Live

China se confruntă cu cea mai gravă lipsă de energie electrică din ultimii zece ani. De ce ar fi o problemă pentru întreaga lume

Data publicării:
Sursă foto: Getty Images

China se află în mijlocul unei crize uriașe de energie electrică, pentru că vremea extremă, creșterea cererii de energie și limitele stricte privind utilizarea cărbunelui pun presiune puternică pe rețeaua de electricitate a statului condus de Xi Jinping. Problema ar putea dura luni de zile și ar duce la blocarea redresării economice a țării, influențând, totodată, comerțul global, conform unei analize CNN

Mai multe provincii chineze au declarat că se confruntă cu o criză de energie în ultimele săptămâni, inclusiv regiunile puternic industrializate, considerate motoare ale țării pentru creșterea economică.

Provincia Guangdong, un centru de producție care generează mai mult de 10% din producția economică anuală a Chinei, adică aproximativ 1,7 trilioane de dolari, a început să raționalizeze puterea de energie în rețea de peste o lună. Restricțiile au forțat companiile din întreaga provincie să își închidă activitatea câteva zile pe săptămână. Autoritățile locale din regiunea Guangdong avertizează că raționalizarea energiei electrice ar putea dura până la sfârșitul anului.

Dar criza s-a extins dincolo de provincia de coastă din sudul Chinei. Cel puțin nouă provincii au declarat că se confruntă de probleme similare, inclusiv provinciile Yunnan, Guangxi și centrul de producție din Zhejiang, forțând astfel autoritățile regionale să anunțe restricții privind distribuirea de energie electrică în rețea, într-o zonă a Chinei de mărimea Regatului Unit, Germaniei, Franței și Japoniei la un loc. 

Criza energiei a contribuit chiar la o încetinire a creșterii activității fabricilor din China pe tot parcursul lunii iunie, a transmis miercuri Biroul Național de Statistică al țării.

Criza actuală reprezintă, de asemenea, cea mai gravă lipsă de energie din China din ultimul deceniu, similară celei din 2011, atunci când gradul mare de secetă și creșterea prețurilor cărbunelui au impulsionat 17 provincii să limiteze consumul de energie electrică. De altfel, în astfel de crize apare ideea de rentabilitate a procesului de producție a energiei electrice. Centralele electrice sunt, adesea, reticente în a produce energie electrică în cantități mari atunci când prețul cărbunelui pe care îl ard devine prea scump. În aceste condiții, Beijingul controlează costul energiei, astfel încât producătorii nu pot pur și simplu să mărească prețurile după bunul-plac.

Contextul ac
tualei crize a fost generat de boom-ul post-pandemic al mărfurilor și condițiile meteorologice severe, care forțează din nou centralele pe bază de cărbune să limiteze producția, îngreunând în același timp și capacitățile de producție a energiei electrice dobândită prin energie hidraulică. Există, totuși, o nuanță importantă de luat în calcul: China se confruntă în prezent cu ambițiile lui Xi Jinping de a o face neutră în materie de carbon până în 2060. Această obiectiv ambițios pentru cel mai mare consumator de cărbune din lume a determinat minele de cărbune ale țării să-și diminueze capacitatea de producție, rezultând, în consecință, prețuri mai mari, potrivit lui Yao Pei, strateg șef pentru firma chineză de brokeraj Soochow Securities.

Lipsurile de energie afectează economia Chinei și pooate conduce la o lipsă de cadouri de crăciun în Occident 

Lipsa de energie electrică ar putea afecta puternic fragila recuperare economică a Chinei, generând probleme suplimentare pentru lanțurile de aprovizionare globale.

Raționalizarea energiei electrice va afecta inevitabil economia", a spus Yan Qin, analist principal al carbonului pentru Refinitiv, un furnizor global americano-britanic de date și infrastructură pe piața financiară.

Un deficit de energie electrică ar putea reduce producția în toate sectoarele economiei, inclusiv în industriile esențiale de construcții și de producție, care au utilizat aproape 70% din electricitatea Chinei pe parcursul anului trecut, potrivit Biroului național de Statistică, și au fost principalele motoare ale redresării în 2021.

Sursă foto: Getty Images

Chengde New Material, unul dintre cei mai mari producători de oțel inoxidabil din țară, care își are sediul în provincia Guangdong, și-a înștiințat clienții la sfârșitul lunii trecute că își va închide operațiunile timp de două zile pe săptămână până când nu va mai fi necesară limitarea energiei electrice. Compania se așteaptă ca volumul producției să scadă cu 20%, ceea ce reprezintă până la 10.000 de tone de oțel pe lună.

Companiile nu sunt încântate de acest lucru", a declarat Klaus Zenkel, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene în China de Sud. Acesta a spus că până la 80 din companiile membre ale instituției pe care o conduce au fost afectate de ordinele guvernului de a suspenda operațiunile timp de cateva zile pe săptămână, adăugând că producătorii autohtoni au fost nevoiți să-și decaleze până și producția.

Unele companii au început chiar să închirieze generatoare scumpe de motorină pentru a-și continua business-ul", a mai spus Klaus Zenkel.

Raționalizarea energiei electrice în provincia Yunnan, o provincie cheie privind producția de metale, a provocat chiar o scădere a aprovizionării cu anumite tipuri de metale, printre care aluminiu și staniu, conform datelor guvernului și cercetărilor independente. Reducerea producției și termenele de livrare întârziate ale diverselor produse riscă să afecteze profund lanțul de aprovizionare global. Doar provincia Guangdong reprezintă un sfert din comerțul total al Chinei, inclusiv comerțul cu haine, jucării și electronice. 

