Live

Cele șase reactoare nucleare de la Zaporojie sunt încă deconectate de la rețeaua de electricitate a Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Imagini din satelit cu centrala nucleară de la Zaporojie. Foto: Profimedia Images

Toate cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei sunt încă deconectate de la rețeaua de electricitate a Ucrainei, a anunțat compania nucleară de stat Energoatom, la o zi după ce incendiile din apropiere, care ar fi fost cauzate de bombardamente, au determinat oprirea centralei, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, compania a spus că în prezent nu există probleme cu sistemele de siguranță ale acesteia.

Energoatom a anunțat că energia electrică necesară pentru menținerea în siguranță a centralei este furnizată în prezent printr-o linie din sistemul electric al Ucrainei și că lucrările sunt în desfășurare pentru a restabili conexiunea dintre rețeaua de electricitate și cele două reactoare funcționale ale centralei.

Alimentarea cu electricitate a centralei este esențială pentru a asigura răcirea reactoarelor. În cazul în care această alimentare cu energie este oprită, centrala folosește un sistem de avarie prin alimentarea cu energie furnizată de generatoare diesel.

Într-un discurs susținut joi seara, președintele Ucrainei a dat vina pe bombardamentele rusești pentru întreruperea alimentării cu curent și a acuzat Moscova că „aduce Ucraina și toți europenii la un pas de un dezastru radioactiv”.

Oficialii instalați de ruși în regiunea Zaporojie au dat vina pe forțele armate ale Ucrainei pentru incendii și întreruperea ulterioară.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ 20% din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Moscovei din 24 februarie.

Forțele ruse au capturat centrala la începutul lunii martie, deși inginerii ucraineni de la Energoatom încă conduc operațiunile zilnice.

În ultimele două săptămâni, teritoriul centralei a fost lovit în mod repetat de bombardamente, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru atacuri.

Liderii occidentali au cerut anterior ca Rusia să predea Ucrainei centrala, în timp ce șeful ONU a cerut ca aceasta să fie „demilitarizată”. AIEA și-a declarat intenția de a trimite o misiune pentru inspectarea centralei nucleare.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele Iranului se duce la Moscova. Se întâlnește cu Putin și semnează un acord de cooperare

Nu mai e timp: Slovacia, Cehia și Austria, fără gaze din Rusia pentru că tranzitul prin Ucraina nu a fost prelungit. Anunțul lui Putin

Compania israeliană El Al a suspendat zborurile între Tel Aviv și Moscova din cauza riscurilor de siguranță aeriană

Putin: „În 2021 Biden mi-a propus să fie amânată aderarea Ucrainei la NATO, pentru că nu era pregătită”. Ce i-ar fi răspuns rusul

Partenerii noștri