Live

Ce spune Iohannis despre o posibilă intervenție a României în Rep. Moldova, dacă războiul escaladează. „E o discuție complicată”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îl întâmpină pe Klaus Iohannis la Summitul Comunității Politice Europene, care are loc în Bulboaca. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă România ar interveni în Republica Moldova, în cazul în care escaladează războiul din Ucraina, că discuţia este mai complicată „fiindcă România este în NATO şi Moldova este un stat neutru, deci pur militar nu văd modalităţi prin care să intervenim în cadrul unui conflict”. Şeful statului a adăugat că ţara noastră poate interveni pentru a perfecţiona, instrui personalul din Republica Moldova şi pentru a sprijini Moldova în ceea ce priveşte dotarea cu cazarmanent, ceea ce statul nostru a şi făcut deja, potrivit News.ro. 

„Acum aş fi tentat să vă întreb ce înseamnă o umbrelă de securitate, fiindcă România este în NATO şi Moldova este un stat neutru, deci pur militar nu văd modalităţi prin care să intervenim în cadrul unui conflict, dar putem să intervenim pentru perfecţionarea personalului din Moldova pentru a-i instrui, pentru a-i ajuta cu dotarea, cum am şi făcut-o, cu cazarmament şi aşa mai departe. Deci, sunt foarte multe modalităţi prin care putem şi chiar intervenim pentru a ajuta Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat dacă poate România să asigure o umbrelă de securitate pentru Republica Moldova în cazul unei escaladări a războiului din Ucraina. 

Chestionat dacă, poate chiar şi pentru protejarea spaţiului nostru aerian, de exemplu, sau este exclus acest lucru, şeful statului a răspuns: „Aceasta este o discuţie complicată, tocmai din apartenenţa NATO, respectiv neapartenenţa NATO”. 

Întrebat cum ar funcţiona aceste garanţii de securitate pentru Ucraina sub NATO, în acorduri bilaterale ca cel semnat joi în Republica Moldova, preşedintele Iohannis a replicat: „Asta este o chestiune pe care o tot discutăm între noi şi va fi una din temele centrale şi la Summitul NATO, aşa că nu aş vrea să intru eu acum în detalii, dar pot să vă spun că este o temă, cum se spune, în discuţie, o temă importantă în discuţie”. 

Şeful statului Klaus Iohannis şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski au transmis, joi, o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. 

„Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei salută progresele semnificative ale Ucrainei în ceea ce priveşte avansarea pe calea integrării euroatlantice; confirmă angajamentul lor de a consolida eforturile comune de susţinere a integrării Ucrainei în cadrul Alianţei şi pentru implementarea standardelor NATO; exprimă disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO, în baza Pactului de Securitate de la Kiev din 13 septembrie 2022” este precizat în declaraţia semnată de cei doi şefi de stat.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Oficiali americani contrazic Ucraina privind atacul cu „rachetă intercontinentală”. Ce spun aceștia

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Partenerii noștri