Live

Chinezii sunt avertizați să nu se lase păcăliți de „frumusețile exotice” ale spionilor străini. Cum funcționează „capcana cu miere”

Data publicării:
Ministerul a postat actualizări frecvente pe pagina sa oficială WeChat, de când a fost lansată. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

China și-a avertizat cetățenii că agențiile de spionaj străine au pus la cale „capcane cu miere”, cu „frumuseți exotice” care încearcă să îi ademenească în mâinile lor. Ministerul Securității de Stat îl dă ca exemplu de victimă pe misteriosul Li Si, informează BBC.

Ministerul Securității de Stat a declarat că un chinez, Li Si, a mers într-un club de noapte în timpul unei călătorii în străinătate și a fost șantajat ulterior de spioni străini.

„Vânătoare de frumusețe? S-ar putea să deveniți pradă”

Ministerul Securității Statului, care funcționează ca agenție de informații și poliție secretă a Chinei, a tras tot mai mult un semnal de alarmă în rândul cetățenilor cu privire la pericolele spionilor străini. Cel mai recent apel a fost postat pe WeChat cu titlul „Vânătoare de frumusețe? S-ar putea să deveniți pradă”.

Ministerul a făcut publice, de asemenea, cazurile de persoane arestate pentru spionaj în China. La începutul acestei luni, ministerul a declarat că Beijingul a reținut o persoană despre care se presupune că ar fi spionat pentru serviciul de informații extern al Marii Britanii, MI6.

Analiştii observă un sentiment de nesiguranţă în rândul liderilor Chinei

„Nu cred că „capcanele cu miere” (honey traps) sunt mai răspândite acum decât în alte momente ale timpului. O parte din munca de spionaj a exploatat întotdeauna slăbiciunile umane, fie că este vorba de lăcomie, poftă, mândrie, vanitate, furie, dezamăgire sau ceva de genul ăsta”, a spus Ian Chong, de la centrul de cercetare Carnegie China.

„Pentru mine, campania media a Ministerului Securității de Stat și evidențierea recentă a riscurilor legate de „capcanele cu miere” reflectă mai mult un sentiment de nesiguranță și amenințare, în special dinspre lumea exterioară, pe care conducerea actuală chineză pare să îl percepă”, a spus Chong pentru BBC.

Povestea misteriosului Li Si

Cel mai recent avertisment, cu detalii grafice, spunea că un ghid turistic local l-a invitat pe un anumit Li la un loc de divertisment pentru adulți și l-a invitat să „aleagă” mai multe femei cu care să-și petreacă noaptea, fără să precizeze când și unde a avut loc incidentul.

Li, care se presupune că lucra pentru o firmă de stat, nu știa că activitățile sale erau urmărite până când câțiva „străini corpolenti în uniformă” au intrat în camera lui și l-au fotografiat gol, potrivit postării.

Apoi au folosit acele fotografii pentru a-l șantaja și a-l constrânge să se alăture organizației lor de spionaj. Li și-a predat laptopul de serviciu de teamă, a spus ministerul.

„În acest fel, computerul care conținea aproape 10 ani de informații clasificate a căzut în mâinile organizației de spionaj”, se mai spune în postare.

Ministerul continuă povestea: „coșmarul lui Li a fost departe de a se termina” chiar și după ce s-a întors în China, deoarece a fost constrâns continuu să furnizeze organizației informații clasificate.

„În cele din urmă, domnul Li [a fost] complet redus la o marionetă la cheremul grupului de informații străine și a provocat un prejudiciu incomensurabil securității naționale a Chinei”, a spus ministerul, adăugând că misteriosul domn Li a fost arestat și se va confrunta cu un „proces riguros”.

Chinezii primesc tot mai multe avertismente pe WeChat

Ministerul a postat actualizări frecvente pe pagina sa oficială WeChat de când a fost lansată în august. În ultima lună, a avertizat, de asemenea, cetățenii să nu fotografieze echipamente militare. De asemenea, a avertizat împotriva organizațiilor care „recrutează pasionați de aviație ca voluntari” pentru a transmite datele de zbor ale Chinei către alte țări.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Doroftei s-a întors unde a fost numit ”cerșetor”, după CINCI ani ”de exil”, și a recunoscut: ”Nu trebuia niciodată să fac”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană, către angajați: „Feriți-vă de spioni!”. Bruxelles, „unul dintre cele mai mari centre de spionaj din lume”

Putin acuză Taiwanul că încearcă să provoace o „criză în stilul Ucrainei” și numeşte China drept aliatul Rusiei

Președintele Chinei l-a felicitat telefonic pe Trump şi a pledat pentru relaţii „stabile” între țara sa şi Statele Unite

Temerile Chinei legate de intrarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina. Noul Război Rece amenință să cuprindă estul Asiei

Partenerii noștri