Live

Cine este Jamal Khashoggi, jurnalistul dispărut despre care se crede că ar fi fost asasinat în consulatul Arabiei Saudite

Data actualizării: Data publicării:
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi ține deja de aproape două săptămâni capul de afiș al presei internaționale. Potrivit ipotezei autorităților turce, dispariția corespondentului The Washington Post ar ascunde, de fapt, o crimă cu bestialitate, care ar fi avut loc chiar în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.

Scenariul autorităților turce este acela că la asasinarea lui Jamal Khashoggi (52 de ani) ar fi luat parte o echipă de 15 saudiți. Turcia a dat publicității copiile după pașapoartele a 7 dintre persoanele implicate în lichidarea incomodului jurnalist saudit, unul dintre cei mai acerbi critici ai prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman.  

Descrierea modului medieval în care a fost ucis Khashoggi conține detalii dintre cele mai sinistre.

De ce este cunoscut Jamal Khashoggi

Jurnalist de prestigiu, Jamal Khashoggi a ieșit la rampă după ce a acoperit conflictele din Orientul Mijlociu, între 1987 și 1999, precum și războiul din Afganistan, unde a urmărit la firul ierbii ascensiunea lui Osama bin Laden, fiind printre primii ziariști care au reușit să obțină un interviu din partea liderului rețelei teroriste Al-Qaeda.

La data atentatelor teroriste de pe 11 septembrie 2001, Khashoggi ocupa funcția de redactor-șef al cotidianului saudit Arab News, fapt care a făcut din el o sursă prețioasă pentru jurnaliștii străini care încercau să înțeleagă ce anume îi determinase pe piloții kamikaze implicați în atacuri să se facă un asemenea lucru.

Atitudinea lui constant anti-extremistă în politica editorială publicațiilor saudite, pe care le-a condus la începutul anilor 2000, i-a adus de multe ori mazilirea pe motive politice.

Cariera lui Jamal Khashoggi a trecut și prin domeniul problematic al consilierii politice. Khashoggi a fost o bună bucată de vreme în avangarda scenei politice din monarhia saudită, ocupând postul de consilier al ambasadorului Arabiei Saudite la Londra, prințul Turki Al-Faisal, care avea o experiență bogată în serviciul agenției saudite de informații. În 2005, drumurile diplomației aveau să îl poarte pe Faisal pe teritoriu american, iar Khashoggi avea să fie numit în funcția consilier media de data aceasta. Acesta este și punctul în care Jamal Khashoggi debutează în presa din Statele Unite.

De ce a picat Jamal Khashoggi în dizgrația prințului Mohammad bin Salman

Adept al islamului moderat, jurnalistul saudit a decis să intre într-un exil autoimpus în momentul în care prințul moștenitor Mohammad bin Salman a luat frâiele monarhiei Arabiei Saudite și a început să își impună modelul brutal de autorcrație la vârful ierarhiei, nedându-se în lături de la epurări politice și încălcări ale drepturilor omului.

Jamal Khashoggi mărturisea că era una dintre țintele persecuțiilor politice ale prințului Salman și se temea că, în cele din urmă, va fi ucis.

Printre criticile aduse de Jamal Khashoggi prințului Mohammad bin Salman era și aceea că proiectul unei Arabii Saudite care îmbrățișează avantajele socio-economice ale democrației, pe care caută să îl impună fiul moștenitor, nu este altceva decât o fațadă „de export”, în spatele căreia se află, de fapt, începutul poate a uneia dintre cele mai întunecate pagini din istoria monarhiei saudite.

Filmul dispariției

- Pe 2 octombrie, Jamal Khashoggi intră în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Jurnalistul vrea să obțină informații în legătură cu documentele necesare pentru a se căsători cu logodnica lui de origine turcă, Hatice Cengiz. Khashoggi nu va mai ieși din consulat.

- Subiectul ia amploare după ce editorul rubricii de opinii de la The Washington Post, Eli Lopez, face publică dispariția lui Jamal Khashoggi.

- Prima ipoteză luată în calcul: aceea că jurnalistul ar fi fost arestat în clădirea consulatului Arabiei Saudite. Oficialii saudiți neagă ipoteza și susțin că jurnalistul a părăsit clădirea după ce a obținut informațiile dorite.

- Autoritățile turce contrazic poziția Arabiei Saudite. Purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, insistă pe teoria lui Eli Lopez, că Jamal Khashoggi este încătușat în consulat.

- Peste câteva zile, pe 8 octombrie, este luată în calcul uciderea lui Khashoggi. Jurnalistul a fost „ucis într-un mod barbar” în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, declară Turin Kislakci, șeful Turkish-Arab Media Association și unul dintre prietenii apropiați ai lui Khashoggi. Acesta mai spune că trupul sauditului ar fi fost tranșat după moarte.

- Intră pe fir Ministerul de Externe al Turicei. Oficialii de la Ankara cer percheziționarea consulatului.

- Președintele turc le cere reprezentanților saudiți să dovedească faptul că Jamal Khashoggi a părăsit clădirea consulatului.

- În ziua următoare, apare un indiciu: camerele de supraveghere de lângă consulat au suprins o dubă neagră, în care presupușii asasini ar fi fugit, după crimă, cu rămășițele jurnalistului în mai multe valize. Mașina are plăcuțe de înmatriculare diplomatice.

- Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, rupe tăcerea într-un interviu pentru Bloomberg și precizează că  Jamal Khashoggi a „intrat" în consulat, dar că a ieşit la puţin timp după aceea. Prințul le face invitația autorităţilor turce să „percheziţioneze" consulatul.

- Noi aspecte: prințul Mohammad bin Salman i-ar fi promis lui Khashoggi o funcție importantă la Riad dacă se întoarce în Arabia Saudită.

- Canalul turc de televiziune TRT World susține că presupușii asasini nu au fugit din Istanbul doar cu cadavrul dezmembrat al lui Jamal Khashoggi, ci și cu înregistrările de pe camerele de securitate ale consulatului Arabiei Saudite. TRT World difuzează niște imagini video în care Khashoggi poate fi văzut când intră în consulat. De asemenea, televiziunea prezintă și cadre cu duba neagră și cu un grup de bărbați – presupușii criminali – care trec prin filtrele de securitate în aeroportul din Istanbul.

- Urmează un lung șir de declarații politice ale Turciei, Statelor Unite și UE, care pun presiune pe Arabia Saudită să facă lumină în acest caz. Ironie sau nu, pe măsură ce subiectul capătă voltă politică, chiar în ziua în care Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, aterizeză la Riad, Arabia Saudită virează 100 de milioane de dolari în conturile SUA, onorându-și o promisiune făcută în urmă cu câteva luni.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată stadioanele pe care Arabia Saudită le are în plan pentru „cea mai mare Cupă Mondială din istorie”

Arabia Saudită va fi gazda Cupei Mondiale din 2034, în ciuda tuturor îngrijorărilor legate de respectarea drepturilor omului

Peste 300 de oameni au fost executaţi anul acesta în Arabia Saudită, un record absolut

„Acordul secolului” pe care Arabia Saudită îl pregătește pentru Trump. De la „stat paria” la jucător cheie în negocierile cu Iranul

Partenerii noștri