Video Joe Biden, în Israel, alături de Netanyahu: Hamas a comis niște atrocități care fac ISIS să pară aproape rațional

Data actualizării: Data publicării:
Netanyahu îl îmbrățișează pe Biden
Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns la Tel Aviv pentru discuții extrem de importante cu liderii israelieni la puțin timp după explozia mortală de la spitalul din Gaza.

Conferință de presă comună Biden-Netanyahu la Tel Aviv

ACTUALIZARE 12:25 Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt în doliu alături de Israel pentru victimele atacurilor odioase din 7 octombrie.

Președintele american a mai spus că Hamas „a comis atrocități malefice care fac ISIS să pară un actor aproape rațional”.

„Trebui să ținem minte și că Hamas nu reprezintă poporul palestinian și că i-a adus acestuia doar suferință.

Sunt profund întristat și revoltat de explozia de la spitalul din Gaza, de ieri.

Pe baza lucrurilor pe care le-a văzut, pare că a fost comis de cealaltă echipă (n. red. – de Hamas), nu de voi. Dar sunt o mulțime de oameni care nu-s siguri, așa că va trebui să acționăm pentru a depăși momentul”, a continuat președintele american spunând că SUA va da Israelul tot ce are nevoie pentru a se apăra și că curajul poporului israelian este uimitor.

Cei doi lideri nu au luat întrebări din partea jurnaliștilor.

Biden: Hamas a comis niște atrocități care fac ISIS să pară aproape rațional

Președintele Statelor Unite susține o conferință de presă alături de premierul Netanyahu, la Tel Aviv.

„Vreau să vă mulțumesc pentru că ați venit aici, astăzi, și pentru sprijinul inechivoc pe care l-ați dat Israelului în aceste vremuri tulburi. Sprijinul dumneavoastră reflectă voința copleșitoare a poporului american.

Am văzut sprijinul dumneavoastră în fiecare zi, iar profunzimea și amploarea cooperării pe care am avut-o de la început, un nivel al cooperării care este cu adevărat fără precedent în istoria acestei mărețe alianțe a țărilor noastre.

Vedem sprijinul și angajamentul constant de a furniza Israelului toate instrumentele de care avem nevoie pentru a ne apăra.

Vedem sprijinul în mesajul clar pe care îl trimiteți dușmanilor noștri să nu ne testeze determinarea, dar și în cele două portavioane americane pe care le-ați trimis în regiune pentru a acționa în sprijinul cuvintelor, cu acțiuni înainte de toate, domnule președinte.

Lumea vedea sprijinul și activitatea morală pe care ați demonstrat-o de la momentul în care Israelul a fost atacat.

Ați tras în mod corect linia clară dintre forțele civilizației și forțele barbariei care descriu răul absolut. Este exact acest lucru.

Hamas a ucis copii în fața părinților lor și părinți în fața copiilor lor. Au ars oameni de vii. Au violat și ucis femei. Au decapitat soldați și au căutat în locurile de ascunzătoare în care părinții și-au ascuns copiii. Imaginați-vă, domnule președinte, frica și panica acelor copii când acei monștri i-au descoperit, în ultimele lor momente. Lumea civilizată trebuie să se unească și să învingă Hamas, așa cum a făcut-o și cu ISIS.

Vom învinge Hamas și vom elimina această amenințare groaznică din viețile noastre”, a spus Netanyahu.

„Am vrut să fiu aici cu voi, astăzi. Pentru motivul simplu că poporul israelian și oamenii din toată lumea să știe poziția Statelor Unite”, și-a început Biden discursul.

--

Armata israeliană a delimitat, miercuri, o „zonă umanitară” în sudul Fâşiei Gaza, făcând apel la locuitorii din nordul enclavei să se mute acolo, cu câteva ore înainte de sosirea lui Joe Biden în Israel, în plin război între Israel şi gruparea Hamas.

