Live

Condițiile Belarusului pentru a accepta tranzitul cerealelor ucrainene către porturile baltice. Lukașenko, ironii la adresa lui Biden

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a semnat sâmbătă o lege care interzice mass-media „neprietenoasă" din ţări străine în Belarus. Foto: Profimedia Images

Belarusul este dispus să permită tranzitul pe teritoriul său pentru transporturile de cereale ucrainene către porturile de la Marea Baltică, însă pune condiţia ridicării restricţiilor asupra livrării mărfurilor bieloruse prin aceleaşi porturi, a declarat vineri preşedintele țării, Aleksandr Lukaşenko.

Transporturile de cereale prin Belarus către porturile de la Marea Baltică reprezintă una dintre opţiunile evocate la discuţiile conduse de ONU şi menite să găsească soluţii pentru prevenirea unei crize alimentare globale, provocată de războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, care a perturbat exporturile ucrainene, dar şi pe cele ruseşti, ambele ţări fiind mari exportatoare de cereale.

La rândul său, Belarusul, un mare producător de potasă, este afectat de sancţiunile occidentale, care i-au perturbat exportul acestor îngrăşăminte prin porturile de la Marea Baltică.

În același timp, sancţiunile occidentale impuse Rusiei au afectat şi exporturile de îngrăşăminte ruseşti, situaţie ce are ca efect scăderea randamentelor agricole în alte ţări, amplificând astfel riscul unei crize alimentare globale.

„Într-o discuţie telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Lukaşenko a transmis că Belarusul este pregătit să elibereze capacitatea necesară în sistemul său de transport feroviar pentru cerealele ucrainene şi a propus organizarea unor discuţii între Belarus, Ucraina şi ţările dispuse să ofere acces în porturile lor”, relatează agenţia Belta, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

„În acelaşi timp, lucrul cel mai important, aşa cum a fost menţionat în cadrul discuţiei, este ca aceste porturi - din Germania, Polonia, statele baltice sau Rusia - să fie deschise de asemenea pentru mărfurile bieloruse”, adaugă aceasta.

Antonio Guterres a atenţionat mai devreme săptămâna aceasta că orice acord privind deblocarea transporturilor de bunuri din regiune este încă îndepărtat, întrucât „faptul că totul este interconectat face negocierea în mod special complexă”.

Tot vineri, preşedintele Lukaşenko, vizat de sancţiuni americane, a propus, nu fără ironie, să livreze lapte pentru bebeluşi Statelor Unite, ţară afectată de mai multe luni de o penurie a acestui produs, devenită o problemă politică majoră pentru preşedintele Joe Biden.

„Suntem pregătiţi să-i ajutăm pe americani livrându-le alimente pentru bebeluşi. Dacă ei doresc, o putem face chiar de mâine”, a spus preşedintele Aleksandr Lukaşenko, potrivit agenţiei Belta, citată de AFP.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Trupele lui Kim trimise în Rusia au suferit deja „câteva sute” de victime în luptele din Kursk (oficial american)

Un lunetist ucrainean a doborât un soldat rus de la 2.069 de metri distanță. „Va rămâne în istoria luptei noastre pentru libertate”

Rusia a produs doar 7 avioane de pasageri de la începutul războiului în Ucraina. Planul era să construiască 108 (presă)

Partenerii noștri