Live

Ce trebuie știut despre conflictul dintre Israel și Hezbollah. Care este obiectivul incursiunii în Liban (analiză BBC)

Data actualizării: Data publicării:
Israelul a declanșat lovituri aeriene asupra Beirutului. Foto: Profimedia

Israelul și Hezbollah par să se îndrepte spre un război total, care s-ar putea extinde la întreaga regiune, după escaladarea semnificativă din ultima săptămână a conflictului lor de lungă durată, scrie BBC într-o analiză în care trece în revistă principalele evoluții din Orientul Mijlociu.

După mai multe zile de atacuri aeriene împotriva Beirutului și în sudul Libanului, Israelul a anunțat că armata sa a început „raiduri terestre limitate, localizate și țintite” împotriva Hezbollah.

Vineri, Israelul a dat o lovitură devastatoare grupării islamiste șiite, ucigându-l pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah, într-o lovitură aeriană uriașă în suburbiile sudice ale Beirutului.

Israelul a trecut la ofensivă după aproape un an de ostilități transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza, afirmând că dorește să asigure întoarcerea în siguranță a locuitorilor din zonele de frontieră care au fost strămutați de atacurile Hezbollah.

Deși Hezbollah a fost slăbit, nu a fost învins. Gruparea continuă să lanseze rachete în nordul Israelului și se crede că deține încă un arsenal formidabil de rachete cu rază lungă de acțiune, scrie BBC, făcând o cronologie a evenimentelor.

Operațiune israeliană terestră în sudul Libanului

Într-o declarație postată de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) la ora locală 02:00 marți dimineață, Israelul a confirmat ceea ce era așteptat pe scară largă - lansarea unei incursiuni terestre peste graniță în Liban.

IDF a declarat că țintele planificate sunt „situate în sate din apropierea frontierei și reprezintă o amenințare imediată la adresa comunităților israeliene din nordul Israelului”.

Anunțul a fost precedat de apariția unor tancuri israeliene în apropierea frontierei libaneze și de mobilizarea rezerviștilor.

Potrivit BBC, șeful Comandamentului de Nord al armatei israeliene ar fi în favoarea creării unei zone tampon în sudul Libanului, pentru a îndepărta luptătorii Hezbollah și infrastructura de la graniță și pentru a permite Israelului să readucă 60.000 de civili în casele evacuate în urmă cu aproape un an.

Presa americană a raportat anterior că echipe de comandouri israeliene au efectuat scurte raiduri peste graniță.

Lovituri împotriva Hezbollah

Israelul a provocat pagube uriașe Hezbollah în ultimele săptămâni, ucigând mai mult de o duzină de comandanți de vârf și distrugând aparent mii de arme în loviturile aeriene.

Israelul a fost, de asemenea, învinuit pentru explozia pagerelor și a stațiilor walkie-talkie care au lăsat mii de membri Hezbollah mutilați, orbiți sau uciși.

Însă cea mai mare lovitură rămâne uciderea lui Hassan Nasrallah, consideră editorul BBC International, Jeremy Bowen.

Timp de peste 30 de ani, Nasrallah a fost inima Hezbollah. Cu ajutorul finanțării, instruirii și armelor iraniene, el a transformat organizația într-o forță militară ale cărei atacuri au determinat Israelul să pună capăt unei ocupații de 22 de ani în sudul Libanului în 2000 și care a blocat Israelul în timpul unui război de o lună în 2006.

Pentru Israel, uciderea lui Nasrallah este o victorie uriașă. Într-un discurs sfidător susținut vineri la ONU, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul „câștigă” războiul împotriva dușmanilor care doresc să îl distrugă. Înainte de asta, el autorizase atacul care l-a ucis pe Nasrallah.

Libanul spune că sute de oameni au fost uciși și până la un milion, strămutați

Ministerul libanez al Sănătății a declarat sâmbătă că atacurile israeliene au ucis peste 1.000 de persoane în ultimele două săptămâni, inclusiv 87 de copii și 56 de femei.

