Live

Ce este Hamas și ce se întâmplă în Israel și Fâșia Gaza

Data actualizării: Data publicării:
Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă care conduce Fâșia Gaza FOTO: Getty Images

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii luând cu asalt comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, unde au ucis rezidenți și au luat ostatici.

Dar ce este Hamas și care este contextul care a dus la acest conflict - acestea sunt întrebările la care răspunde o analiză realizată de BBC.

Ce este Hamas

Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă care conduce Fâșia Gaza. Scopul declarat al Hamas este acela de a distruge Israelul, cu care a purtat mai multe războaie de când a preluat puterea în Gaza, în 2007.

Între aceste războaie, a lansat mii de rachete în Israel sau a permis altor grupări să facă acest lucru și a orchestrat numeroase atentate. În același timp, Israelul a ripostat împotriva Hamas de nenumărate ori, lansând atacuri aeriene, iar în 2007, împreună cu Egiptul, a blocat Fâșia Gaza invocând motive de securitate.

Hamas a fost declarată grupare teroristă de Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie, dar și de alte state. Se bucură însă de susținerea Iranului, care finanțează gruparea, îi furnizează arme și îi antrenează trupele.

Ce este Fâșia Gaza

Fâșia Gaza este un teritoriu de 41 km lungime și 10 km lățime între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Are o populație de aproximativ 2,3 milioane de oameni, înregistrând una dintre cele mai mari densități de populație din lume.

Israelul controlează spațiul aerian de deasupra Fâșiei Gaza, dar și linia țărmului, verificând sau restricționând ce intrăși ce iese prin punctele sale de frontieră. Egiptul, de asemenea, controlează cine intră și iese la granița sa cu Gaza.

Aproximativ 80% din populația din Gaza depinde de ajutoarele internaționale, potrivit ONU, iar aproximativ un milion de oameni primesc ajutoare alimentare zilnic fără de care ar supraviețui cu greu.

Ce este Palestina și ce legătură au conflictele cu ea

Cisiordania și Gaza, care sunt cunoscute drept teritoriile palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israelul au făcut parte din ținutul cunoscut sub numele de Palestina încă din epoca romană.

Acestea au fost, de asemenea, teritoriile evreiești cunoscute din Biblie, iar evreii consideră că sunt patria lor străveche.

Israelul a fost declarat stat în 1948, însă teritoriul încă este numit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului de a exista. Palestinienii folosesc, de asemenea, numele Palestina pentru Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est.

De ce se războiesc Israel și Hamas

Între Israel și Hamas există o stare de conflict constantă, dar atacul de sâmbătă a fost o mare surpriză. Hamas a tras mii de rachete asupra Israelului, în timp ce zeci de luptători au forțat granița și au invadat comunitățile israeliene, ucigând zeci de civili și luând ostatici.

Israelul a ripostat imediat și a lansat atacuri aeriene care au vizat fiefuri Hamas din Gaza.

Ce amploare a avut acest ultim atac

Potrivit jurnalistului BBC Jeremy Bowen, operațiunea care este încă în desfășurare este cea mai ambițioasă operațiune pe care Hamas a lansat-o vreodată din Gaza și, în același timp, cel mai grav atac transfrontalier cu care Israelul s-a confruntat în ultimele decenii.

Militanții au spart gardul care separă Gaza de Israel în mai multe locuri.

Atacul fără precedent a avut loc la o zi după aniversarea a 50 de ani de la atacul Egiptului și Siriei din 1973, care a declanșat un război major în Orientul Mijlociu.

Un eșec major al serviciilor de informații israeliene

Israelul are unele dintre cele mai performante servicii secrete din lume. Însă, cu toate eforturile combinate ale Shin Bet, serviciul de informații interne, Mossad, serviciul extern de informații și Direcția de Informații a Armatei, acest atac nu a fost anticipat.

Israelul are, probabil, cele mai dezvoltate și mai bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu, cu informatori și agenți în interiorul grupărilor militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte zone de interes.

La sol, de-a lungul gardului electrificat dintre Gaza și Israel sunt camere de luat vederi, senzori de mișcare și patrule ale armatei.

S-a considerat că gardul cu sârmă ghimpată era o „barieră inteligentă” pentru a preveni exact infiltrările care au avut loc în cadrul acestui atac, însă militanții Hamas pare că au trecut ușor acest obstacol, făcând găuri în gard sau intrând în Israel de pe mare și cu parapanta.

Ce s-ar putea întâmpla în continuare

Comandantul Hamas, Mohammed Deif, le-a cerut palestinienilor și altor arabi să se alăture operațiunii militanților pentru a „mătura ocupația israeliană”.

Cea mai mare necunoscută a momentului este dacă palestinienii din Cisiordania și din Ierusalimul de Est sau din altă zonă îi vor asculta apelul, potrivit corespondentului BBC din Ierusalim Yolande Knell.

Israelul întrevede potențialul unui război care s-ar putea deschide pe mai multe fronturi. Cel mai negru scenariu este acela că în conflict s-ar putea implica puternicul grup militant libanez, Hezbollah. Duminică dimineață, Hezbollah a lansat o serie de rachete și obuze în nordul Israelului, însă fără a provoca victime.

Armata israeliană a ordonat o mobilizare masivă a trupelor. Pe lângă raiduri aeriene intense lansate asupra Fâșiei Gaza, a planificat și o operațiune amplă la sol.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Organizaţia Human Rights Watch acuză Israelul de acte de genocid în Fâșia Gaza. Care este motivul

Partenerii noștri