Ce se întâmplă în Venezuela? Explicațiile lui Cristian Diaconescu, fost ministru de externe
Venezuelenii sunt disperaţi din cauza greutăţilor cu care se confruntă zilnic. Ţara este de ani bună într-o gravă criză economică. Magazinele s-au golit, importurile de hrană sunt restricţionate, medicamentele se găsesc greu, iar inflaţia a atins nivelul de peste două milioane la sută. Cel puţin 69 de oameni au fost răniţi marți în capitala Venezuelei, unde s-au tras focuri de armă şi unde blindatele forţelor de ordine au intrat în manifestanţi. Incidentele au avut loc în timpul unui miting organizat de preşedintele autoproclamat, Juan Guaido, care le-a cerut soldaţilor să întoarcă armele împotriva lui Nicolas Maduro. El susţine că regimul acestuia s-a sfârşit. De cealaltă parte, liderul Venezuelei a denunţat o tentativă de lovitură de stat, care ar fi fost înăbuşită, şi a spus că toţi vinovaţii vor fi pedepsiţi. Statele Unite afirmă însă că Maduro ar fi fost pe punctul de a fugi din Venezuela în Cuba, dar Rusia l-ar fi convins să renunțe. Juan Guaido a chemat oamenii pentru un nou miting uriaş, miercuri, care se vrea faza decisivă de înlăturare a regimului Maduro.
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles: Cum încearcă SUA să întoarcă rezultatul care i-a adus româncei medalia de bronz la JO
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Cristian Diaconescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a explicat la Digi24 ce se întâmplă în Venezuela și cum s-a ajuns aici.
„Este o situație extrem de gravă din momentul în care milioane de oameni au fost nevoiți să fugă oriunde își găsesc măcar alimente și medicamente. O hiperinflație de milioane a dus practic la distrugerea unei țări - foarte puternică, din punctul de vedere al rezervelor, este al cincilea exportator de petrol. Iată cum un așa-zis politician precum Maduro pe de o parte, nu are noroc, pentru că a căzut puternic prețul hidrocarburilor, iar pe de altă parte, n-are nici charisma antecesorului său, domnul Chavez. Nu știe să apară la televizor, să cânte la chitară și în telefoanele primite de la cetățeni să demită primari”, a declarat la Digi24 fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
Este complicat să fie găsită o soluție de ieșire din această criză. Pe de o parte, Guaido, opozantul domnului Maduro are sprijinul unei părți a populației, dar și a unor guverne puternice, precum cel din SUA sau din Brazilia sau din state membre ale Uniunii Europene. Pe de altă parte, Maduro, aflat în funcție, a știut să cumpere militari, miliții, bande rivale, inclusiv rivali și opozanți și pe baza acestui fundament de corupție care a așezat un stat bogat, reușește să rămână la putere. Din acest punct de vedere, situația este cât se poate de critică. Serviciile secrete venezuelene sunt conduse de cubanezi, deci el nu are încredere în ceea ce privește instituțiile de forță să încredințeze conducerea acestora cetățenilor venezueleni, a explicat Cristian Diaconescu.
Implicarea Rusiei este evidentă și cât se poate de clară, Moscova nu face niciun secret din acest lucru. Ca în orice stat eșuat - și Siria este un exemplu dramatic în acest sens - apar marile puteri care poartă războaie prin proximi. Practic, în respectivul stat se confruntă interese mari, dincolo de capacitățile venezuelenilor de a le gestiona, dar ei sunt victimele unui astfel de conflict, spune fostul consilier prezidențial.
Cum a ajuns Venezuela într-o astfel de situație? Corupție, plasarea întregii economii a societății pe jocul politic al asistenței sociale, o relație cât se poate de toxică între structurile de forță și zona politică, practic, absența unei opoziții serioase, lipsă de respect pentru cetățeni sunt elemente care peste tot în lume distrug un stat și, evident, o națiune, a conchis Cristian Diaconescu.
Citiți și: Venezuela: Maduro a vrut să fugă din țară, Guaido cere continuarea protestelor
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News