Live

„Cineva trebuie să rămână aici”. Chinul inginerilor ucraineni de a salva centralele electrice de bombardamente

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Întreținerea centralelor electrice de care depinde rețeaua energetică a Ucrainei a devenit o muncă grea, istovitoare și periculoasă pentru inginerii săi care trebuie să repare cât de repede posibil principalele pagube provocate de atacurile rusești, relatează The Guardian.

În sala turbinelor unei centrale termice pe cărbune, inginerul șef adjunct Oleksandr trece în revistă pagubele importante, subliniind diversele consecințe ale numeroaselor atacuri rusești din ultimii doi ani.

Utilajele sunt acoperite de urme groase și întunecate de murdărie, reziduuri ale izolației care a ars și a căzut pe echipamente. O grindă de acoperiș, lungă de 10 metri, este înfiptă în podea. Rezervoarele de ulei și utilajele sunt ciuruite de urme de șrapnel.

„O centrală electrică este un lucru complicat, întotdeauna existau mici lucruri care mergeau prost și lucruri pe care trebuia să le repari, dar nu ne-am fi putut imagina niciodată așa ceva în cele mai rele coșmaruri ale noastre”, a declarat Oleksandr, care lucrează de 27 de ani la centrală.

Înainte de război, chiar și o mică scurgere de pe acoperiș ar fi fost considerată o situație de urgență, a spus Oleksandr, și „toată lumea ar fi alergat în jurul ei încercând să o rezolve”. Acum, plouă direct pe podea, deoarece o mare parte din acoperiș a fost distrusă în timpul loviturilor.

Rusia a atacat sistematic sistemul energetic al Ucrainei încă de la începutul războiului la scară largă, ceea ce a dus la pene de curent programate în mod regulat și la frecvente întreruperi de curent. Chiar și în Kiev, spitalele și școlile, precum și majoritatea întreprinderilor, au acum generatoare pentru a menține alimentarea cu energie electrică în timpul întreruperilor.

Două atacuri masive asupra sistemului energetic în noiembrie au adus din nou problema în centrul atenției, stârnind temeri cu privire la o iarnă întunecată și rece. De fiecare dată când rușii atacă, lucrătorii de la centralele electrice din Ucraina se grăbesc să încerce să repare pagubele.

Este o rutină obositoare și costisitoare, dar pe care Ucraina a devenit pricepută să o gestioneze, cu ajutor internațional.

„Companiile energetice din Ucraina au făcut o treabă foarte bună în ceea ce privește repararea instalațiilor avariate și construirea altora noi. Situația pare să fie mult mai bună decât ne-am fi putut imagina în urmă cu șase luni”, a declarat Andrian Prokip, expert în energie de la Institutul Kennan din Washington DC.

Există însă două variabile-cheie care ar putea înrăutăți lucrurile. Prima este temperatura. Până acum, iarna a fost relativ blândă, dar în acest weekend sunt așteptate temperaturi de până la -10°C, iar un val de frig prelungit ar putea pune o presiune suplimentară pe rețeaua electrică și ar putea duce la întreruperi mai lungi.

„Rușii ar dori ca Trump să creadă că Ucraina e deja distrusă”

Cealaltă întrebare este dacă vor continua loviturile intense ale Rusiei asupra rețelei electrice. „Am sentimentul că ar dori să pună presiune pe sistemul energetic ucrainean cât de mult pot înainte de inaugurarea lui Trump. Rușii ar dori ca Trump să creadă că Ucraina este deja distrusă”, a declarat Prokip.

Aproximativ jumătate din energia electrică a Ucrainei provine din energia nucleară iar, la sfârșitul lunii noiembrie, Rusia a vizat substațiile din jurul centralelor nucleare, ceea ce a determinat Greenpeace să acuze Moscova că „riscă să provoace o catastrofă nucleară” prin scoaterea centralelor din rețea.

Centralele termice sunt o altă parte importantă a mixului energetic. Aceste centrale, dintre care multe sunt deținute de compania privată DTEK, sunt mastodonți de construcție sovietică, oferind locuri de muncă pentru sute de locuitori, dintre care mulți lucrează acolo de zeci de ani. Atunci când centralele funcționează, mașinile trosnesc și se ciocnesc într-o simfonie industrială, cu jeturi de abur care ies din țevi în diferite unghiuri.

