Live

Video Ce găsesc căutătorii de comori în Alpii austrieci și ce reguli trebuie să respecte

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Doi frați gemeni trăiesc căutând pietre prețioase pentru bijuterii în Munții Alpi Foto: captură video

Parcul Național Hohe Tauern, din Alpii austrieci, este un loc unde nu numai că se poate face mișcare, într-un decor cu peisaje superbe, dar cu puțin noroc, amatorii de drumeții pot da peste o comoară ascunsă: cuarț pur sau chiar un smarald. Însă atenție, vânătorii de comori din regiune trebuie să urmeze niște reguli stricte. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

De când erau copii, gemenii Gerhard și Hannes Hofer și-au petrecut fiecare minut liber în munți. Și acum asta e meseria lor. Adună minerale.

„E o adevărată pasiune. Poți deveni dependent. Te uiți în jur pentru a vedea unde ar putea fi ceva: vene de cuarț alb în crăpături și spărturi. Acum câteva săptămâni, am descoperit un loc interesant și chiar arată bine”, povestește Gerhard Hofer, colecționar de cristale.

Au în fața lor un urcuș lung și greu pentru a ajunge la acest loc aflat la 3.000 de metri, în Parcul Național Hohe Tauern din Austria. Munca lor nu este lipsită de riscuri. Unul dintre ei trebuie să se strecoare în crăpătura îngustă pentru a vedea de aproape stâncile. O mostră va arăta dacă aici se găsesc sau nu cristale. Rezultatul e unul pozitiv.

„L-am curățat puțin și puteți vedea că, în general, are o calitate fantastică”, spune Gerhard Hofer.

Pietrele prețioase din Alpi

Frații Hofer adună anual până la 200 de kilograme, din care aproximativ un sfert sunt transformate în bijuterii. Multe pietre prețioase pot fi găsite în Alpi, inclusiv smaralde, ametiste și granate.

După această descoperire, urcă din nou a doua zi dimineața pentru a extrage mai multe cristale din crăpătură. Ar putea găsi, oare, și bucăți mai mari de data aceasta?

„Asta e o piesă frumoasă”, spune Gerhard.

Trebuie să închidă și să securizeze fiecare gaură pe care o fac cu dalta. Săpăturile după pietre prețioase în parcul național sunt supuse unor reglementări stricte, care prevăd inclusiv ca locul să fie refăcut.

Și li se permite să vândă cristalele producătorilor de bijuterii numai după ce fiecare detaliu a fost înregistrat cu meticulozitate.

„Acesta va valora probabil 1.000 de euro – poate chiar puțin mai mult de o mie”, spune Gerhard despre mineralul găsit.

În total, frații estimează că transportul din această călătorie le va aduce în jur de 2.000 de euro, din care 10 la sută vor merge la stat. Dar ei spun că nu jefuiesc munții. Respectând reglementările stricte, doar cantități mici sunt îndepărtate, iar natura nu este afectată. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Declarația de la Viena”: Viktor Orban și extrema dreaptă austriacă fac front comun pentru a submina influența Comisiei Europene

Motivul pentru care a fost împușcat primarul unui oraș din Austria. Ucigașul „extrem de periculos” a mai făcut cel puțin o victimă

Primarul unui oraș din Austria a fost împușcat. Poliția caută suspectul, care este vânător

Karl Nehammer a primit mandat din partea președintelui austriac pentru a forma un nou guvern

Partenerii noștri