Live

China acuză NATO că „instigă la confruntare” după declarația summit-ului de la Washington. „Cine pune gaz pe foc?”

Data actualizării: Data publicării:
Declarația finală a Summit-ului NATO de la Washinton a înfuriat China. Foto: presidency.ro

China a cerut joi NATO să oprească „instigarea la confruntare” între cele două părţi, după criticile virulente ale Alianţei Nord-Atlantice din declarația finală a summit-ului de la Washington, în care acuză Beijingul că acordă un ajutor crucial Rusiei în războiul său declanșat împotriva Ucrainei.

Liderii NATO, reuniţi miercuri la Washington, şi-au exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la apropierea dintre Rusia şi China. Ei au denunţat sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit unei declaraţii finale a summitului.

„Parteneriatul strategic din ce în ce mai strâns dintre Rusia şi China, precum şi încercările lor întrepătrunse de a destabiliza şi remodela ordinea internaţională bazată pe reguli, provoacă îngrijorări profunde”, se mai arată în declaraţia finală a summit-ului NATO.

China „joacă acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, au adăugat liderii NATO, cerând Beijingului, „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (...) să nu mai susţină material şi politic efortul de război al Rusiei”.

Reacția furioasă a Chinei

Beijingul şi-a exprimat joi „puternica nemulţumire” şi a denunţat un comunicat NATO „impregnat de o mentalitate demnă de Războiul Rece şi de o retorică beligerantă”, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al misiunii chineze pe lângă Uniunea Europeană (UE), preluat de AFP și Agerpres.

„NATO ar trebui să înceteze să promoveze o aşa-numită ameninţare chineză, să nu mai incite la confruntare şi la rivalitate, şi să contribuie mai mult la pacea şi stabilitatea mondială”, a subliniat el, denunţând declaraţiile „pline” de „calomnie”.

„Cine pune gaz pe foc?”

China face apel la negocieri de pace, s-a angajat să nu furnizeze arme Rusiei şi solicită respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor - inclusiv a Ucrainei, însă nu a condamnat niciodată Moscova pentru invazia în Ucraina.

„Noi nu am furnizat niciodată arme letale niciunei părţi în conflict şi exercităm un control strict asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare, inclusiv drone civile”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

„Criza ucraineană durează de multă vreme. Cine pune gaz pe foc? Cine înteţeşte flăcările? Şi cine încearcă să profite de asta? Răspunsul este clar pentru toată lumea”, a declarat el, cu referire la Occident şi în special la Statele Unite, care furnizează arme Ucrainei.

Summitul NATO urmează să găzduiască joi ţări partenere din Asia-Pacific - Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă şi Australia - ceea ce Beijingul consideră a fi un pretext pentru extinderea influenţei Alianţei către Asia.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping în Peru. E prima lor întâlnire față în față de anul acesta

Ciolacu îi răspunde lui Ciucă: Nu am primit informații că Simion ar fi spion rus sau s-ar fi întâlnit cu spioni

Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: Avertismentul favoritului la funcția de cancelar al Germaniei

Dezvăluirile unui dezertor nord-coreean despre trupele de elită trimise de Kim Jong Un să lupte împotriva Ucrainei

Partenerii noștri