Live

China acuză SUA că răspândesc „informații false” despre sprijinul său acordat Rusiei în războiul din Ucraina

Data publicării:
Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez. Foto: Profimedia Images

China a acuzat miercuri Washingtonul că „răspândeşte informaţii false”, după ce secretarul de stat american Antony Blinken i-a cerut Beijingului să înceteze să sprijine efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta a denunţat marţi ajutorul oferit de China Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, apreciind că acesta trebuie să înceteze.

„Ne opunem ferm ca SUA să răspândească informaţii false fără nicio dovadă şi să pună responsabilitatea pe seama Chinei", a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, informează AFP, potrivit Agerpres. 

În timpul unei conferinţe de presă comune, susţinute la Washington alături de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Blinken a criticat marţi sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul acesteia împotriva Ucrainei.

„Ceea ce fac ei (...) este că aduc un sprijin esenţial complexului militaro-industrial al Rusiei", a afirmat Blinken, amintind că circa „70% dintre maşinile-unelte importate de Rusia provin din China" şi „90% din microelectronică".

Acest lucru „permite Rusiei să menţină această bază militaro-industrială, să menţină maşinăria de război, să menţină războiul. Prin urmare, trebuie ca aceasta să înceteze", a adăugat el.

China nu livrează direct arme Rusiei, însă SUA acuză companiile chineze că furnizează componente şi echipamente pentru sectorul de armament rus.

„China nu poate juca la două capete. Ea nu poate continua să aibă relaţii comerciale normale cu ţările europene şi în acelaşi timp să alimenteze cel mai mare război pe care l-am cunoscut în Europa după Al Doilea Război Mondial", a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg, care a îndemnat cu o zi înainte „să se impună un preţ" Beijingului pentru sprijinul acordat Rusiei. „Trebuie să existe consecinţe", a subliniat Stoltenberg.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria blochează un ajutor de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina până după alegerile din SUA. „Strategia actuală nu funcţionează”

Stare de urgență într-o regiune din Rusia, după ce Ucraina a aruncat în aer un depozit cu armament

După ce l-a eliberat, Rusia a condamant un american pentru „mercenariat”. Ce pedeaspsă a stabilit tribunalul din Moscova

Nouă cenzură în Turcia și Rusia. Ankara și Moscova blochează accesul la o cunoscută aplicație de mesagerie

Partenerii noștri