„Forţele de securitate israeliene fac apel la locuitorii din Gaza să se mute în zona umanitară Al Mawasi, unde va fi furnizat ajutor umanitar internaţional în funcţie de necesităţi”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

El a distribuit o hartă care arată o fâşie de coastă cu puţin sub 6 kilometri lungime şi între un kilometru şi 1,5 kilometri lăţime, cu o suprafaţă totală de 7 kilometri pătraţi. Dacă cei 1,1 milioane de locuitori din oraşul Gaza şi din alte zone din nordul Fâşiei, pe care Israelul a cerut să le evacueze, s-ar muta acolo, fiecare persoană ar avea, teoretic, la dispoziţie un spaţiu de puţin peste doi pe trei metri.

În ciuda faptului că un spital din Gaza a fost lovit de o rachetă într-un atac soldat cu sute de victime în noaptea de marţi spre miercuri, Joe Biden şi-a menţinut, totuşi, în agendă vizita, organizată în condiţii de înaltă securitate, pentru că vrea să pună „întrebări dificile” Israelului, în timpul întâlnirii cu premierul Benjamin Netanyahu, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională american, John Kirby.

Joe Biden, pentru care securitatea Israelului constituie atât o prioritate strategică, cât şi o problemă personală, a apreciat că ţara are „dreptul” de a se apăra. Dar, înaintea unei potenţiale ofensive terestre, preşedintele american vrea să i se explice strategia şi obiectivele militare ale Israelului. Alt obiectiv major al său este de a face să sosească ajutorul străin în Gaza, ţinta bombardamentelor israeliene neîncetate şi aflate deja în pragul unei crize umanitare.

Întâlnire cu lideri israelieni la Tel Aviv

Deşi programul detaliat al vizitei nu a fost dezvăluit din raţiuni de securitate, se ştie că Biden are programat un discurs la Tel Aviv şi urmează să se întâlnească cu familii ale ostaticilor deţinuţi de Hamas. SUA, care au pierdut cel puţin 31 de cetăţeni ai săi în urma atacului sângeros al grupării islamiste palestiniene pe 7 octombrie, au cunoştinţă de un număr mic de ostatici care deţin paşaport american.

Anunţându-şi, luni, deplasarea, președintele SUA făcea un pariu imens: acela de a se prezenta atât ca garant al securităţii Israelului în războiul său împotriva Hamas, cât şi cea mai bună speranţă pentru civilii palestinieni şi bastion împotriva riscurilor escaladării tensiunilor regionale. Dar şansa găsirii unei poziţii echilibrate, care se baza pe etapa de la Tel Aviv, urmată de una la Amman, s-a spulberat chiar înaintea plecării sale.

El a trebuit să renunţe la un summit cvadripartit în Iordania, la care urma să participe, împreună cu regele Abdullah al II-lea, preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, şi liderul Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, după ce un spital din Gaza a fost lovit de o rachetă într-un atac soldat cu sute de victime. Biden le va telefona liderului palestinian şi preşedintelui egiptean din avion la întoarcere, miercuri seara.

Preşedintele american s-a declarat - într-un comunicat - „indignat” şi „profund întristat” în urma a ceea ce el a numit o „explozie”. El nu s-a pronunţat asupra originii tirului care a provocat moartea a sute de persoane, pe care Hamas îl impută Israelului, iar armata israeliană acuză Jihadul Islamic.

Potrivit presei americane, unii dintre consilierii săi sunt îngrijoraţi în legătură cu mesajul pe care îl trimite această vizită, în timp ce bombardamentele neîncetate ale Israelului asupra Fâşiei Gaza suscită mânia ţărilor arabe, atât în cancelarii, cât şi în stradă.

Călătoria lui Joe Biden va fi un test al influenţei americane în regiune, în special al puterii SUA de descurajare în faţa Hezbollahului proiranian şi deci a Iranului. Preşedintele american, care are la activ o îndelungată experienţă diplomatică, ar dori, de altfel, ca Egiptul să-şi întredeschidă cel puţin frontiera pentru a lăsa să intre civili palestinieni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri