.

Un sârb, grav rănit de glonţ, a fost spitalizat, în timp ce alţi civili sârbi au fost răniţi de pietre aruncate asupra lor, a declarat pentru agenţia de presă franceză Zlatan Elek, directorul spitalului din Mitrovica, oraş situat în nordul Kosovo şi divizat între sârbi şi albanezi kosovari.

Potrivit unui comunicat al poliţiei kosovare, şase dintre ofiţerii săi au fost de asemenea răniţi în urma acestor ciocniri.

Aceste incidente survin la două săptămâni după un acord încheiat între Serbia şi Kosovo pentru a pune capăt tensiunilor la frontieră, cele mai grave în ultimii ani.

Ciocnirile au izbucnit în cursul raidurilor efectuate de poliţia kosovară împotriva bunurilor sârbe de contrabandă în mai multe oraşe din teritoriu, între care Pristina şi Mitrovica, un oraş divizat din punct de vedere etnic, între sârbii care trăiesc în cartierele din nordul oraşului, şi albanezi care locuiesc în partea sudică a localităţii.

Această operaţiune a provocat mânia a sute de sârbi, care au blocat drumurile la Mitrovica şi Zvecan, o localitate vecină.

Poliţia kosovară a replicat prin tiruri cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimea, potrivit AFP.

La Mitrovica-Nord, protestatari sârbi au aruncat cu pietre împotriva poliţiei şi au incendiat două vehicule, a constatat o corespondentă AFP.

În imaginile televiziunilor locale pot fi văzuţi tineri mânioşi cu cagule, lovind poliţişti kosovari desfăşuraţi în faţa unei farmacii.

Poliţia kosovară a acuzat protestatarii că ar fi utilizat "arme de foc şi grenade pentru a ataca şi împiedica vameşii şi ofiţerii să-şi îndeplinească atribuţiile".

Situaţia a revenit la calm după retragerea forţelor kosovare, care au anunţat arestarea a opt persoane şi confiscarea unor "bunuri în valoare de sute de mii de euro" intrate ilegal, fără achitarea taxelor în cele patru regiuni vizate de operaţiuni.

Conflictul plăcuțelor de înmatriculare

Confruntările survin la două săptămâni după tensiuni provocate de decizia Kosovo de a interzice plăcuţe de înmatriculare sârbe ale maşinilor pe teritoriul său, invocând o măsură de "reciprocitate", vehiculele înmatriculate "Republica Kosovo" - nerecunoscută de Belgrad - fiind constrânse de ani să folosească plăcuţe sârbe temporare pentru a intra în Serbia.

Ca reacţie, sute de sârbi au blocat drumurile care duceau spre posturile de frontieră cu Serbia. Un acord negociat la Bruxelles de cele două părţi, sub egida Uniunii Europene, a permis atunci deblocarea situaţiei.

"Violentele incidente în nordul Kosovo trebuie să înceteze imediat", a reacţionat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, pe Twitter. "Acţiunile unilaterale şi necoordonate care pun în pericol stabilitatea sunt inacceptabile", a spus el, adăugând că UE este "în contact" cu Belgradul şi Pristina.

Serbia nu a acceptat niciodată independenţa autoproclamată în 2008 de fosta sa provincie, recunoscută în schimb de cea mai mare parte a ţărilor occidentale, iar relaţiile sale cu Kosovo rămân complicate.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Transportul public în Belgrad va fi gratuit de la 1 ianuarie 2025

Olanda va bloca parcursul Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeană

Jurnaliștii și activiștii sârbi sunt urmăriți de autorități cu programe spion și tehnologie israeliană. Raport Amnesty Internațional

UEFA a sancționat Serbia pentru comportamenul fanilor săi la două meciuri din Liga Națiunilor. Care sunt acuzațiile

Partenerii noștri