Live

China este acuzată că a colectat fără justificare mostre ADN de la oamenii din Tibet, inclusiv de la copiii din grădinițe

Data publicării:
China este acuzată că a colectat fără justificare mostre ADN de la oamenii din Tibet. Foto: Profimedia

Autoritățile chineze au colectat mostre de ADN de la oameni din Tibet, inclusiv de la copii de grădiniță, fără acordul părinților lor, potrivit organizației Human Rights Watch, citată de The Guardian.

Într-un nou raport lansat luni, organizația pentru drepturile omului a spus că are noi dovezi care arată o colectare sistematică a ADN-ului pentru populații întregi din Tibet, ca parte a unei activități de „detectare a infracțiunilor”.

„Nu există dovezi disponibile public care să sugereze că oamenii pot refuza să participe sau că poliția are dovezi credibile ale unui comportament criminal care ar putea justifica o astfel de colectare”, a spus organizația, adăugând că colectarea în masă de ADN în acest scop este o încălcare gravă a drepturilor omului, deoarece „ nu poate fi justificată ca necesară sau proporțională”.

Colectările de ADN au început în 2019, în cadrul unei campanii a poliției numită „Cele trei mari” (inspecție, investigație și mediere), concepută pentru a consolida sistemul de poliție al Chinei. Raportul a menționat și două licitații guvernamentale pentru construirea de baze de date locale de ADN în 2019.

Citând comunicate publice ale poliției și relatări din mass-media de stat, Human Rights Watch a identificat demersuri de colectare de ADN în 14 localități din toate prefecturile din Regiunea Autonomă Tibetană (TAR) și unități de colectare în regiuni tibetane din afara TAR.

Potrivit raportului, este vorba despre o campanie de „poliție intruzivă”, deoarece în unele sate au fost luate mostre de ADN de la toți locuitorii, inclusiv copii de 5 ani, sau de la toți rezidenții de sex masculin.

Într-un raport din ianuarie, poliția a descris eforturile de a colecta ADN de la oameni din prefectura Chonggye.

„Niciun sat nu trebuie să fie omis dintr-o prefectură, nicio gospodărie nu trebuie să fie omisă dintr-un sat și nicio persoană nu trebuie să fie omisă dintr-o gospodărie”, se arăta în raportul poliției.

Tibetul este sub controlul Chinei de când a fost anexat, acum peste 70 de ani, în ceea ce tibetanii consideră o invazie, iar Beijingul susține că a fost o eliberare pașnică de sub dominația teocratică. Tibetul este una dintre regiunile de graniță, alături de Xinjiang și Mongolia, supuse unor represiuni împotriva practicilor religioase și culturale ale minorităților etnice.

În aprilie, poliția din prefectura Nyemo a colectat ADN de la clase întregi de copii din trei grădinițe, fără ca părinții să-și fi dat consimțământul, din ceea ce reiese din rapoartele publice.

Colectarea de ADN în China a provocat îngrijorare în rândul grupurilor pentru drepturile omului și în trecut. În 2000, guvernul a lansat o bază națională de ADN, care conține date de la cel puțin 40 de milioane de indivizi. În 2017, Human Rights Watch spunea că legea chineză pare să limiteze colectarea de mostre de ADN la persoanele legate de un caz penal specific, dar că poliția a desfășurat campanii pentru a culege informații biometrice ADN de la cetățenii obișnuiți pentru o „necesitate nespecificată” de a „rezolva infracțiuni”.

Grupul a spus că orice colectare forțată sau utilizare guvernamentală a datelor este o „intruziune gravă în viață privată”.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei pentru Tibet a refuzat să comenteze raportul.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Borrell: Sprijinul Chinei pentru Rusia reprezintă o „ameninţare directă” la adresa Europei

Trump și Batman, trimiși după gratii în China? De ce îi arestează poliția din Shanghai pe petrecăreții care se costumează de Halloween

Războiul Marilor Puteri: Cum se pregătește armata SUA pentru un conflict cu China. Lecțiile învățate din luptele din Ucraina

China sugerează că Donald Trump ar putea „abandona” Taiwanul dacă va câștiga alegerile

Partenerii noștri