Aceasta lipsă de energie electrică s-ar putea adăuga la întârzierile de expediere care pot fi resimțite în întreaga lume", a declarat Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la Eurasia Group.

Întârzierile în transportul maritim ar putea dura câteva luni până își vor reveni la normal și ar putea duce, în consecință, la lipsuri ale anumitor produse în timpul sezonului de cumpărături de la sfârșitul anului. 

Cererea mare de electricitate nu este compatibilă cu condițiile meteorologice nefavorabile

Experții atribuie amploarea crizei de energie electrică mai multor cauze, de la cererea mare de energie până la condițiile meteorologice extreme.

Planul de redresare economică al Beijingului consumă foarte mult carbon, potrivit lui Lauri Myllyvirta, analist principal al Centrului de Cercetare pentru energie și aer curat din China. În primele cinci luni ale anului, consumul de energie din China a depășit nivelul pre-pandemic, crescând cu 21% față de aceeași perioadă din 2019, potrivit China Southern Power Grid, un mare operator de rețea de stat.

Cărbunele este încă implicat în generarea a aproximativ 60% din energia electrică a țării. Însă guvernul manifestă precauție în ceea ce privește creșterea acestui procent, având în vedere că s-a angajat să reducă consumul de cărbune și să își atingă obiectivul privind neutralitatea climatică din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2060.

De altfel, vremea extrem de caldă în unele zone ale Chinei a dus la un consum mai mare și o creștere a cererii de energie electrică, deoarece oamenii folosesc mai mult aparatele de aer condiționat, dar și frigiderele sau congelatoarele. În același timp, există o presiune uriașă în sectorul producției de energie electrică. Sursele regenerabile de energie, cum ar fi hidroenergia, au fost afectate de secetă. Potrivit lui Lauri Myllyvirta, principalul centru hidroenergetic al provinciei Yunnan a avut probleme cu reținerea apei de care are nevoie în rezervoare.

Un control de siguranță la nivel național înaintea celei de-a 100-a aniversare a Partidului Comunist Chinez a condus la suspendarea masivă a minelor de cărbune din întreaga țară, intensificând tensiunile asupra aprovizionării cu cărbune.  

Verificarea vine după o creștere a incidentelor mortale cauzate recent în minele de cărbune, în unele cazuri din cauza activității miniere ilicite. Pentru a „crea un mediu armonios” înainte de aniversarea centenarului Partidului Comunist Chinez, multe mine de cărbune au primit ordin să se închidă pentru inspecții, potrivit guvernelor locale sau firmelor de stat.

„Stabilitatea politică este principala prioritate acum și până la sfârșitul lunii iulie", a spus Yan Qin. 

China s-a străduit, de asemenea, să consolideze aprovizionarea peste hotare. Cărbunele este foarte scump de importat, potrivit lui Henning Gloystein, de la Eurasia Group, care a mai spus că prețurile s-au dublat în ultimul an.

Gloystein a subliniat, de asemenea, că tensiunile comerciale cu Australia, care în 2019 a fost responsabilă pentru aproape 60% din importurile de cărbune termic din China, au creat o presiune tot mai mare asupra lanțului de aprovizionare. Beijingul a impus bariere comerciale împotriva cărbunelui australian anul trecut, după ce guvernul de la Canberra a solicitat o anchetă independentă asupra originilor pandemiei de Covid-19.

De atunci, China a importat mai mult cărbune din Indonezia și Africa de Sud pentru a compensa deficitul, dar acest lucru nu a umplut golul.

Acest lucru a lăsat unele companii de utilități chineze fără combustibil pentru centralele lor electrice", a spus Gloystein, adăugând că este greu să poți obține aprovizionare suplimentară din locuri precum Indonezia.

Penuria de energie electrică din China ar putea reprezenta o problemă pe termen lung

Probabil că lipsa de energie electrică va continua cel puțin încă câteva luni, mai ales că cererea de energie electrică rămâne ridicată în lunile fierbinți de vară. Yan Qin, de la Refinitiv, a spus că există „încă riscuri semnificative” ca sudul și centrul Chinei să aibă nevoie să continue limitarea energiei electrice, mai ales dacă vremea este mai caldă decât în ​​mod normal.

Guvernul chinez are, însă, și alte opțiuni. Gloystein a sugerat că autoritățile centrale de la Beijing ar putea elimina barierele împotriva cărbunelui australian, deși „asta ar face Beijingul să arate destul de slab” din punct de vedere geopolitic.

Totodată, autoritățile ar trebui să se gândească să renunțe la anumite obiective climatice. El a sugerat că Beijing ar putea porni din nou centrale electrice care au fost închise la începutul lui 2021 pentru a reduce poluarea în exces.

China pare angajată să controleze energia murdară și încearcă să-și intensifice utilizarea surselor regenerabile și să reducă utilizarea combustibililor fosili. Qin spune, însă, că deficitul de energie electrică va rămâne, cel mai probabil, o problemă "centrală" pentru cel puțin o vreme, iar această problemă va trebui să geneze soluții de criză. 

Problema cu care se confruntă alimentarea cu energie electrică a Chinei este cum să îndeplinească atât nevoile în creștere de electrificare, cât și obiectivul de decarbonizare", a mai punctat Qin, adăugând că, deși China dezvoltă o mulțime de surse de energie regenerabilă, acele surse nu sunt încă la fel de stabile ca cele care utilizează combustibili fosili.

Citește și: China anunță că va începe să scadă treptat consumul de cărbune în perioada 2026-2030. Xi Jinping vrea emisii zero până în 2060

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri