Live

Ceaţă toxică în Sydney. Oamenii au fost sfătuiţi să nu iasă din casă

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Agerpres

Oraşul Sydney era învăluit marţi într-un strat dens de ceaţă toxică alimentat de incendiile care devastează de vinerea trecută coasta de est a Australiei, informează AFP.

Nivelurile de poluare au atins cote "periculoase" la Sydney, iar potrivit datelor oficiale, cele mai ridicate concentraţii de particule fine PM 2,5 au ajuns până la 186 de particule la un milion în nord-vestul oraşului, niveluri comparabile cu cele înregistrate în capitala indiană New Delhi. Locuitorii au fost îndemnaţi să evite desfăşurarea activităţilor fizice în exterior.

Deşi norul începuse să se disipeze la prânz, va deveni din nou dens marţi seară, au precizat serviciile de meteorologie.

Particulele fine pot provoca iritaţii la nivelul sistemului respirator şi agravarea problemelor cardiace şi pulmonare preexistente, a explicat directorul de sănătate şi mediu din statul New South Wales, Richard Broome.

"În cazul majorităţii persoanelor, fumul provoacă simptome uşoare precum iritaţii ale ochilor, nasului, gâtului", a precizat acesta. "Totodată, oamenii care suferă de astm, emfizem şi angină riscă să fie mai sensibili la efectele fumului".

Ceaţa care învăluie Sydney, capitala New South Wales (sud-est), provine în mare parte de la un incendiu de vegetaţie gigant, care face ravagii pe teritoriul a două parcuri naţionale, la circa 100 de kilometri nord-vest de oraş.

Flăcările devastează zona de mai multe zile, distrugând deja 140.000 de hectare de vegetaţie.

Şase persoane au decedat şi sute de case au fost distruse de flăcări în statele New South Wales şi Queensland de la începutul sezonului incendiilor, în luna septembrie.

Miercuri sunt aşteptate temperaturile ridicate, ajungând la circa 40 de grade Celsius, precum şi vânturi puternice şi un nivel scăzut de umiditate, condiţii care agravează riscul incendiilor.

Peste 110 de focare sunt încă active. Sute de locuinţe au fost avariate sau distruse şi peste un milion de hectare de vegetaţie au căzut pradă flăcărilor.

Australia se confruntă în fiecare an cu incendii în timpul verii australe. Anul acesta, sezonul incendiilor a fost deosebit de precoce şi violent şi ar putea fi unul dintre cele mai severe înregistrate în această ţară.

sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

Danemarca va planta un miliard de copaci pe terenuri agricole în următorii 20 de ani

Un bărbat care și-a abandonat soția în Africa în timpul unei vacanțe cu copiii a ajuns după gratii. Avea un plan bine pus la punct

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Partenerii noștri