Live

China a raportat primii doi morți de Covid după ce a relaxat brusc restricțiile. Experții spun că numărul real este mult mai mare

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Profimedia Images

China a raportat, luni, primele decese provocate de Covid-19 după mai multe săptămâni în care criza Covid din această țară s-a adâncit ca urmare a relaxărilor bruște de restricții și a unei politici anti-pandemice haotice, scrie Reuters.

Semne de întrebare cu privire la bilanțul real al infectărilor și deceselor au apărut după ce guvernul de la Beijing a anunțat primele două decese după luni de zile.

Datele guvernului de la Beijing sunt puse la îndoială mai ales în condițiile în care au fost observate zeci de dricuri în coadă la un crematoriu din Beijing și lucrători îmbrăcați în costume de producție cărând morți în clădire.

Chinezii nu sunt nici ei prea convinși de datele guvernului, publicând pe rețeaua socială Weibo mesaje în care pun la îndoială informațiile oficiale – „Care este sensul unor statistici incomplete?”, se întreabă unul dintre ei. „Asta înseamnă că vor să păcălească publicul”, scrie și un altul.

Numărul mic de decese anunțat după ce restricțiile au fost ridicat în 7 decembrie nu este deloc similar cu cel pe care l-au avut alte țări care au acționat în același fel, ridicând brusc restricții.

Datele oficiale ale autorităților chineze arată că doar 5.237 de oameni au murit de Covid în această țară de când a început pandemia, deși China are o populație uriașă și este țara din care a pornit această pandemie care a ucis, la nivel global, peste șase milioane și jumătate de oameni, până în acest moment.

Experții sanitari spun că China, care a ridicat restricțiile brusc, de frica protestelor uriașe, ar putea să plătească un preț greu în condițiile în care populația este slab imunizată natural la Covid-19 și care are o rată a vaccinării reduse printre oamenii în vârstă.

Unii se tem că bilanțul deceselor s-ar putea ridica la peste un milion și jumătate în China, în lunile care urmează.

„Numărul oficial al deceselor este, în mod evident, inexact”, spune Yanzhong Huang, specialist în sănătate globală la un think-tank din Statele Unite. „Acest lucru ar putea să reflecte o incapacitate a statului de a urmări și monitoriza problema sanitară și colapsul regimului de testare în masă, dar ar putea să reprezinte și un efort de a evita panica generală ca urmare a unei creșteri masive a deceselor”, a mai spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

După Covid, un nou virus provoacă îngrijorare în China. Ce este HMPV și care sunt simptomele

Donald Trump l-a contactat deja pe Xi Jinping, care „este venerat în China”: „Ne vom înţelege foarte bine”

Cine este „Dinte Rupt”, marele mafiot chinez care conduce o rețea uriașă de fraudă online ce produce pagube de miliarde de dolari pe an

Cum a ajuns o femeie din China în topul celor mai influente femei, după ce a decis să-și părăsească soțul abuziv și să plece în lume

Partenerii noștri