Ca toate centralele termice din Ucraina, centrala DTEK vizitată de The Guardian a fost lovită de mai multe ori în timpul războiului, inclusiv în ultimele luni. Ca parte a condițiilor vizitei, The Guardian a fost de acord să nu numească centrala în cauză și nici să dezvăluie informații despre stadiul în care se află reparațiile.

De asemenea, există reguli stricte pentru angajați, cărora le este interzis să posteze fotografii de la locul de muncă sau actualizări privind pagubele cauzate de lovituri - informații care ar putea fi folosite de Rusia pentru a prioritiza viitoarele ținte. „Sincer să fiu, bănuiesc că inamicul știe oricum totul, dar nu îi vom ajuta dacă nu știu”, a declarat Oleksandr.

În centrul centralei se află camera de control, cu o serie amețitoare de butoane, ecrane și dispozitive retro. „Imaginați-vă cât de futuriste trebuie să fi arătat toate acestea în anii 1970”, a râs Oleksandr. „Există aceste meme-uri online despre cum totul sovietic este de calitate scăzută, dar acest lucru s-a dovedit a fi foarte durabil.”

Acum, rușii folosesc rachete de concepție sovietică pentru a ataca aceste uzine de concepție sovietică. Când sună sirena de raid aerian, muncitorii se grăbesc la adăpostul antiatomic din epoca sovietică, construit cu gândul la un atac dinspre vest, nu dinspre est, de către planificatori. Unda de șoc a unei lovituri recente a smuls de pe perete cea mai mare parte a unui mozaic grandios din epoca sovietică, care preamărea forța de muncă.

Trei morți, 56 de răniți

Chiar și în timpul alertelor aeriene, mai mulți muncitori cheie trebuie să rămână la posturile lor. „Este costisitor și periculos să oprești totul rapid, așa că cineva trebuie să rămână aici pentru a menține controlul”, a declarat Yevhen, care lucrează la uzină de 17 ani și care a rămas în timpul unui recent atac cu rachete pentru a menține operațiunile în funcțiune.

Nu este o muncă pentru cei slabi de inimă. „Era mult praf, praf de cărbune, nori peste tot, nu puteam vedea nimic. La început, a fost înfricoșător, desigur, dar acum ne-am obișnuit. Deși acesta nu este un lucru bun, nu îți mai este frică și sentimentul de conservare te părăsește”, a declarat Yevhen.

Din 2022, trei dintre lucrătorii DTEK au fost uciși și 56 răniți în timpul turelor de lucru, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei. Luna trecută, doi angajați ai companiei energetice de stat Ukrenergo au fost uciși în timpul unui atac rusesc asupra unei substații electrice din regiunea Odesa.

Speranța este însă că capacitatea Ucrainei de a repara centralele poate depăși aprovizionarea Rusiei cu rachete care le vizează. Kievul și-a petrecut vara, cu sprijin internațional, construind fortificații în jurul substațiilor și a altor infrastructuri-cheie. Echipele lucrau la diferite elemente ale lucrărilor de reparații în momentul vizite Thei Guardian.

Unele daune, cauzate de loviturile directe ale rachetelor puternice asupra unor părți ale centralei, nu pot fi reparate rapid, oricât de mult ar încerca conducerea. „Chiar dacă războiul s-ar opri mâine, ar fi nevoie de ani de reparații pentru a readuce acest lucru la nivelul la care era înainte de începerea lui”, a declarat Oleksandr.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Regina frumuseții” a luat o decizie la 19 ani, iar viața i s-a schimbat total. ”Am fost spălată pe creier”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Ucraina a primit al doilea lot de avioane de luptă F-16 din Danemarca

Biden: Aproximativ 80.000 de trupe americane au fost trimise în baze din state membre NATO pentru a descuraja agresiunea rusă

Atac al Rusiei asupra orașului Zaporojie: 10 oameni au murit iar 24 sunt răniți. Zelenski: „Putin nu are nevoie de o pace reală”

Oligarhul rus reales ca preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă s-a retras din funcție după doar patru zile

Partenerii noștri