Cele patru cuvinte cu care noul președinte al Nigeriei și-a aruncat țara în haos din prima zi de mandat
O simplă propoziție a noului președinte al Nigeriei, rostită chiar în timpul discursului său inaugural, a provocat haos în această țară. Noul șef al statului nigerian, Bola Tinubu, a anunțat brusc, fără să se aștepte nimeni, decizia de eliminare a subvenției la carburanți, o măsură practicată în Nigeria din anii 1970, informează BBC.
După ce a depus luni jurământul în funcția de președinte, Bola Tinubu și-a luat ochii de pe telempropterul pe care rula discursul oficial și a spus publicului prezent: „Dispare subvenția la benzină”.
După doar câteva ore, sute de oameni au luat cu asalt benzinăriile din oraș - pe jos, cu canistre în mâini sau la volanul propriilor mașini - și s-au format cozi uriașe la pompe.
Puțini au fost însă norocoși: majoritatea stațiilor și-au epuizat rapid rezervele, în vreme ce alte benzinării au decis să mărească prețul la carburanți cu 200%, conform BBC.
Tinubu, în vârstă de 71 de ani nu a dat nicio informație referitoare la vreun calendar propus pentru aplicarea acestei măsuri și nu a oferit niciun fel de detalii suplimentare: respectiva subvenție este aplicată de guvernul nigerian încă din anii 1970, măsură care a meținut jos prețul benzinei și populația „ferită” de orice fel de scumpiri ori fluctuații ale prețurilor carburanților.
În urmă cu 11 ani, când un alt președinte a vrut să adopte o măsură similară, în țară au izbucnit proteste.
Subvenția la carburanți reprezintă 15% din bugetul anual al Nigeriei
Până când staful președintelui Tinubu a venit cu explicații și a precizat că renunțarea la această subvenție nu se va aplica până la finalul luni iunie, răul era făcut, iar panica deja instaurată la nivel național.
Miercuri, inclusiv compania națională de petrol a anunțat că va majora prețurile la carburanți. Concomitent, transportatorii au crescut și ei prețurile, iar sindicatele au anunțat că se pregătesc de o „confruntare” cu guvernul.
Deși este o țară bogată în resurse petroliere, Nigeria nu e capabilă să-și rafineze local petrolul. Cele patru rafinării de stat sunt în pragul falimentului, ceea ce îi obligă pe guvernanți să importe produse petrolire rafinate care sunt apoi vândute pe piața locală la un preț fix, stabilit de autoritățile din Abuja.
Astfel, în vreme ce în Ghana, de pildă, oamenii plătesc circa 1,8 dolari pentru un litru de benzină, nigerienii plăteau până acum 0,4 dolari/litru. Guvernul nigerian a alocat pentru primele 6 luni din acest an 7 miliarde de dolari pentru plata subvenției la carburanți. Aceasta reprezintă 15% din bugetul țării. Comparativ, pentru educație sunt alocați 8,2%, iar pentru sănătate 5,3%.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News