Ce va discuta Biden cu Netanyahu în Israel. Casa Albă: „Va pune unele întrebări dificile”
Preşedintele american Joe Biden va pune „întrebări dificile” în întâlnirile pe care le va avea cu lideri israelieni în deplasarea sa în Orientul Mijlociu, care a fost deja bulversată de o lovitură asupra unui spital din Fâşia Gaza, în care au murit sute de palestinieni, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Biden a ajuns în Israel pentru a se întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu şi a arăta sprijinul Statelor Unite în urma atacului militanţilor Hamas asupra unor aşezări şi baze militare israeliene la 7 octombrie, în care aceştia au ucis sute de persoane.
Preşedintele american se întâlnește cu Netanyahu şi cu cabinetul de război israelian şi va căuta să înţeleagă planurile şi obiectivele Israelului din zilele şi săptămânile următoare, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, la bordul Air Force One în timpul zborului spre Tel Aviv.
Preşedintele „va pune unele întrebări dificile, le va pune ca prieten, ca prieten adevărat al Israelului, dar va le va pune unele întrebări dificile”, a afirmat Kirby, citat de Reuters şi dpa.
„El va face de asemenea clar că vom continua să vrem să vedem că acest conflict nu se amplifică, nu se extinde, nu se aprofundează. Şi va face foarte clar acest lucru”, a punctat Kirby.
Se aşteaptă ca Israelul să lanseze o ofensivă terestră în Gaza, iar SUA fac presiuni asupra sa să permită intrarea ajutoarelor umanitare pentru civili.
Biden a părăsit Washingtonul în ceea ce se presupunea a fi o misiune diplomatică complexă, menită să arate sprijin pentru Israel, aliat de lungă durată al SUA, să calmeze regiunea şi să ajute eforturile umanitare în Gaza.
Este însă neclar ce va putea realiza în contextul loviturii împotriva spitalului din Gaza, al informaţiilor contradictorii despre cui aparţine responsabilitatea şi al anulării summitului din Iordania.
„Acest gen de eveniment tulbure, dar oribil, face mai dificilă diplomaţia şi creşte riscurile de escaladare. Vizita lui Biden era menită să sublinieze că SUA ţin sub control situaţia. Un incident tragic ca acesta arată cât de greu este să ţii războiul sub control”, a comentat Richard Gowan, director la International Crisis Group.
Eşecul lui Biden de a se vedea cu preşedintele Mahmoud Abbas sau cu un alt oficial palestinian, deşi se întâlneşte cu israelieni în teritoriile palestiniene, i-ar putea submina mesajul diplomatic şi atrage critici în SUA şi în străinătate. Statele Unite se bazează puternic pe Egipt pentru a ajuta eforturile umanitare.
După explozia de la spital, demersurile de până acum ale lui Biden au fost criticate de Rashida Tlaib, membră a Camerei Reprezentanţilor şi singurul ales de origine palestiniană din Congresul american.
„Acesta este ceea ce se întâmplă când refuzaţi să facilitaţi o încetare a focului şi să ajutaţi la dezescaladare. Abordarea dumneavoastră doar de război şi distrugere ne-a deschis ochii mie şi multora americani palestinieni şi musulmani americani ca mine”, a scris pe platforma socială X (ex-Twitter) democrata Rashida Tlaib.
Mai mult de 70 de grupuri religioase şi de activişti, conduse de Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice, cea mai mare asociaţie pentru drepturi civile a musulmanilor din SUA, a făcut apel la Biden să ceară o încetare a focului în Gaza, în timpul vizitei sale în Israel.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News