Cine este Mihail Kavelașvili, fostul fotbalist ales președinte al Georgiei. A devenit cunoscut pentru atitudinea sa împotriva Vestului
Georgia are un nou președinte, un fost fotbalist renumit pentru atitudinea sa antioccidentală și anti LGBTQ. Mihail Kavelașvili a fost votat de un colegiu de electori controlat de partidul aflat la putere. El urmează să îi succeadă președintei proeuropene Salome Zurabișvili, care refuză, însă, să se retragă. Legitimitatea noului președinte a fost contestată și în stradă. Mii de oameni s-au strâns în fața parlamentului din Tbilisi.
Apelul la 112 care anunța că Potra pregătește proteste
Stolojan: E ultima şansă pe care o au aceste partide pro-europene de a forma o majoritate. Următorul guvern are un corset financiar
A cincea seară de proteste în București
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
VIDEO: Protest cu zeci de mii de oameni în Valencia, în urma inundațiilor. Ce au reclamat oamenii
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
În vârstă de 53 de ani, Mihail Kavelașvili este cunoscut, mai ales, pentru cariera sa de fotbalist. A jucat timp de 20 de ani pentru naționala Georgiei și pentru cluburi internaționale, inclusiv pentru Manchester City. La câțiva ani după ce și-a încheiat cariera sportivă, a intrat în politică.
În 2016 a fost ales pentru prima dată în Parlament, iar din 2022 are propriul partid, o formațiune desprinsă din partidul prorus Visul georgian. Critic extrem de dur al Occidentului, Kavelașvili se opune vehement drepturilor minorităților sexuale
Fostul fotbalist a fost, de asemenea, unul dintre autorii controversatei legi de inspirație rusă care impune organizațiilor care primesc mai mult de 20% finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini.
Ceremonia de învestire este așteptată pe 29 decembrie. Președinta în exercițiu, prooccidentala Salome Zourabișvili, a anunțat că nu va ceda funcția până ce nu vor fi organizate alegeri prezidențiale, în acord cu miile de oameni care protestează în fața Parlamentului pentru a contesta votul. Unii și-au adus diplomele universitare, în timp ce alții au fluturat steagul Uniunii Europene.
- Alegerile prezidențiale de astăzi nu pot fi legitime pentru simplul fapt că alegerile parlamentare au fost falsificate și, practic, un parlament nelegitim nu poate alege un președinte legitim.
- Nu există nicio posibilitate să avem un președinte cu doar 9 ani de studii. Am studiat nopțile și am lucrat de la 15 ani. Mihaeil Kavelașvili nu este președintele nimănui.
- Ceea ce vedem astăzi este o pură trădare a voinței georgiene, a voinței poporului, a valorilor poporului georgian și a valorilor occidentale. Alegerile de astăzi reprezintă dorința clară a sistemului de a aduce Georgia la rădăcinile sovietice.
Mihail Kavelașvili a fost votat de un colegiu electoral cu 300 de locuri care, în 2017, a înlocuit alegerile prezidențiale directe. A fost singurul candidat. după ce opoziția a boicotat votul și s-a retras din Parlamentul pe care îl consideră ilegitim.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News