Live

Live Text Rusia acuză Ucraina că a atacat portul Sevastopol prin coridorul destinat exportului cerealelor. Reacția Kievului

Data actualizării: Data publicării:
Terminalul cu cereale din portul Odesa. Foto: Profimedia Images

Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului internaţional privind exporturile de cereale, semnat în vară, a anunţat că pentru ziua de duminică nu a fost aprobată nicio mişcare de nave pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Rusia a anunțat sâmbătă că se retrage din acest acord, în urma atacului ucrainan cu drone aeriene și maritime în portul Sevastopol. Tot sâmbătă a avut loc un nou schimb de prizonieri între cele două părți, fiecare eliberând aproximativ 50 de oameni.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rusia acuză că dronele ucrainene au zburat prin coridorul destinat exportului cerealelor

ACTUALIZARE 17:08 Ministerul rus al Apărării afirmă că a recuperat şi examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol. Moscova susţine că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Examinarea dronelor relevă că acestea erau dotate cu echipamente de navigaţie canadiene, mai susține ministerul rus. Acesta mai afirmă că atacul a fost executat cu 16 drone şi a fost coordonat de specialişti britanici, acuzaţie negată de Londra.

„Conform rezultatelor recuperate din memoria instrumentelor de navigaţie, s-a stabilit că lansarea dronelor a fost efectuată de pe coasta din apropierea oraşului Odesa”, au zburat de-a lungul zonei de securitate destinată „coridorului cerealelor”, înainte de a-şi schimba cursul în direcţia bazei navale a Rusiei din Sevastopol, menţionează Ministerul rus al Apărării în declaraţia difuzată.

Acesta mai susţine că dronele erau echipate cu „module de navigaţie fabricate în Canada” şi una dintre ele pare să fi fost lansată chiar din interiorul zonei de securitate a coridorului maritim pentru exportul cerealelor, „ceea ce ar indica lansarea acestui dispozitiv de la bordul uneia dintre navele civile folosite de Kiev sau de către patronii săi occidentali pentru exportul produselor agricole din porturile maritime ucrainene”.

De partea sa, Ucraina susţine că Rusia şi-a înscenat exploziile din portul Sevastopol pentru a avea un pretext de a se retrage din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, retragere între timp anunţată de Moscova.

Potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, ca urmare a retragerii Rusiei din acest acord 176 de nave încărcate cu cereale ucrainene sunt în prezent blocate pe Marea Neagră.

Rusia îşi declarase şi înaintea exploziilor din portul Sevastopol intenţia de a se retrage din acord, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevede înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti - îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Moscova a acuzat de asemenea că doar circa 3% din cerealele ucrainene exportate ajung în ţările cele mai sărace, a căror aprovizionare era obiectivul principal al acestui acord prin care Rusia ridicase blocada asupra porturilor ucrainene.

Washington Post: FSB încearcă sa răstoarne guvernul din Republica Moldova

ACTUALIZARE 15:12 O serie de documente secrete obținute de serviciile de informații ucrainene relevă eforturile Moscovei de a manipula în continuare țările din estul Europei, în ciuda eșecului campaniei militare din Ucraina. În Republica Moldova, serviciul secret al Rusiei, FSB, continuatorul KGB, îl susține activ pe politicianul Ilan Șor, fugit din țară și supus sancțiunilor SUA, pentru a răsturna regimul de la Chișinău și a readuce țara în sfera de influență a Rusiei, scrie Washington Post, care a consultat documentele secrete.

Aurescu: Decizia Rusiei de a se retrage din acordul pentru cereale „ar putea alimenta insecuritatea alimentară la nivel mondial”

ACTUALIZARE 14:27 Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a condamnat suspendarea de către Rusia a acordului pentru cereale. Astfel este pusă în pericol securitatea alimentară la nivel mondial, a scris el pe Twitter. „Condamn suspendarea de către Rusia a implementării Iniţiativei privind transportul de cerealele prin Marea Neagră. Acest lucru ar putea alimenta insecuritatea alimentară la nivel mondial. Aplicarea Iniţiativei trebuie reluată imediat. România va continua să faciliteze tranzitul cererealelor din Ucraina, fiind deja transportate 5,8 milioane până acum”, a scris Aurescu.

Kremlinul pune condiții pentru negocieri între Vladimir Putin și Joe Biden

ACTUALIZARE 12:54 Negocieri între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden ar putea avea loc dacă Statele Unite ar fi dispuse să asculte îngrijorările Rusiei și să revină la discuțiile despre garanțiile de securitate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la postul tv Rusia 1, potrivit TASS. Dmitri Peskov a fost întrebat ce ar putea constitui o platformă pentru astfel de negocieri. „Dorința Statelor Unite de a asculta îngrijorările noastre”, a răspuns el.

Borrell cere Rusiei să revină asupra deciziei de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale

ACTUALIZARE 11:51 Uniunea Europeană „îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit AFP.

Această decizie „pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul din Ucraina”, a insistat Borrell.

Moscova a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acest acord după un atac cu drone împotriva flotei ruse staţionate în golful Sevastopol, în Crimeea anexată.

Nou schimb de prizonieri

ACTUALIZARE 10:18 Sâmbătă a avut loc un nou schimb de prizonieri între Rusia și Uctraina, a anunțat Statul Major General al armatei ucrainene. 

Au fost eliberați 52 de ucraineni, printre care doctori și militari care au luptat la combinatul Azovstal

JCC confirmă că nu au fost aprobate mişcări de nave pentru duminică

„Nu a fost găsit un acord comun la JCC cu privire la mişcările de ieşire şi de intrare a cargourilor pe 30 octombrie”, afirmă Centrul într-un comunicat emis în cursul nopţii, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

JCC, care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU la Istanbul, precizează că a fost informat de Rusia despre „preocupările” acesteia privind „securitatea cargourilor”, pe care le-a transmis delegaţiilor turcă şi ucraineană.

„Coordonatorul ONU pentru Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, Amir Abdullah, a fost notificat astăzi (29 octombrie) de către delegaţia rusă pe lângă JCC despre preocupările acesteia cu privire la securitatea mişcărilor navelor comerciale”, a scris JCC.

„Dl. Abdullah a adus (aceste preocupări) în atenţia delegaţiilor turcă şi ucraineană”, adaugă comunicatul.

Ankara nu a reacţionat oficial după acest anunţ.

Turcia nu a fost înştiinţată oficial de Rusia cu privire la retragerea sa din acordul internaţional privind exporturile de cereale, a declarat sâmbătă o sursă de securitate pentru AFP.

„JCC examinează recentele evoluţii, evaluându-le impactul asupra operaţiunilor şi discută despre viitoare etape”, a indicat sursa.

Nouă nave au putut trece sâmbătă prin coridorul maritim din Marea Neagră şi „mai mult de zece” sunt pregătite să o facă, în cele două sensuri, precizează JCC.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Mișcări de trupe în regiunea Kursk. O parte dintre militarii nord-coreeni au fost transferați spre Belgorod

Preşedinta Parlamentului European susţine că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus în Ucraina

Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date

Partenerii noștri