Live

CNN: Istoria Israelului arată că prăbușirea guvernului Netanyahu este inevitabilă. Ce șanse sunt ca „Mr. Security” să prevină colapsul

Data actualizării: Data publicării:
Premierul israelian Benjamin Netanyahu: „Acum e vremea războiului”: Profimedia Images

În cele peste trei decenii în care a fost implicat în politică, Benjamin Netanyahu a dobândit aproape la fel de multe porecle ca numărul de victorii electorale obținute, scrie CNN. Dintre acestea, „Mister Security” îi era probabil cea mai dragă, dar acum, după cel mai mare dezastru al serviciilor de informații israeliene din ultimii 50 de ani, atât porecla, cât și guvernul lui Netanyahu ar putea deveni în curând istorie.

I se mai spune „Magicianul” datorită abilității sale extraordinare de a obține victoria chiar și după ce a fost la un pas de înfrângere. „Regele Bibi” i se potrivește pentru că a rămas în vârful politicii israeliene mai mult decât oricine altcineva. Și, bineînțeles, toată lumea îl știe drept „Bibi”, chiar dacă nu toți îi spun așa din dragoste.

Rămâne un mister cum un grup de peste 1.000 de militanți Hamas a reușit să surprindă Israelul într-un mod atât de devastator, omorând mai mulți evrei în 24 de ore decât în oricare zi de la Holocaust și până în prezent, după cum a scris și președintele țării, Isaac Herzog.

Pentru moment, oponenții lui Netanyahu nu îi cer premierului israelian să își dea demisia. „Nu mă ocup acum cu cine este de vină sau de ce a fost luați prin surprindere”, a spus fostul prim-ministru israelian Yair Lapid, acum liderul opoziției. „Nu este nici timpul, nici locul potrivit.”

Dar acel timp și loc vor veni cândva. Surpriza cea mare va fi dacă guvernul lui Bibi va supraviețui războiului, potrivit lui Amit Segal, analistul politic principal al Channel 12 din Israel.

Urmările bombardamentelor israeliene din Gaza. Sursa foto: Profimedia Images

Ar marca un moment unic în istoria Israelului, care „ne-a învățat că fiecare surpriză și criză a dus la prăbușirea guvernului”, potrivit lui Segal. „Așa a fost cazul în 1973 [după războiul de Iom Kippur] cu Golda Meir, în 1982 cu Menachem Begin în primul război libanez și în 2006 cu Ehud Olmert în al doilea război libanez. Timpul se scurge.”

Istoria ne oferă cu siguranță o comparație utilă: ultima dată când serviciile de informații israeliene au făcut o greșeală atât de mare a fost acum 50 de ani când Egipt și Siria au invadat Israelul de Iom Kippur.

Totuși, acela a fost un război „care a urmat o oarecare logică cu norme și reguli”, a spus Yohanan Plesner, președinte al Institutului Israelian de Democrație. „Am negociat pacea cu președintele Sadat câțiva ani mai târziu, cu susținere majoritară din partea Knesset. Nu vom negocia nicio pace cu Hamas. Este un joc cu totul diferit.”

„Nu poți trăi cu un monstru în propria curte”

Negocieri vor avea totuși loc, sub o formă sau alta – probabil prin intermediari, precum Egipt. În timp ce Israelul bombardează la greu Gaza, menține un „asediu total” al enclavei și se pregătește pentru o posibilă incursiune terestră pentru eliminarea Hamas, Netanyahu trebuie să găsească și o cale de a-i elibera pe cei aproximativ 150 de ostateci pe care militanții îi țin în Gaza.

Ar fi fost o misiune foarte grea chiar și în vremurile cele mai bune ale lui Netanyahu. Acum, după 10 luni de proteste împotriva controversatei reforme a justiției, un caz de corupție și o problemă serioasă de sănătate, Bibi nu mai este demult la nivelul său de odinioară.

Singura consolare pentru el ar fi că atacul grupării Hamas i-a unit pe israelieni. „Ultimul lucru de care le pasă israelienilor acum este cariera politică a lui Netanyahu”, a spus Plesner.

Este de menționat și faptul că Netanyahu a fost dat drept pierzător de nenumărate ori și de fiecare dată a revenit și i-a învins pe toți adversarii lui politici. De data aceasta, însă, situația se simte diferit. A fost forțat să pornească un război pe care nu l-a dorit, într-un moment în care s-ar putea să fi fost distras de alte lucruri.

Eroarea strategică a fost încrederea că Hamas caută doar să obțină avantaje economice și eliminarea mai multor restricții impuse Fâșiei Gaza. „La urma urmei este vorba de un regim nazist care dorește să ne distrugă pe noi toți. Și nu poți trăi cu un monstru în propria curte”, a spus Segal.

Rămâne de văzut în următoarele zile și săptămâni dacă Netanyahu și Armata de Apărare a Israelului vor reuși să răpună monstrul. Formarea unui guvern de unitate națională în regim de urgență l-ar putea scuti pentru moment de orice încercare de a fi dat jos de la putere.

Atât de mare a fost șocul și furia provocate de atacul spectaculos al militanților Hamas încât alegătorii israelieni s-ar putea să fie mai deschiși la idei extreme de soluționare a crizei.

„O anumită parte a populației se va aștepta la un răspuns foarte, foarte dur”, a explicat Plesner, „bazat pe un joc cu sumă nulă: ori noi, ori ei.” Iar de această dată „Mister Security” s-ar putea să nu mai reușească să producă rezultatul pe care cu toții îl așteaptă.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pe lista celor 34 de ostatici care ar urma să fie eliberați de Hamas se află și doi copii, 10 femei și 11 bătrâni. Israelul nu confirmă

Israelienii care au participat la misiuni în Gaza în timpul serviciului militar riscă să fie arestați în străinătate

Mișcarea Hamas, pregătită să elibereze 34 de ostatici în „prima fază” a unui acord cu Israelul. Biroul lui Netanyahu neagă informația

Mesajul unei tinere răpite de Hamas: „Suntem într-un coșmar teribil”. Liri Albag cere guvernului israelian să încheie un acord de pace

Partenerii noștri