Live

Cine este șeicul Naim Qassem, noul lider al Hezbollah, și de ce poartă un turban alb și nu negru, spre deosebire de predecesorii săi

Data actualizării: Data publicării:
Naim Qassem poartă turban alb. Predecesorii săi purtau unul negru, pentru a arăta că sunt descendenți direcți ai profetului Mahomed Foto Profimedia

Secretarul general adjunct al Hezbollah, șeicul Naim Qassem, care a declarat marți că grupul armat sprijină eforturile de a ajunge la o încetare a focului pentru Liban, a fost o figură importantă în mișcarea susținută de Iran timp de peste 30 de ani. Vorbind în fața cortinelor dintr-o locație nedezvăluită, Qassem a declarat că conflictul dintre Hezbollah și Israel a fost un război despre cine plânge primul, iar Hezbollah nu va plânge primul. Capacitățile grupului au rămas intacte în ciuda „loviturilor dureroase” din partea Israelului, relatează Reuters.

Naim Qassem a adăugat însă că gruparea sprijină eforturile președintelui parlamentului, Nabih Berri - un aliat al Hezbollah - de a obține o încetare a focului, omițând pentru prima dată orice mențiune a unui acord de armistițiu în Gaza, ca o condiție prealabilă pentru oprirea focului grupării asupra Israelului.

Discursul său televizat de 30 de minute a avut loc la doar câteva zile după ce se crede că Hashem Safieddine, o figură importantă a Hezbollah, a fost ținta unui atac israelian și la 11 zile după uciderea secretarului general al Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah.

Qassem a fost numit șef adjunct în 1991 de către secretarul general de atunci al grupării armate, Abbas al-Musawi, care a fost ucis de un elicopter israelian în anul următor.

Qassem a rămas în funcția sa atunci când Nasrallah a devenit lider și a fost mult timp unul dintre principalii purtători de cuvânt ai Hezbollah, acordând interviuri presei străine, inclusiv în timpul ostilităților transfrontaliere cu Israelul din ultimul an.

Discursul televizat de marți al lui Qassem a fost al doilea de la intensificarea ostilităților dintre Israel și Hezbollah în septembrie.

El a fost primul membru al conducerii de vârf a Hezbollah care a făcut declarații televizate după uciderea lui Nasrallah într-un atac aerian israelian asupra suburbiilor din sudul Beirutului, la 27 septembrie.

Vorbind la 30 septembrie, Qassem a declarat că Hezbollah va alege un succesor al secretarului său general ucis „cu prima ocazie” și va continua să lupte împotriva Israelului în solidaritate cu palestinienii.

„Ceea ce facem este minimul necesar... Știm că bătălia poate fi lungă”, a spus el într-un discurs de 19 minute.

Născut în 1953 la Beirut într-o familie din sudul Libanului, activismul politic al lui Qassem a început cu Mișcarea șiită libaneză Amal. A părăsit grupul în 1979, în urma Revoluției islamice din Iran, care a modelat gândirea politică a multor tineri activiști șiiți libanezi.

Qassem a luat parte la reuniunile care au dus la formarea Hezbollah, înființată cu sprijinul Gărzilor Revoluționare ale Iranului ca răspuns la invazia israeliană din Liban în 1982.

A fost coordonatorul general al campaniilor electorale parlamentare ale Hezbollah de la prima participare a grupului la alegeri, în 1992.

În 2005, el a scris o istorie a Hezbollah, considerată o rară „privire din interior” asupra organizației. Qassem poartă un turban alb, spre deosebire de Nasrallah și Safieddine, ale căror turbane negre denotă statutul lor de descendenți ai profetului Mahomed.

Editor : Bogdan Enache

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au apărut imaginile de la evenimentul în care ”Michael Schumacher a avut prima apariție publică” după 11 ani

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Netanyahu anunţă uciderea lui Hachem Safieddine, succesor al liderului Hezbollah. Ce le-a cerut libanezilor și cum i-a amenințat

Hezbollah susține eforturile pentru obținerea unui armistițiu în Liban, pentru prima dată de la escaladarea conflictului cu Israel

Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant spune că înlocuitorul lui Nasrallah a fost „probabil” ucis

Israelul își extinde operațiunile în Liban. Direcțiile în care se îndreaptă armata israeliană

Partenerii noștri