Live

Chinezii au început retragerea de la granița cu India, după conflictul în care au murit 20 de soldați indieni

Data publicării:
Imagine din satelit cu Linia de control de la granița dintre India și China, realizată de Maxar Technologies. Sursa foto: AFP PHOTO / Satellite image ©2020 Maxar Technologies / Profimedia Images

Trupe chineze au început să se retragă din Valea Galwan din regiunea himalayană Ladakh, la frontiera disputată cu India, unde luna trecută au avut loc confruntări violente între cele două armate, a anunţat luni o sursă militară indiană, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Dezangajarea Armatei Populare de Eliberare a început, conform dispoziţiilor convenite la întâlnirea între generalii de corp de armată” ai celor două tabere, a declarat pentru AFP sursa indiană. La 15 iunie, militari indieni şi chinezi s-au implicat în confruntări violente în Valea Galwan din regiunea muntoasă Ladakh, nordul Indiei. Cei doi giganţi asiatici au mai multe litigii frontaliere în acest deşert de mare altitudine.

New Delhi şi Beijing s-au învinovăţit reciproc pentru incidentele din 15 iunie, în care cel puţin 20 de militari indieni au fost ucişi şi 76 răniţi. China nu şi-a făcut cunoscute pierderile. Acest prim conflict armat indiano-chinez soldat cu victime din ultimii 45 de ani a declanşat un puseu antichinez în India.

Cele două puteri nucleare afirmă că vor o rezolvare paşnică a crizei. Ofiţeri superiori ai celor două armate s-au întâlnit de mai multe ori pentru a conveni o dezangajare.

Potrivit sursei militare indiene, „soldaţi chinezi au fost văzuţi demontând corturi şi structuri” ridicate într-unul din punctele de fricţiune din Valea Galwan. La modul general, armata indiană a constatat „mişcări de retragere ale unor vehicule” militare chineze în mai multe locuri disputate din regiune. Sursa nu a precizat dacă forţe indiene procedează la o retragere similară.

Ministerul de Externe de la Beijing a vorbit luni, fără a intra în detalii, despre „progrese” în vederea dezangajării militare de-a lungul frontierei.

„Sperăm că partea indiană va urma partea chineză pentru a pune în aplicare consensul atins” în vederea unei „detensionări a situaţiei în zonele de frontieră”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

Editor: A. D. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri