Live

Ce țări vor rezista cel mai bine unui război nuclear și foametei globale care ar ucide peste 6 miliarde de oameni

Data publicării:
O explozie nucleară și radiația rezultată ar produce efecte devastatoare ce s-ar răspândi rapid în toată lumea. Foto: Profimedia Images

Un nou studiu arată ce țări ar rezista cel mai bine efectelor devastatoare provocate de un război nuclear care, potrivit unei simulări publicate în revista Nature, ar duce la o foamete globală ce ar ucide în jur de 6,7 miliarde de oameni.

O explozie nucleară și radiația rezultată ar produce efecte dezastruoase ce s-ar răspândi rapid în toată lumea, dar ar avea și un impact uriaș asupra proviziilor de hrană, având în vedere schimbările pe care le-ar produce în atmosferă, la suprafață, în oceane și asupra comerțului internațional.

Țările care nu ar suferi nicio pierdere a populației includ Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay, Costa Rica, Panama, Haiti, Australia, Islanda și Oman, potrivit studiului.

În aceste regiuni, „consumul de alimente poate susține actuala activitate fizică din acea țară”.

De partea cealaltă se află țările în care cea mai mare parte a populației ar muri din cauza foametei, precum SUA, Canada, Rusia și aproape toată Europa.

312 milioane de oameni ar muri în SUA. România ar pierde 99% din populație

În acest scenariu, care prezintă situația globală la un an după declanșarea unui război nuclear, 312 milioane de oameni ar muri în SUA din cauza foametei, adică 98% din populație. România ar pierde 99% din populație, potrivit simulării.

În afară de Islanda, țările europene care ar rezista cel mai bine într-un război nuclear ar fi Irlanda și Cipru, dar și ele ar pierde peste 70% din populație.

Printre țările care ar rezista cel mai bine foametei provocate de un război nuclear se numără Islanda, Argentina, Brazilia, Australia, Haiti și Oman. Foto: Profimedia Images

Un studiu publicat anul trecut în revista Physics of Fluids a calculat unde ar fi cel mai sigur pentru oameni să se adăpostească în cazul în care o bombă nucleară ar fi detonată în apropiere, scrie Newsweek.

Dacă acea clădire nu se află în zona cea mai apropiată de locul exploziei, caz în care ar fi vaporizată pe loc, principalul pericol în afară de radiație îl reprezintă unda de șoc uriașă produsă de explozie.

Conform studiului, cel mai bun loc de adăpostire este într-o clădire robustă cât mai departe de orice ușă sau fereastră și, ideal, într-un colț al camerei.

Rusia amenință că poate lovi orice capitală europeană cu arme nucleare în doar câteva minute

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a spus că noua rachetă pe care Rusia a testat-o în Ucraina este imposibil de doborât de sistemele de apărare antiaeriană ale Occidentului și poate să lovească orice capitală europeană în doar câteva minute.

„Europa se întreabă ce fel de pagube poate produce sistemul dacă focoasele sunt nucleare, dacă este posibil să dobori aceste rachete și cât de repede vor ajunge rachetele în capitalele Lumii Vechi”, a scris Medvedev pe Telegram.

„Răspunsul: pagubele sunt inacceptabile, sunt imposibil de doborât cu metode moderne și vorbim despre câteva minute”, a încheiat Medvedev.

Putin a modificat doctrina nucleară a Rusiei în luna noiembrie astfel încât Kremlinul să poată lua mult mai ușor decizia de a răspunde printr-un atac nuclear.

Rusia a mai avertizat în trecut că va răspunde nuclear dacă „însăși existența statului este amenințată” - un termen destul de vag. Acum, însă, noile condiții menționează „o amenințare critică” împotriva „suveranității”, precum și a „integrității teritoriale” a Rusiei și Belarusului.

Statele Unite au permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei, iar Kievul le-a folosit deja în mai multe atacuri împotriva unor depozite de muniție, baze aeriene și alte instalații militare.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac rusesc cu peste 100 de drone asupra Ucrainei. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite

Ministrul german de Interne avertizează în legătură cu riscul unei confruntări între Rusia și NATO

Donald Trump își mai numește un cuscru în viitoarea sa administrație. Massad Boulos va fi consilier pentru Orientul Mijlociu

Trump ar fi solicitat opinia lui Viktor Orban cu privire la încheierea războiului din Ucraina

Partenerii noștri