Live

Foto Clădirile istorice ale Kievului, puse în pericol de invazia rusă: „Multe comori se vor pierde pentru totdeauna”

Data publicării:
Mănăstirea Sfântul Mihail din Kiev. Foto: Profimedia Images

După mai bine de o lună de la începutul războiului, orașe importante ale Ucrainei continuă să fie distruse de bombardamentele zilnice. Proiectilele rusești cad peste cartiere de locuințe, centre comerciale, școli și spitale, dar și peste monumente culturale. Specialiștii avertizează că din cauza invaziei ruse, mai multe comori istorice ale capitalei ucrainene sunt în pericol. Experții se tem ca orașul Kiev să nu aibă soarta capitalei cecene Groznîi care în 1999 a fost distrusă de armata lui Vladimir Putin.

Forțele rusești se află la periferia Kievului și există temeri că acestea s-ar putea pregăti pentru aceeași tactică „nediscriminatorie a pământului pârjolit” folosită în capitala cecenă Groznîi în 1999, anunță corespondenții CNN.

Kievul este un oraș cu o vechime de peste 1.500 de ani, o capitală cândva plină de viață, cu 2,8 milioane de locuitori, care găzduiește comori internaționale de neînlocuit, inclusiv repere arhitecturale și monumente culturale.

„Dacă Putin atacă Kievul așa cum a atacat Harkov și alte orașe, sunt multe comori care se vor pierde pentru totdeauna”, a declarat Olenka Z. Pevny, profesor asociat de studii slave și ucrainene la Universitatea din Cambridge.

Comorile istorice ale Kievului

Experții au arătat care sunt principalele situri aflate în pericol:

Catedrala Sf. Sofia: Construită în secolul al XI-lea, catedrala este acoperită cu cupole aurii strălucitoare și se află în centrul Kievului.

Catedrala Sfânta Sofia din Kiev. Foto: Profimedia Images

Catedrala și Mănăstirea Sf. Mihail cu cupola de aur: Această biserică, construită pentru prima dată în 1108, a jucat un rol major în Revoluția Demnității, cunoscută și sub numele de Revoluția Maidan, oferind un refugiu sigur pentru cei răniți în violențe.

Mănăstirea Peșterilor: acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO are biserici subterane și găzduiește relicve ale sfinților care datează din secolul al X-lea.

Mănăstirea Peșterilor din Kiev. Foto: Profimedia Images

Palatul prezidențial: Majestuosul Palat Mariinski, în stil baroc, este casa ceremonială a președintelui Ucrainei și este situat în apropierea Parlamentului.

Palatul prezidențial de la Kiev. Foto: Profimedia images

Monumentul Patriei Mamă -Monumentul este o statuie falnică reprezentând o femei cu o sabie într-o mână și un scut în cealaltă. A fost construită la apogeul Războiului Rece, când era crucial pentru Uniunea Sovietică să-și proiecteze puterea militară. Acum, la fundația statuii se află Muzeul Național de Istorie a Ucrainei din al Doilea Război Mondial. Recent, semnificația sculpturii este reimaginată în lumina războiului actual -- mai ales pentru că este orientată spre est.

Monumentul Patriei Mamă din Kiev. Foto: Profimedia Images

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Soldații ruși atacă pozițiile ucrainene pe trotinete electrice și ATV-uri. „Vorbim de pace, dar războiul este departe de final”

„Pentru prima dată în istorie”. Ucrainenii au doborât un elicopter rus și au avariat altul cu rachete trase dintr-o dronă marină

Aleksei Bugaiev, fost fotbalist în naționala Rusiei, mort în războiul din Ucraina. Pentru ce fusese condamnat înainte să plece pe front

Partenerii noștri