CNN și-a cerut scuze după ce a arătat imagini înfiorătoare de la locul masacrului din creșa din Thailanda
Doi jurnalişti de la CNN şi-au cerut scuze pentru reportajul realizat la locul tragediei de la o creșă din Thailanda, unde 37 de oameni, majoritatea copii mici, au fost ucişi de un fost polițist. Ei au fost acuzați că au intrat fără permisiune în clădirea în care a avut loc atacul și au filmat, scrie BBC. Imaginile cu podelele însângerate au declanşat o anchetă a poliţiei şi discuţii cu privire la cum ar trebui să procedeze mass-media în cazul unor astfel de tragedii.
Jurnaliştii - reportera Anna Coren şi cameramanul Daniel Hodge – au fost într-un final amendați pentru că lucrau ca jurnaliști, deși aveau vize de turist.
Ei au fost de acord să părăsească țara și și-au cerut scuze familiilor victimelor acestei tragedii, într-un videoclip care pare să fi fost înregistrat într-o secție de poliție și care a fost difuzat pe scară largă de către instituțiile de presă locale.
„Cele mai profunde scuze... în special familiile victimelor acestei tragedii – ne pare atât de rău că v-am provocat mai multă durere și suferință. Știm că țara voastră trece printr-o perioadă dureroasă și nu am venit niciodată aici pentru a provoca mai multă durere”, a spus Anna Coren.
Reportajul CNN, scos între timp de pe platformele postului, a fost criticat dur de Clubul Corespondenţilor Străini din Thailanda şi de Asociaţia Thailandeză a Jurnaliştilor. Poliţia a deschis o anchetă după ce s-a afirmat că echipa de filmare a intrat în locul tragediei fără autorizaţie.
Clubul Corespondenţilor Străini din Thailanda a reacţionat după materialul CNN spunând că postul respectiv ar trebui să îşi pună o întrebare simplă: “Ar fi procedat la fel una dintre echipele lor de filmare la un loc al crimei în SUA?”
Acest caz a declanşat discuţii cu privire la etica media în situaţi unor astfel de tragedii.
Danaichok Boonsom, director în primăria din Uthai Sawan, a fost cel care a depus plângere la poliţie după reportajul CNN. “Vreau să ne respecte. Nu ar trebui să facă orice vor doar pentru audienţă”, a afirmat el, subliniind că localnicii îşi plâng morţii. Printre victimele atacului s-a numărat şi strănepotu lui Danaichok, care avea doar doi ani.
Duminică seară, Surachatee Hakparn, şef adjunct ala poliţiei thailandeze, a declarat că s-a constatat că echipa de filmare nu a intenţionat să intre în locul crimelor fără permisiune. Jurnaliştii au fost totuşi amendaţi pentru că au muncit în Thailanda deşi aveau vize de turist.
CNN a transmis două declarații. În prima dintre ele, se spunea că echipa sa a primit asigurări de la trei oficiali de sănătate publică că ar putea filma în interior și că zona a fost izolată în timpul cât erau în interior, așa că au fost nevoiți să plece sărind gardul.
În a doua declarație, vicepreședintele executiv și directorul general al CNN International, Mike McCarthy, a spus că echipa a intrat în clădire „cu bună-credință, pentru a obține o imagine mai clară a ceea ce s-a întâmplat în interior și pentru a arăta publicului amploarea tragediei”.
Treizeci şi şapte de oameni, majoritatea copii mici, au fost ucişi la o creşă din Uthai Sawan de un fost poliţist. După atacul de la grădiniţă, bărbatul a tras către trecători în timp ce mergea cu maşina către locuinţa sa. Acasă, el şi-a împuşcat soţia şi copilul şi s-a sinucis. Tragedia, produsă joi, a îngrozit Thailanda şi a atras atenţia presei din întreaga lume.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News