Bombardamentele israeliene nu au încetat duminică, alte 100 de persoane fiind ucise, iar prim-ministrul Najib Mikati a avertizat că până la un milion de persoane - o cincime din populație - și-ar fi părăsit locuințele.

Autoritățile se străduiesc să ajute pe toată lumea, adăposturile și spitalele fiind sub presiune.

Israelul spune că lovește locațiile Hezbollah, inclusiv depozitele de arme și de muniție, și a acuzat gruparea că folosește civili ca scuturi umane.

Însă jurnalista Orla Guerin, corespondent internațional al BBC, spune că acest lucru este infirmat de locuitorii din centrul Văii Bekaa, un bastion al Hezbollah, care a fost bombardat în mod repetat în ultima săptămână.

Directorul medical al spitalului local Rayaq i-a spus, de asemenea, că toate victimele pe care le-a tratat au fost civili.

Eforturile de dezescaladare au eșuat

Președintele american Joe Biden a salutat uciderea lui Hassan Nasrallah. Cu toate acestea, potrivit corespondentului BBC pe lângă Departamentul american de stat, decizia Israelului de a intensifica brusc conflictul cu Hezbollah a dat o lovitură potențial fatală întregii strategii a lui Biden din ultimele 11 luni - de a încerca să oprească războiul din Gaza, care a cuprins regiunea.

Biden a declarat că va consolida poziția defensivă a SUA în Orientul Mijlociu, în timp ce Pentagonul a avertizat milițiile susținute de Iran să nu încerce să folosească acest moment pentru a ataca bazele americane.

În ciuda încercărilor anterioare ale SUA de a-l ține în frâu pe liderul israelian și de a convinge Hezbollah să încheie un armistițiu, Netanyahu a semnalat ferm că va acționa așa cum crede de cuviință, indiferent de presiunea Washingtonului.

Hezbollah și Iranul se gândesc cum să răspundă

Într-un discurs susținut luni, liderul adjunct al Hezbollah, Naim Qassam, a afirmat că va „ieși victorios” în urma unei ofensive terestre israeliene.

Gruparea are încă mii de luptători, mulți dintre ei veterani ai luptelor din războiul civil din Siria vecină, precum și un arsenal substanțial de rachete, multe dintre ele cu rază lungă de acțiune și ghidate cu precizie, care ar putea ajunge la Tel Aviv și în alte orașe.

Potrivit BBC, vor exista presiuni în interiorul Hezbollah pentru a folosi aceste rachete înainte ca ele să fie distruse, dar că un atac masiv asupra Israelului ar putea declanșa un răspuns devastator.

Asasinarea lui Nasrallah a fost, de asemenea, o lovitură uriașă pentru Iran, lovind în inima rețelei regionale de miliții aliate, puternic înarmate, cunoscută sub numele de „Axa rezistenței”, care este esențială pentru strategia sa de descurajare împotriva Israelului.

Duminică, avioane israeliene au lovit infrastructura din Hudaydah, orașul port de la Marea Roșie din Yemen, ca răspuns la recentele atacuri cu rachete și drone ale mișcării Houthi, susținută de Iran.

Iranul ar putea cere Houthi și altor grupuri să își intensifice atacurile împotriva Israelului și a bazelor americane din regiune. Dar, indiferent de răspunsul pe care îl va alege, probabil că îl va calibra astfel încât să nu declanșeze un război regional, care ar atrage SUA și pe care nu l-ar putea câștiga.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia cere Israelului să-şi retragă soldaţii „cât mai repede” din Liban. „Dreptul internațional trebuie respectat”

Bombardamente masive și asasinate. Cum a reușit Netanyahu să-și salveze poziția amenințată de invazia Hamas din 7 octombrie

SUA au susținut discret decizia Israelului de a ataca Hezbollah: discuțiile private dintre cele două tabere

Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o greșeală crucială în războiul din Siria

Partenerii noștri