Live

Exclusiv Cel puțin 20 de zboruri cu muncitori sezonieri români vor sosi în Marea Britanie în perioada următoare. Ambasador: „Sunt îngrijorat!”

Data publicării:
Ambasadorul României la Londra Foto: Facebook Dan Mihalache

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat luni la Digi24 că un număr „consistent” de muncitori sezonieri români urmează să sosească în perioada următoare în Marea Britanie, dar a precizat că statul român nu are nicio implicare în organizarea acestor transporturi. Pe de altă parte, ambasadorul se declară îngrijorat de condițiile oferite acestor muncitori, pe care îi sfătuiește să se uite foarte atent la contracte. În același timp, ambasadorul mărturisește că îi este „foarte teamă” că, la sfârșitul perioadei de muncă, sarcina repatrierii acestor cetățeni va reveni statului român.

„Din punct de vedere al dialogului oficial, o asemenea solicitare (de aducere la muncă în Marea Britanie a unor cetățeni români - n.r.) nu a existat, la nivelul Ambasadei, și din câte știu, nici la nivelul autorităților române, deci ceea ce va urma în următoarele săptămâni excede dialogul guvernamental, însă nu vă ascund că mă aștept ca începând cu această săptămână să existe un flux de muncitori, în special sezonieri, recrutați din România pe baze absolut private, de către firme de recrutare. Am știință de faptul că începând cu această săptămână, vor exista - știu eu, pe surse neoficiale - 3 zboruri destul de consistente cu muncitori sezonieri, evaluările fiind că în următoarele săptămâni vom avea cel puțin vreo 20 de zboruri”, a declarat ambasadorul Dan Mihalache, luni, la Digi24.

Oficialii de la Ministerul Muncii, rugați să verifice cum pleacă muncitorii români

„Nu vă ascund, cred că am mai spus-o, că eu nu foarte mult încurajez acest demers, considerând că cel puțin deocamdată condițiile de securitate sanitară pun un mare semn de întrebare asupra oportunității lui. Dar trăim într-o lume în care există libertatea de circulație, până la urmă este decizia fiecăruia dintre cetățenii români dacă aleg această cale sau nu”, a spus Dan Mihalache.

Diplomatul a arătat că există o cerere foarte mare de forță de muncă în special din partea sectorului agricol din Marea Britanie, unde e nevoie de muncă manuală - cules de salată, fructe de pădure etc. 

Întrebat dacă este îngrijorat că locurile în care ajung acești cetățeni ar putea să nu fie conforme cu situația sanitară în care ne aflăm, ambasadorul Mihalache a răspuns: „Vă mărturisesc că da și i-am rugat pe colaboratorii mei, în special pe cei care reprezintă și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, să verifice atât condițiile de transport, cât și condițiile sanitare, operatorii care fac acest lucru, deși nu avem capacitate de intervenție într-o chestiune care ține de relația privată a cetățenilor respectivi cu angajatorii”, a arătat Dan Mihalache.

La ce trebuie să fie atenți cetățenii români

„Ceea ce le-aș recomanda, însă, cetățenilor români sunt două lucruri: în primul rând să se uite cu foarte mare atenție la contractele care stau la baza acestor munci sezoniere - din punct de vedere al validității lor, din punct de vedere al condițiilor de transport, din punct de vedere al eventualelor condiții de repatriere, din punct de vedere al condițiilor de cazare; iar al doilea lucru, le recomand să nu răspundă cererii unor persoane fizice care n-au niciun fel de competențe în a organiza acest schimb de forță de muncă”, avertizează ambasadorul.

Pe de altă parte, diplomatul mărturisește că singurul lucru de care îi este „foarte teamă” este că la sfârșitul acestui proces, sarcina repatrierii și a reglării situației acestor oameni să cadă tot în sarcina statului român.

„Nu cred că e o perioadă foarte bună, înțeleg nevoia românilor de a câștiga bani, mai ales că unii dintre ei nu sunt prima dată la munci sezoniere în Marea Britanie, înțeleg și nevoia agriculturii, a economiei britanice, de a avea forță de muncă, dar trăim o perioadă absolut specială și cred că, pe termen mediu, aceste lucruri vor trebui cumpănite mai bine de fiecare familie și de fiecare cetățean care alege acest drum”, a punctat ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, într-0 intervenție prin Skype la Digi24.

Românii, salvarea fermierilor din Vest

Românii sunt salvarea fermierilor germani și britanici anul acesta. Confruntați cu o penurie de forță de muncă în țările lor, cultivatorii de legume și fructe caută ajutor în țara noastră. 

La începutul lunii aprilie, pe aeroportul din Cluj, imaginile cu plecarea a sute de muncitori români spre Germania, care s-au înghesuit, în plină pandemie de coronavirus, au făcut înconjurul lumii și au determinat guvernul să reglementeze special astfel de situații.

Apoi, la câteva zile, presa britanică a relatat și ea despre sosirea unor curse cu muncitori sezonieri români. Încă 15 zboruri către cele două țări sunt planificate din București, Iași și Cluj-Napoca până la începutul lunii mai, declara pentru Digi24, în urmă cu două săptămâni, reprezentantul firmei private care efectuează aceste curse aeriene.

Citiți și: Fermier din Scoția: Compania mea are nevoie de mii de angajați sezonieri din România

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Percheziţii în Vaslui după un conflict violent între români în Marea Britanie. Ce au descoperit autoritățile

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Partenerii noștri