Live

Ce i-a urat Kim Jong Un lui Putin de ziua lui

Data actualizării: Data publicării:
Relațiile Phenianului cu Moscova nu au fost întotdeauna așa de bune ca în era sovietică, dar acum nord-coreenii pot profita de pe urma izolării Rusiei. Foto: Profimedia Images

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua sa, apreciind că președintele rus a „distrus toate provocările și amenințările Statelor Unite” - cel mai nou semn al legăturilor tot mai strânse dintre cele două state paria, scrie Reuters.

Pe măsură ce Rusia se izolează tot mai mult din cauza războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, relațiile diplomatice cu Coreea de Nord devin tot mai importante pentru Kremlin.

De cealaltă parte, relațiile Phenianului cu Moscova nu au fost întotdeauna așa de bune ca în era sovietică, dar acum nord-coreenii pot profita de pe urma izolării Rusiei.

De ziua lui Vladimir Putin, care împlinește azi 70 de ani, Kim Jong Un i-a transmis că „Rusia apără constant demnitatea statului și interesele sale fundamentale în fața provocărilor și amenințărilor Statelor Unite și a forțelor sale vasale”, potrivit Tass.

„O astfel de realitate este de neconceput fără conducerea ta distinsă și voința ta puternică”, i-a mai transmis Kim lui Putin.

Iată de unde au pornit relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia și cum au ajuns ele tot mai apropiate.

Războiul din Coreea și dependența de Uniunea Sovietică

Coreea de Nord comunistă s-a format în perioada timpurie a Războiului Rece cu ajutorul Uniunii Sovietice. Mai târziu, Nordul a luptat împotriva Sudului și a aliaților săi din SUA și ONU, niciuna dintre cele două părți neputând să se impună decisiv în fața celeilalte în Războiul din Coreea (1950-1953), în care China și Uniunea Sovietică au ajutat Phenianul.

Coreea de Nord a rămas dependentă în mare măsură de ajutoarele sovietice timp de mai multe decenii, iar când URSS-ul a căzut în anii '90, nord-coreenii s-au confruntat cu o perioadă de foamete cruntă.

Phenianul s-a folosit de Beijing și Moscova pentru a păstra un echilibru între cele două state și relațiile lor cu Coreea de Nord: inițial, Kim Jong Un a tratat cu răceală ambele țări care s-au alăturat Statelor Unite în impunerea de sancțiuni stricte împotriva Coreei de Nord din cauza testelor sale nucleare.

După ultimul test nuclear nord-coreean din 2017, Kim a luat măsuri pentru a repara relațiile cu cele două țări.

În 2019, Kim și Putin s-au întâlnit pentru prima dată la un summit organizat în orașul Vladivostok. De atunci, Rusia s-a alăturat Chinei în opoziție față de impunerea de noi sancțiuni împotriva Phenianului și și-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica o inițiativă americană, fracturând unitatea Consiliului de Securitate al ONU față de problema nord-coreeană pentru prima dată de la introducerea măsurilor punitive în 2006.

În 2019, Kim și Putin s-au întâlnit pentru prima dată la un summit organizat în orașul Vladivostok. Foto: Profimedia Images

Kim Jong Un îl răsplătește pe Putin pentru că s-a opus adoptării de noi sancțiuni ONU

Kim Jong Un l-a răsplătit pe Putin exprimându-și sprijinul pentru Moscova atunci când trupele ruse au invadat Ucraina.

Coreea de Nord face parte dintr-un grup foarte mic de țări care au recunoscut independența regiunilor separatiste din Ucraina, iar săptămâna aceasta și-a exprimat suportul pentru anexarea ilegală a celor patru teritorii ucrainene parțial ocupate de Rusia.

„Operațiunea militară specială a Moscovei în Ucraina a introdus o nouă realitate geopolitică în care Kremlinul și [Coreea de Nord] s-ar putea apropia tot mai mult, poate chiar până în punctul în care ar renaște cvasi-alianța care a existat în vremea Războiului Rece”, a scris Artiom Lukin, profesor la Universitatea Federală a Orientului Îndepărtat din Vladivostok.

SUA au dezvăluit faptul că Rusia a propus Coreei de Nord să îi vândă milioane de obuze și rachete pentru a-și reface stocurile de armament epuizate în urma războiului din Ucraina. Moscova și Phenianul au negat afirmația americanilor.

Pandemia a oprit schimburile comerciale, dar războiul din Ucraina a apropiat din nou Rusia de Coreea de Nord

Mare parte din comerțul Coreei de Nord trece prin China, dar Rusia este un potențial partener important, în special pentru că poată să aprovizioneze Phenianul cu petrol, potrivit experților.

Moscova a negat că ar fi încălcat sancțiunile împotriva nord-coreenilor, dar petrolierele rusești au fost acuzate că au depășit limita de exporturi cu petrol pentru Coreea de Nord, iar cei care monitorizează respectarea sancțiunilor au spus că muncitorii nord-coreeni au rămas în Rusia în ciuda interdicției impuse prin rezoluții ONU.

Pandemia a întrerupt aproape orice contact comercial și diplomatic între cele două țări, după impunerea carantinei și a restricțiilor foarte dure de la graniță, oficialii ruși fiind nevoiți să se întoarcă acasă într-o drezină.

Acum, rușii discută deschis despre semnarea unor acorduri politice prin care între 20.000 și 50.000 de muncitori nord-coreeni ar putea fi folosiți în Rusia. Oficialii și liderii ruși din regiunile separatiste din Ucraina au discutat și posibilitatea ca muncitorii nord-coreeni să ajute la reconstruirea zonelor devastate de război.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Duma de Stat rusă a aprobat sume-record pentru apărarea națională în 2025: 40% din cheltuielile totale ale Guvernului

Președintele Serbiei crede că ne apropiem de dezastru. Aleksandar Vucic: „Îl cunosc bine pe Putin. Nimeni nu blufează”

Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene

Un general nord-coreean a fost rănit în regiunea Kursk. „Sunt o țintă absolut corectă”

Partenerii noștri