Live

China încearcă să asigure Rusia că este „imparțială” după ce a lăudat negocierile promovate de Ucraina din Arabia Saudită

Data actualizării: Data publicării:
Șefii diplomațiilor chineză și rusă. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a încercat să-l asigure pe omologul său rus, Serghei Lavrov, de „imparțialitatea” Chinei în ce privește războiul din Ucraina, la puțin timp după ce China a lăudat negocierile de pace purtate de ucraineni în Arabia Saudită, o inițiativă despre care regimul de la Kremlin a susținut că este „sortită eșecului”, relatează CNN. Luni, guvernul de la Beijing a lăudat discuțiile menite să găsească o formulă de pace. La acestea a participat inclusiv un însărcinat diplomatic chinez, în ciuda criticilor din partea Rusiei.

Într-un apel telefonic, luni, Wang s-a grăbit să-i transmită lui Lavrov că Rusia și China sunt „prieteni și parteneri buni și de încredere”.

„În ce privește criza din Ucraina, China va susține o poziție independentă și imparțială, va veni cu o voce obiectivă și rațională, va promova negocierile de pace și se va strădui să găsească o soluție politică cu orice ocazie internațională multilaterală”, a spus Wang, conform unui comunicat transmis de diplomația chineză.

China a reafirmat alinierea dintre regimurile de la Moscova și Beijing și a reiterat „nevoia de a lucra împreună strategic” pentru „promovarea unei lumi multipolare” și „democratizarea relațiilor internaționale” – vechile sloganuri ale acestor dictaturi.

Discuția între Wang și Lavrov a fost prima de la renumirea oficialului chinez în funcția de ministru de externe, după controversa legată de dispariția și eliminarea lui Qin Gang din structurile de putere ale regimului chinez.

China transmisese, anterior, că summit-ul de două zile de la Jeddah, în Arabia Saudită, „ajută la găsirea unui consens internațional” pentru o soluție pașnică la război din Ucraina.

Negocieri de pace cu China, dar fără Rusia, la Jeddah

La discuții au participat peste 40 de țări, inclusiv Ucraina, Statele Unite, state europene și din BRICS. Rusia nu a fost invitată.

Deși summit-ul nu a produs mai mult de un angajament al țărilor de a continua discuțiile, Ucraina a calificat participarea Chinei, unul dintre aliații regimului criminal de la Kremlin, drept o victorie diplomatică importantă.

Înainte de discuțiile de la Jeddah, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a spus că participarea Chinei este „o reușită extraordinară și o victorie istorică”.

Ucraina și aliații săi occidentali și-au exprimat multă vreme speranța că dictatorul chinez, Xi Jinping, autoproclamat prieten al lui Vladimir Putin, ar putea să joace un rol în împingerea regimului criminal de la Kremlin spre pace.

Anterior, la discuțiile din Danemarca din iunie, China a refuzat să trimită o delegație, în ciuda încercărilor recente de a se profila ca un potențial „broker” de pace.

China vrea să se profileze ca intermediar de pace

Participarea Chinei în discuțiile de la Jeddah vine în contextul unei relații tot mai strânse cu Arabia Saudită și a unei încercări a chinezilor de a-și întări influența în zona Orientului Mijlociu, dar și de a-și reface relațiile cu partenerii economici din Europa.

Reputația regimului de la Beijing a fost puternic afectată de sprijinul său pentru Rusia invadatoare.

Delegația chineză a fost condusă de emisarul chinez Li Hui. Diplomația chineză a transmis că acesta a avut „contacte și o comunicație extinsă cu toate părțile relevante din criza ucraineană, a ascultat toate opiniile și propunerile și a consolidat consensul internațional”.

„Toate părțile au comentat în mod pozitiv față de prezența lui Li Hui și au susținut pe deplin rolul pozitiv al Chinei în facilitarea negocierilor de pace”, a mai transmis regimul de la Beijing. China continuă să susțină propriul plan în 12 puncte pentru pace în Ucraina, deși acesta a fost respins de critici ca fiind pro-rus – cere un armistițiu rapid fără retragerea invadatorilor ruși de pe teritoriul ucrainean.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri