Live

Ce spune UE despre o posibilă recunoaștere formală a talibanilor: „Trebuie să comunicăm cu ei, trebuie să îi influențăm”

Data publicării:
Talibanii au preluat controlul asupra țării pe 15 august. Sursă foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană anunță că va trebui să se angajeze în discuții cu talibanii, dar că nu se va grăbi să recunoască formal noul regim al fundamentaliștilor, relatează Reuters.

Gunnar Wiegand, directorul general pentru Asia și Pacific al Comisiei Europene, a spus că UE va avea relații oficiale cu talibanii doar dacă aceștia îndeplinesc o serie de condiții, inclusiv respectarea drepturilor omului și permiterea accesului nemijlocit al ajutoarelor umanitare.

„Nu este nicio îndoială printre statele membre și în contextul G7 – trebuie să comunicăm cu talibanii, trebuie să îi influențăm, trebuie să ne folosim de pârghiile pe care le avem. Dar nu ne vom grăbi să recunoaștem acest nou regim, nici să stabilim relații formale”, a spus el.

Wiegand a mai precizat că nu este clar în acest moment dacă talibanii vor putea să guverneze în mod real, însă o condiție cheie a UE pentru stabilirea relațiilor formale va fi formarea unui guvern incluziv și reprezentativ de tranziție.

La două săptămâni de la preluarea controlului Kabulului, talibanii nu au precizat încă cum intenționează să guverneze și nici nu au numit încă un guvern.

Printre condițiile europenilor se numără și permiterea trecerii afganilor care vor să părăsească țara, abținerea de la represalii împotriva persoanelor afiliate puterilor străine sau fostului guvern, și evitarea transformării Afganistanului într-o bază pentru teroriști.

Citiți și: Talibanii au sărbătorit „victoria” în Kandahar cu o paradă militară cu blindatele și elicopterele lăsate în urmă de americani

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri