Cine e „măcelarul din Mariupol”. Generalul Mihail Mizințev repetă în Ucraina ororile comise în Siria
Imaginile cu orașul-port Mariupol distrus de bombardamentele rusești amintește de Alep, orașul din Siria transformat în ruine în urmă cu 5 ani. Nu e o coincidență. Potrivit oficialilor militari ucraineni, în spatele acestor atrocități se află același om, generalul-colonel Mihail Mizințev. Acesta este cunoscut acum ca „măcelarul din Mariupol”, relatează The Times.
Mizințev, în vârstă de 59 de ani, este șeful Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, o structură de comandă înființată în 2014 pentru a conduce operațiunile militare ale Rusiei.
După aproape o lună de asediu, în care se crede că 80% din infrastructura orașului Mariupol a fost distrusă, Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al cartierului general militar din Odesa, a spus că vinovat pentru bombadamentele asupra orașului este Mizințev.
„El a ordonat bombardarea maternității, spitalului de copii, teatrului, caselor civililor. El este cel care distruge Mariupol, așa cum a distrus orașele siriene”, a spus Bratciuk.
Oleksandra Matviciuk, șefa Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, a cerut ca Mizințev să fie acuzat de crime de război la Haga.
„Aduceți-vă aminte de el. Acesta este Mihail Mizințev. El conduce asediul asupra Mariupolului”, a spus ea.
Deși nu este o figură foarte cunoscută, Mizințev și-a creat o reputație de conducător brutal în timpul acestui conflict. Într-un apel telefonic interceptat și publicat de serviciile de securitate ucrainene în această săptămână, comandantul părea să ceară ca unui ofițer să i se taie urechile, ca pedeapsă pentru că nu purta uniforma corectă.
„Uitați-vă la gunoiul ăla care stă acolo, încruntat, cu ochii de bovină, arătându-mi fața aia nefericită, mutra lui împuțită. „De ce mai e în armată? Și de ce ar trebui să-mi pierd timpul cu mizeria asta? Dacă ești șeful unei unități, poartă-te ca atare. De ce mai are fața întreagă? De ce nu i s-a tăiat urechea? De ce nu șchiopătează ?”, se aude în înregistrare.
Aceasta, în condițiile în care între 100.000 și 200.000 de oameni sunt prinși în Mariupol, fără hrană, apă, energie sau căldură.
Joi, s-a ajuns la un acord pentru stabilirea a șapte coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene, potrivit vicepremierului Irina Vereșciuk. Dar evacuarea civililor din Mariupol a întâmpinat probleme. Fiecare parte a dat vina pe cealaltă pentru eșecul operațiunilor de scoatere a civililor din Mariupol. Autoritățile ucrainene au acuzat de asemenea Moscova că a deportat 15.000 de civili în Rusia.
Mizințev a fost fața mașinăriei de propagandă rusă în ceea ce privește asediul din Mariupol.
În ședințe înregistrate și publicate de televiziunile ruse de stat, Mizințev a spus că „bandiții”, „neonaziștii” și naționaliștii ucraineni s-au implicat în „teroarea în masă” și au comis o serie de crime. El a mai susținut că Rusia nu folosește arme grele împotriva orașului.
„S-a dezvoltat o teribilă catastrofă umanitară. Toți cei care depun armele primesc garanții pentru a pleca în siguranță din Mariupol”, a spus el într-o conferință a Ministerului Apărării, săptămâna aceasta.
Mizințev s-a născut în 1962 în satul Averinskaia, la 600 de kilometri de Moscova. A studiat la Școala Superioară de Comandă a Armelor din Kiev înainte de a deveni comandantul unui pluton de recunoaștere al armatei sovietice din Germania de Est.
După destrămarea URSS, a fost trimis în Caucaz pentru a conduce un batalion de infanterie motorizată. Revenit la Moscova la sfârșitul anilor 1990, a fost avansat rapid și până în 2003 a fost șeful direcției de operațiuni a șefului de stat major, însărcinat cu planificarea militară.
În calitate de șef al Centrului Național pentru Coordonarea Apărării, se crede că el a coordonat implicarea Rusiei în războiul civil din Siria.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a estimat că atacurile aeriene ruse au ucis cel puțin 1.700 de civili, inclusiv 200 de copii.
Mark Galeotti, expert în apărarea rusă la Royal United Services Institute, a spus că Centrul Național pentru Managementul Apărării este o „cameră de comandă” la nivel înalt pentru operațiuni militare.
El a spus, totuși, că Mizințev nu este o figură cunoscută în cercurile militare ruse de apărare și nu se știe câtă autoritate are de fapt.
„Una dintre marile probleme legate de război este cine ia de fapt decizii operaționale”, a spus Galeotti. „În cele din urmă, desigur, le ia Putin, dar nu pare să existe un singur comandant militar”, a adăugat el.
Mariupol, care este asediat de peste trei săptămâni, deține o importanță strategică din mai multe motive. Nu numai că este un centru economic care găzduiește o mare parte din industria siderurgică ucraineană, dar este important pentru Rusia și pentru că ar ajuta trupele sale să creeze un coridor terestru între Crimeea și regiunea Donbas din estul țării, unde se află teritoriile separatiste.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News