Cantitatea de emisii de dioxid de carbon din China a crescut cu 9% în primul sfert al anului 2021, prin comparație cu nivelul de dinainte de pandemia de coronavirus, în urma unei creșteri industriale puternice prin care China speră să recupereze pierderile din ultimul an, relatează Reuters.
Conform unei cercetări realizate la Helsinki, în cele 12 luni în care China a relaxat restricțiile anti-Covid, totalul emisiilor de dioxid de carbon a depășit nivelul pre-pandemic cu 7%, cea mai mare astfel de creștere din 2012 și până astăzi.
În ciuda faptului că țara și-a mărit capacitatea de a stoca și folosi energie regenerabilă și a angajamentelor sale pentru neutralitate energetică până în 2060, China și-a mărit puternic acțiunile poluatoare printr-o creștere a consumului de cărbune, responsabilă în mare și pentru cantitatea crescută de emisii de dioxid de carbon.
La începutul acestei luni, un studiu al unui think-tank arăta că totalul emisiilor de gaze cu efect de seră produse de China în 2019, le-a depășit pe cele ale întregului OECD pentru prima oară. Nivelul per capita era de asemenea, aproape de nivelul OECD.
Un alt studiu estimează că nivelul de emisii per capita a depășit, în acest an, nivelul OECD.
Nivelul poluării deasupra zonelor extrem de active din punct de vedere al emisiilor scăzuse semnificativ la momentul implementării primelor măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, la începutul anului 2020.
Între februarie 2019 și februarie 2020, concentrațiile de dioxid de azot din Beijing scăzuseră cu 35%, iar în Chongqing scăderea fusese chiar mai abruptă, de 45%. În februarie 2021, însă, Beijing a revenit la nivelul anterior, iar Chongqing poluează aproape de două ori mai mult decât o făcea înainte de pandemie.
Editor : Adrian Dumitru