Câți bani au pierdut patronul lui Șahtior și „baronul ciocolatei” din cauza invaziei Rusiei. Averile oligarhilor ucraineni
Nici oligarhii nu au scăpat de efectele războiului din Ucraina, care a făcut prăpăd prin averile lor. Oțelăriile din Mariupol au fost făcute scrum, terenurile agricole au fost abandonate și minate, fabricile și-au oprit activitatea din cauza penelor de curent și soarta exporturilor pe mare a rămas una incertă. Iată cum conflictul cu Rusia a schimbat statutul politic și financiar al marilor bogați ucraineni.
Ucraina a fost demult considerată una dintre cele mai corupte țări din lume, scrie Politico, iar cei aproximativ douăzeci de oameni de afaceri care controlau o mare parte din bogățiile statului, precum și posturile TV, minele, băncile, magazinele, fermele, casele și nu numai, sunt considerați unii dintre principalii vinovați.
Unul dintre ei, „baronul ciocolatei” Petro Poroșenko, a fost chiar președintele țării între 2014 și 2019.
Influența politică a celor mai bogați oameni din Ucraina a avut și ea de suferit. Chiar și înainte de război, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promovat o lege a „dezoligarhizării” menită să limiteze influența lor politică.
Războiul a sporit aceste eforturi. Zelenski nu mai are nevoie de sprijinul politic și financiar al oligarhilor, iar experiența apărării țării în fața agresiunii Rusiei i-a făcut pe ucraineni mai puțini dispuși să se închine în fața bogătașilor.
Prețul uriaș plătit de Rinat Ahmetov
Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, a plătit un preț uriaș după ce Rusia i-a invadat țara.
Ahmetov a pierdut două dintre marile uzine pe care se sprijinea imperiul afacerilor sale – conglomeratul Metinvest – în sudul Ucrainei. Uzinele Azovstal și Ilici au devenit ruine după asediul rușilor asupra Mariupolului.
De la începutul războiului, multe dintre proprietățile și activele sale au fost distruse sau ocupate de forțele ruse: centrale electrice, bănci, ferme, mine și fabrici.
Companiile lui Ahmetov au pompat bani și alte resurse pentru a ajuta în lupta contra invadatorilor, punând la dispoziție bunuri în valoare de peste 100 de milioane de dolari sub formă de veste antiglonț și căști, materiale pentru fortificații, vehicule pentru armată, alimente și medicamente pentru civili.
Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Ahmetov, acesta s-a întors în Ucraina în ziua invaziei rusești și nu a mai plecat din Ucraina „nici măcar pentru o zi”.
Potrivit ediției în ucraineană a revistei Forbes, averea lui Ahmetov s-a diminuat de la aproape 14 miliarde de dolari în ianuarie, anul trecut, până la 4,3 miliarde în decembrie, dar rămâne în continuare cel mai bogat ucrainean.
Zelenski l-a acuzat în 2021 pe Ahmetov că a încercat să organizeze o lovitură de stat – o acuză pe care patronul Metinvest a respins-o categoric. De la începutul invaziei, Ahmetov a predat licențele media statului – o decizie salutată de Zelenski – și a reușit să câștige o parte din suportul populației prin eforturile depuse în sprijinul războiului împotriva Rusiei.
Victor Pinciuc și vilele sale de lux transformate în spitale
De la începutul invaziei rusești, Victor Pinciuc a cerut națiunilor occidentale să își sporească sprijinul militar pentru Ucraina și a criticat unele țări, precum Germania, pentru că au acționat cu întârziere.
Până spre finalul lunii septembrie, oligarhul a cheltuit peste 45 de milioane de dolari în sprijinul armatei ucrainene și a civililor, potrivit fundației sale de caritate.
În primele săptămâni de război, când trupele rusești se apropiau de Kiev, paramedicii au folosit vilele sale de lux din suburbiile orașului pe post de spital. Afacerile lui Pinciuc – concentrate în jurul companiei Interpipe, care produce conducte și roți de tren – au avut mai puțin de suferit decât cele ale altor oligarhi.
Averea lui Pinciuc a scăzut de la 2,6 miliarde de dolari la 2 miliarde, potrivit Forbes.
Petro Poroșenko, „baronul ciocolatei”
Înainte de război, Poroșenko se lupta pentru supraviețuirea politică, fiind acuzat de înaltă trădare și susținerea unor acte de terorism. Potrivit procurorilor, Poroșenko ar fi favorizat achiziționarea de cărbune din zonele controlate de rebelii separatiști din Donbas în loc de cărbunii produși în Africa de Sud.
„În prima zi a agresiunii ruse, pe 24 februarie, am mers la Zelenski și i-am spus: 'Nu mai sunt liderul opoziției. Și tu și eu suntem soldați. Până la victoria noastră, nu voi critica pe nimeni'”, a spus Poroșenko într-un interviu pentru VOA.
Companiile lui Poroșenko au cheltuit peste 46 de milioane de dolari în sprijinul forțelor armate, potrivit purtătorului său de cuvânt. Acestea au livrat, printre altele, blindate din Italia și Marea Britanie, camionete cu tracțiune integrală, veste antiglonț, căști de protecție și combustibil.
Forbes spune că averea sa a scăzut de la 1,6 miliarde de dolari la 700 de milioane.
Igor Kolomoiski, fostul aliat al lui Zelenski
Kolomoiski era văzut inițial ca fiind principalul aliat al lui Zelenski, folosindu-și posturile sale TV ca să promoveze imaginea actorului comediant în timpul alegerilor prezidențiale din 2019.
Legăturile apropiate cu liderul ucrainean nu l-au ajutat să scape de probleme. În luna ianuarie, Departamentul de Justiție al SUA l-a acuzat pe Kolomoiski și pe un asociat al său de spălare de bani în America. Avocații omului de afaceri au respins acuzațiile.
Principalul său activ financiar, Privatbank, a fost confiscat de autoritățile ucrainene cu șapte ani în urmă după ce acestea au descoperit că lipsesc 5 miliarde de dolari din conturi sale.
„Kolomoiski are șanse foarte mici să recupereze ceva în instanță”, a spus Alexander Paraschii, cercetător-șef al companiei ucrainene de consultanță, Concorde Capital.
Zelenski ar fi luat măsuri în luna iulie pentru a-l lăsa pe Kolomoiski fără cetățenia ucraineană pentru că acesta mai deține și pașaport israelian și cipriot.
Victor Medvedciuc, „prințul întunericului”
Averea lui Medvedciuc, cel mai influent oligarh prorus din Ucraina, se ridica la valoarea de 620 de milioane de dolari înainte de război. Putin ar fi nașul fiicei lui Medvedciuc, potrivit Politico.
Apropierea sa de Kremlin l-a costat. Înainte de invazia rusă, oligarhul fusese arestat pentru înaltă trădare, fiind acuzat că a cooperat cu Rusia în privința extracției de gaze din Marea Neagră, cât și a livrărilor cu cărbune extras din teritoriile controlate de rebelii proruși din regiunea Donbas.
Medvedciuc a scăpat inițial din arestul la domiciliu după declanșarea invaziei, dar a fost recapturat în timp ce încerca să părăsească țara deghizat în voluntar militar.
„Prințul întunericului”, cum i se mai spune lui Medvedciuc, a fost dat la schimb pentru mai mulți prizonieri de război deținuți de forțele ruse în luna septembrie. Nu se cunoaște unde se află acesta acum.
Croația a pus sechestru pe iahtul său luxos de 200 de milioane de dolari, Royal Romance, care va fi vândut la licitație, fondurile urmând a fi folosite în sprijinul Ucrainei.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News